Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

Ανακοίνωση Απάντηση της ΕΑΚΠ Στερεάς Ελλάδας σε ανακοίνωση του σωματείου

Share

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αδράνεια, δημόσιες σχέσεις, χορηγούς και λάσπη στον ανεμιστήρα ενάντια σε όσους αγωνίζονται, δεν λύνονται τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα προστασίας της υγείας και της ζωής των πυροσβεστών.

Έχει ήδη περάσει (1) ένας μήνας από την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού και το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας, με την από 5 Απριλίου 2020 ανακοίνωσή του με θέμα: « Χορήγηση μέσων προστασίας από τον κορωνοϊό COVID– 19 – Ενέργειες της ΕΥΠΣ Στερεάς Ελλάδας για εξασφάλισή τους », ανακοινώνει ότι τώρα συστάθηκε ο προϋπολογισμός για την χορήγηση υλικών και το θέμα το παρακολουθεί από κοντά! Στόχος και αυτής της ανακοίνωσης είναι να αντιμετωπίσουν την υποβόσκουσα αγανάκτηση στους πυροσβέστες για την αδράνεια τους και να αποδυναμώσουν την σημασία και τα αποτελέσματα των συνεχόμενων παρεμβάσεων της ΕΑΚΠ από την έναρξη της πανδημίας. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι « Δεν μένουμε στα μανιφέστα και τις διακηρύξεις, στη θεωρητικολογία και τις αντιπαραθέσεις που έχουν σκοπό το μικροκομματικό όφελος, την ώρα που όχι μόνο η χώρα μας αλλά ολόκληρη η υφήλιος φλέγεται από άκρη σε άκρη! », ας μην κρυβόμαστε στην παράταξη μας αναφέρονται.

Ας δούμε όμως ποιος θεωρητικολογεί και ποιος νοιάζεται στην πράξη για την προστασία των πυροσβεστών η όχι;

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών που χρόνια τώρα προσπαθεί και παλεύει μόνη της να αναδείξει τα προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ:

  • Την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως Βαρύ, Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο, που το δικαίωμα αυτό, το έχουν προσυπογράψει με την ίδια τους την ζωή οι 38 αδικοχαμένοι νεκροί συνάδελφοί μας εν ώρα υπηρεσίας από το 1998 και μετά.

  • Την θέσπιση των Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στα επιχειρησιακά συμβάντα, που μένουν στα αζήτητα 17 χρόνια μετά την ισχύ των διατάξεων του Νόμου 1568/1985 με τον Ν. 3144/2003 και για τα σώματα ασφάλειας, με ευθύνη των συμβιβασμών διοικητικών συμβουλίων της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και των περισσότερων πρωτοβάθμιων ενώσεων.

  • Την εφαρμογή του νόμου 3850/2010 που αφορά την υγιεινή και ασφάλεια στις εγκαταστάσεις των χώρων εργασίας και που ισχύουν και για τους πυροσβέστες, αλλά λόγω της δικής τους αδιαφορίας όλα αυτά τα χρόνια, η μεγάλη πλειοψηφία των υπηρεσιών του Π.Σ. μένουν με ελλιπή καθαριότητα και στεγάζονται σε απαράδεκτες και επισφαλείς κτηριακές εγκαταστάσεις. Το « ενδιαφέρον » τους άλλωστε και κυρίως της Ομοσπονδίας, καταγράφηκε για το ζήτημα των εγκαταστάσεων της Π.Υ. του αερολιμένα της Σαντορίνης που επί 2,5 χρόνια οι υπάλληλοι ζούσαν με τον φόβο της κατάρρευσης σε άθλιες συνθήκες και μόνο μετά από την παρέμβαση της Ε.Α.Κ.Π. δόθηκαν λύσεις. Ακόμη και όταν τους πέταξαν στον δρόμο από τα κοντέινερ, πάλι η Ε.Α.Κ.Π. πήρε την υπόθεση πάνω της και έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο και δόθηκε λύση στο πρόβλημα.

  • Την χορήγηση όλων των απαραίτητων Μ.Α.Π. γεγονός που την έφερε αντιμέτωπη και με προσπάθεια κατασκευασμένης πειθαρχικής δίωξης σε βάρος στελέχους της.

  • Την άμεση κάλυψη όλων των υπηρεσιών με συστηματική καθαριότητα και απολύμανση με ευθύνη του κράτους. Αυτό άλλωστε επιδίωξε για ακόμη μία φορά με την παρέμβαση της για την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καταγράφοντας τα προβλήματα που αφορούν τις ελλείψεις σε καθαριότητα, απολύμανση και την χορήγηση υλικών ατομική προστασίας με την παρέμβαση που έγινε στις 2 Απριλίου 2020 με Θέμα: « Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των πυροσβεστών από τον COVID-19 ». Είναι τυχαίο άλλωστε ότι την επομένη 3 Απριλίου εκδόθηκε με εντολή του υφυπουργού πολιτικής προστασίας η διαταγή του Α.Π.Σ. για την έναρξη απολυμάνσεων από τις υπηρεσίες των Διοικήσεων Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης;

Ενόχλησε λοιπόν το προεδρείο της ένωσης αυτή η παρέμβαση, γιατί ανέδειξε ότι οι πυροσβέστες εδώ και ένα μήνα είναι αθωράκιστοι απέναντι στην πανδημία, παράλληλα εμφανίστηκαν και τα χρόνια προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο.

Αλήθεια αν ενδιαφέρονται για την προστασία της υγείας των μελών της ένωσης τι έχουν κάνει όχι μόνο σήμερα που είναι επιτακτική ανάγκη λόγω πανδημίας η καθημερινή καθαριότητα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια που είναι στο προεδρείο και ανέχτηκαν ενώ είχαν κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν βάση του νόμου 1568/1985 η καθαριότητα να είναι σε καθημερινή βάση;

Ο παρακάτω πίνακας για το τι επικρατεί και στις υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας στην καθαριότητα είναι αποκαλυπτικός. Το 86,20 % των υπηρεσιών δηλαδή οι 25 από τις 29 έχουν καθαριότητα κάτω από 3 φορές την εβδομάδα και μόλις το 13,80% δηλαδή οι 4 πάνω από 5 φορές την εβδομάδα!!

Παρεχόμενη καθαριότητα στις Π.Υ.& τα Π.Κ. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος

7 ημέρες την εβδομάδα 3 Π.Υ.

5 1 Π.Υ.

3 “ 8 Π.Υ. & Π.Κ.

2 “ 15 Π.Υ. & Π.Κ.

1 “ 2 Π.Κ.

Κουβέντα δεν ανέφεραν γι’ αυτό, πώς να πουν εξάλλου!!!

Άλλωστε πώς να παλέψουν για το θέμα αυτό, αφού ήταν οι ίδιες δυνάμεις που όταν ψηφίζονταν ο Ν. 3511/2006 για την δήθεν αναδιοργάνωση του Π.Σ., που εκτός όλων των άλλων καταργούσε και τις οργανικές θέσεις για την καθαριότητα και άνοιγε τον δρόμο για την παραχώρηση της σε ιδιώτες, αρνήθηκαν να αντιδράσουν και για μία ακόμη φορά. Αυτό έκαναν και με όλους τους νόμους για τις αναδιοργανώσεις του Π.Σ. που ήταν σε αντιδραστική κατεύθυνση όπως με τον N. 4249/2014 και με τον φετινό 4662/2020. Και στις τρείς περιπτώσεις έμεινε μόνη της η Ε.Α.Κ.Π. να αγωνίζεται έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο για να μην περάσουν και να αποκαλύπτει τις συνέπειές τους στους εργαζόμενους και την πυρασφάλεια.

Έχει σημαδέψει ανεξίτηλα πλέον την ιστορική τους συνδικαλιστική διαδρομή, ότι πριν λίγο χρονικό διάστημα με την ψήφιση του Ν. 4662/2020 πρωτοστάτησαν στο να περάσει αυτός ο νόμος που υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες μας, παραχωρώντας αρμοδιότητες πυρασφάλειας σε ιδιώτες και δήμους, καταργεί δικαιώματά μας για το αμετάθετο και τον ελεύθερο χρόνο και δεν προβλέπει καμία προστασία για την υγεία και την ασφάλειά μας, για την αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως Βαρύ Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό.

Πρωτοστάτησαν με τις προτάσεις που κατέθεσαν σε μέλη της κυβέρνησης, έβαλαν την υπογραφή τους για να ξεσπιτωθούν συνάδελφοι πυροσβέστες και από την Στερεά Ελλάδα, με τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις μετακινήσεις που αναμένεται να γίνουν άμεσα, ( οι προτάσεις τους για το ξεσπίτωμα των πυροσβεστών είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Κ.Π. ). Ακόμα και σήμερα αδυνατούν να πάνε κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές που μας εξαθλιώνουν, καθώς παίρνουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στα συμφέροντα των πυροσβεστών.

Η συγκεκριμένη « δράση » του προεδρείου δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, και τότε τα ίδια έκαναν, στις 9 Δεκεμβρίου 2017 όταν τους καταγγέλλαμε με τον τίτλο στην ανακοίνωση μας « Συνδικαλιστικό όργανο σε ρόλο ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων » όταν μοίραζαν φυλλάδια ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτροδότησης στους συνάδελφους πυροσβέστες. Παλιότερα που είχαν πράξει κάτι ανάλογο, προωθώντας τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρίας που δραστηριοποιούταν στο χώρο της υγείας.

Παρόμοιες ενέργειες έχουν γίνει όμως και γίνονται συνεχώς, από πολλές ενώσεις όπου διοικούνται από « συνοδοιπόρους » τους, με προτάσεις για την εδραίωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υγεία και την ασφάλιση.

Με πρώτους και καλύτερους της Ε.Υ.Π.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, που ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα προωθούσαν πακέτα προσφορών για ιδιωτική ασφάλιση και παροχών υγείας, δεν αντιστάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια σε καμία αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση για να μην περάσει η αποδόμηση του εθνικού συστήματος υγείας, διοργάνωσαν όμως για ψηφοθηρικούς λόγους την φιέστα έξω από το ΑΧΕΠΑ για να εκδηλώσουν την υποτιθέμενη στήριξη στους υγειονομικούς του δημόσιου τομέα υγείας. Και μετά από λίγες μέρες από την πομπώδη εκδήλωση « στήριξής » τους στο εθνικό σύστημα υγείας, κοινοποίησαν στους συναδέλφους προσφορά ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου για το τεστ του κοραναΐού, αντί να απαιτήσουν από το κράτος να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του, όχι μόνο για τα μέτρα προστασίας, αλλά και για θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως και αυτό. Για τέτοια στήριξη στο δημόσιο σύστημα υγείας μιλάμε δηλαδή!!!

Ενώ λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια καταργούνται όλες οι κοινωνικές παροχές που είναι ευθύνη του κράτους και υποχρέωση απέναντι στον λαό και εκποιούνται οι δημόσιες υποδομές, οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο δεν μπαίνουν στον κόπο να βάλουν εμπόδια στις αντεργατικές – αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά αντιθέτως αναδεικνύονται στους καλύτερους προωθητές αυτών των πολιτικών που είναι βέβαιο, ότι χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους θα δυσκολεύονταν οι κυβερνήσεις στην εφαρμογή τους.

Οι υποτιθέμενοι « αγωνιστές » συνδικαλιστές, οι οποίοι μέσα στην κρίση της πανδημίας δεν απαίτησαν από την Πολιτική και τη Φυσική Ηγεσία να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας και της ζωής των πυροσβεστών και κατ’ επέκταση των συμπολιτών μας. Αγνόησαν πλήρως τις ανησυχίες των συναδέλφων μας, που μέρα με τη μέρα διαπιστώνουν ότι δεν προστατεύονται ούτε στοιχειωδώς, απέναντι σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση.

Έχουν λοιπόν βγει στο σεργιάνι για δωρεές από « χορηγούς », να παρακαλέσουν δημάρχους και περιφερειάρχες, βουλευτές, ιδιώτες, φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ζητάνε ελεημοσύνη λες και οι πυροσβέστες δεν πληρώνουν εισφορές για την υγεία και φόρους για το εθνικό σύστημα υγείας. Φωτογραφίζονται περιχαρείς για το θεάρεστο έργο τους αντάμα με τους δωρητές και την πραμάτεια που συλλέγουν ή περιγράφουν μέσω ανακοινώσεων τα « κατορθώματά » τους, που σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να καλύψουν με επάρκεια τις μεγάλες και διαρκείς ελλείψεις. Αναφέρονται συνέχεια στις ατομικές ευθύνες του καθενός από εμάς, για την ατομική μας προστασία, εναρμονισμένοι πλήρως με την κυρίαρχη προπαγάνδα για να « περάσουν στα ψιλά » τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους πυροσβέστες, όλους αυτούς που πληρώνουν από τις κρατήσεις στον μισθό τους αλλά και με τη φορολογία, για να έχουν μια επαρκή προστασία στην υγεία τους.

Παραβλέπουν φυσικά και το γεγονός, ότι μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορονοϊού, εμείς θα πληρώσουμε το μάρμαρο, με νέα δυσβάστακτα μέτρα που θα είναι σε βάρος μας. Προσπαθούν να αποκρύψουν τις μεγάλες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, για τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας καθ’ όσον:

  • H φετινή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας φτάνει τα 41 εκ. Ευρώ

  • Το 2013 έγινε αναστολή λειτουργίας 10 δημόσιων Νοσοκομείων.

  • Ουσιαστικά δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η τεράστια αυτή έλλειψη δεν επιτρέπει να γίνει μαζικός καθετοποιημένος έλεγχος και επιτήρηση, να ληφθούν οριζόντια μέτρα περιορισμού της διασποράς.

  • Θα έπρεπε στην Ελλάδα να έχουμε τουλάχιστον 3.500 κλίνες Μ.Ε.Θ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είναι ένα αίτημα ουσιαστικό, γιατί μειώνεται κατά 50% η θνησιμότητα. Αυτό έχει αποδειχθεί και στις περιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά και παλιότερα. Η έγκαιρη διασωλήνωση σε αυτές τις περιπτώσεις σώζει ζωές.

  • Τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε τουλάχιστον 30.000, ακόμη και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα. Δηλαδή σχεδόν το 40% – 50% των οργανικών θέσεων είναι κενά.

  • Ακόμη και τώρα σε συνθήκες πανδημίας δεν έγινε επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Απεναντίας, δόθηκε μπόλικο χρήμα 30.000.000 ευρώ στα ιδιωτικά Νοσοκομεία και εργαστήρια. Το ύψος των αποζημιώσεων που θα παίρνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι Μ.Ε.Θ. σε ιδιωτική κλινική, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα!

Αυτή είναι η στάση που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στην απειλή της προστασίας της υγείας και της ζωής των πυροσβεστών και των συνανθρώπων μας γενικότερα. Δεν νοιάζονται και δεν ασχολούνται για όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα.

Η Ε.Α.Κ.Π. ζητά να ληφθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών σε όλη τη χώρα, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στην αποστολή μας, να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και την υγεία των συμπολιτών μας.

Παλεύει για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, με ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση για όλους τους κατοίκους της χώρας, για να είμαστε όλοι ασφαλείς ιδιαίτερα στις έκτακτες δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν σήμερα.

Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι μας ότι το σωματείο μας, θα πρέπει να έχει αγωνιστική κατεύθυνση και δράση, να αντιπαλεύει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων και όχι να προωθεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιριών.

Δικαιολογημένα λοιπόν κατέχουν τους τίτλους των εκπροσωπών του κυβερνητικού συνδικαλισμού, των συμβιβασμένων, των ανθρώπων που βάζουν πλάτη για να περνούν αυτές οι πολιτικές που προωθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Ε.Α.Κ.Π. καταδεικνύεται στην πράξη ότι δεν θεωρητικολογεί, γιατί είναι η μοναδική παράταξη που προσπαθεί να αναδείξει τα εργασιακά προβλήματα του χώρου μας, να βάλει εμπόδια στην αποσάθρωση των δομών πυρασφάλειας και των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν το δίκιο και την αλήθεια, να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση όλων αυτών που υποτίθεται ότι μας εκπροσωπούν και ότι στηρίζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Να τους βάλουν μία για πάντα σε « ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ » από την δήθεν ενασχόλησή τους με τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Να συσπειρωθούν με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, να συμμετέχουν στην προσπάθεια που καταβάλλει και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, για να μετατρέψει τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου μας σε πολύτιμα εργαλεία υπέρ των δικαιωμάτων των πυροσβεστών.

Για να παραμείνουμε όλοι μας υγιείς διεκδικούμε:

  • Να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας μας.

  • Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://google.com/