Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Share

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Διαβάσαμε πρόσφατα σε δημοσιεύματα, για τη συνάντηση του προέδρου του σωματείου των πυροσβεστών (Ε.Υ.Π.Σ.Π.) Ηπείρου με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και την πρόταση που κατέθεσε για να αναλάβουν να φροντίζουν οι πυροσβέστες – μέλη του σωματείου έναν κοινόχρηστο χώρο της πόλης (πάρκο, παιδική χαρά ή μικρή πλατεία).

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Ηπείρου δεν θα εστιάσει στο γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη ενέργεια του προέδρου δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση, δεν έχει υπάρξει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου μας και παραβιάστηκε η δημοκρατική καταστατική του λειτουργία. Θα σταθούμε στην ουσία των ενεργειών του προέδρου και κατά πόσο οι ενέργειες αυτές εξυπηρετούν τους δημότες των Ιωαννίνων και κατά πόσο δίνουν τη δυνατότητα στους πυροσβέστες να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, το κράτος, όπως δεν ενισχύει το Πυροσβεστικό Σώμα με την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να λειτουργήσει με επάρκεια προς όφελος των πολιτών των περιουσιών και του περιβάλλοντος, έτσι δεν ενισχύει με την απαιτούμενη χρηματοδότηση και τους Δήμους της χώρας, για να μπορέσουν να παρέχουν επαρκώς τις υπηρεσίες της αρμοδιότητάς τους (έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού, αντιπλημμυρικά έργα, αποκομιδή – διαχείριση απορριμμάτων, ηλεκτροφωτισμός κοινόχρηστων χώρων, δημιουργία χώρων πρασίνου – κοινόχρηστων χώρων, λειτουργία παιδικών σταθμών – σχολικών κτηρίων κ.α.). Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες υποβαθμίζονται συνεχώς, λόγω της υποχρηματοδότησης και των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό.

Οι κυβερνήσεις, με τους νόμους που ψηφίζουν, μεταφέρουν συνεχώς προς τους Δήμους της χώρας βασικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες, με προοπτική την αντίστοιχη οικονομική ανταποδοτικότητα. Για το λόγο αυτό αυξάνονται οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. και επιβάλλονται νέα χαράτσια στις πλάτες μας. Οι πυροσβέστες μαζί με το λαό καλούνται να πληρώσουν εκτός από τη άμεση και την έμμεση φορολογία και δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους που συνεχώς αυξάνονται.

Επίσης, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να παραχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Νέες οικονομικές επιβαρύνσεις προκύπτουν για όλους μας από τις παραχωρήσεις αυτές, για να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Συμπερασματικά, οι Δήμοι έχουν μετατραπεί πλήρως σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης, για να μας επιβαρύνουν με επιπλέον χαράτσια, για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι βασική υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες και να μας παρέχονται δωρεάν, αφού τις έχουμε πληρώσει και με το παραπάνω. Οι περισσότεροι Δήμοι έχουν αποδεχτεί πλήρως τον συγκεκριμένο ρόλο που τους έχουν αναθέσει οι κυβερνήσεις, μη εξαιρουμένου και του Δήμου Ιωαννιτών.

Άρα τι μας προτείνει ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου των πυροσβεστών; Ότι όταν ο Δήμος, εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υπηρεσίες – παροχές προς τους πολίτες ή όταν δεν θα μπορεί να παραχωρεί ορισμένες υπηρεσίες επειδή δεν θα συμφέρουν τους επιχειρηματίες, τότε να αναλαμβάνουν οι πυροσβέστες να εκτελούν εθελοντικά τις εργασίες που απαιτούνται και να προσπαθούν να παρέχουν οι ίδιοι τις υπηρεσίες αυτές. Να παρέχουν οι πυροσβέστες τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, για τις οποίες έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα μαζί με όλο το λαό. Αυτό μας προτείνει.

Είναι πολύ φυσικό λοιπόν, για τις ενέργειες του αυτές ο πρόεδρος των πυροσβεστών να αποσπάσει τα εγκωμιαστικά σχόλια του Δημάρχου των Ιωαννίνων ο οποίος χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση του και ανέφερε ότι «η κίνηση αυτή μπορεί να βρει κι άλλους μιμητές.»

Ξεχνάει ο πρόεδρος του σωματείου μας, ότι στην ίδια βάση εκμεταλλεύονται οι κυβερνήσεις την προσφορά, το φιλότιμο, τις ευαισθησίες και την ανιδιοτελή συμμετοχή των εθελοντών, όπως και αυτών του Πυροσβεστικού Σώματος, για να «μπαλώσουν» πραγματικές κενές οργανικές θέσεις προσωπικού σε δημόσιες υπηρεσίες; Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν και στο Π.Σ. να υποκαταστήσουν βασικές υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες και για αυτό τα αποτελέσματα θα είναι πάντα αρνητικά, θα εντείνονται οι καταστροφές σε βάρος των συνανθρώπων μας, των περιουσιών τους, των υποδομών της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, στη συνάντηση του προέδρου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου με τον Δήμαρχο, τονίστηκε και η ανάγκη για «συνεχή συνεργασία του Π.Σ. με την τοπική αυτοδιοίκηση» για τα προβλήματα των πυροσβεστών της περιοχής.

Και το συγκεκριμένο περιεχόμενο της συζήτησης συνάδει απόλυτα με τους σχεδιασμούς που έχουν προωθήσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Π.Σ. προς Δήμους και Περιφέρειες (νόμοι 2612/1998, 3852/2010, 4249/2014), που αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών κλιμακίων, την ανάθεση εργασιών συντήρησης και επισκευής πυροσβεστικών οχημάτων, την χορήγηση ανταλλακτικών, ελαστικών και αναλώσιμων υλικών των οχημάτων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για την περιβόητη αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας και του Π.Σ., που θα δημοσιευτεί γύρω στις 15 Δεκέμβρη. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διεύρυνση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Π.Σ. στους Δήμους και τις Περιφέρειες, μεγαλύτερη εμπλοκή και επέκταση των δημοτικών εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών και άλλων εθελοντικών οργανώσεων όπως οι Μ.Κ.Ο. και μάλιστα σε κύριες και όχι σε επικουρικές δράσεις πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, για να καλύψουν υποτυπωδώς και με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες της υπηρεσίας μας.

Πέραν αυτών, γενικότερα η πράξη του προέδρου, όχι μόνο δεν βοηθά τους αγώνες των δημοτικών υπαλλήλων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα σε οποιαδήποτε προσπάθεια πρόσληψης, αφού δίνει δωρεάν εθελοντές εργαζόμενους στους Δήμους. Προφανώς δεν βοηθά και κανένα από τις 17,000 ανέργους του Νομού μας. Είναι πράξη που στρέφεται ενάντια στην ενότητα των εργαζομένων και στους αγώνες τους.

Οι δημόσιες σχέσεις, οι κινήσεις εντυπωσιασμού και συνολικά οι ενέργειες του προέδρου και του προεδρείου του σωματείου των πυροσβεστών, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις για την κατάργηση κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων των πυροσβεστών και όλων των εργαζόμενων, για την πλήρη υποβάθμιση της προστασίας και της ασφάλειας του λαού.

Οι συναντήσεις και οι συγκεκριμένες επαφές του προέδρου με τα αποτελέσματα αυτά, πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που πρέπει να οργανωθεί άμεσα ο αγώνας των πυροσβεστών, για να διεκδικήσουμε:

  • Να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αυξάνονται και κορυφώνονται στην υπηρεσία μας, όπως: οι ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό – η καταπάτηση δικαιωμάτων μας με ανεξέλεγκτες επιφυλακές και απλήρωτη υπερεργασία – ο παράνομος και καταχρηστικός υπολογισμός των οφειλόμενων ρεπό – το ξεσπίτωμα συναδέλφων που επέρχεται με τον νέο Κανονισμό Μεταθέσεων – η διάλυση της όποιας κοινωνικής ασφάλισης είχε απομείνει.

  • Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Πολιτική Προστασία και το Π.Σ., που εκτός των όσων αναφέρουμε παραπάνω, περιλαμβάνει: Συνέχιση της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης, που κατάντησε την πυροπροστασία και την ασφάλεια του λαού να επαφίεται στις δωρεές των επιχειρηματιών, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις στο Π.Σ. και την Πολιτική Προστασία – Συρρίκνωση υπηρεσιών με πιθανή την κατάργηση πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων – Νέα παραχώρηση αρμοδιοτήτων του κράτους και του Π.Σ. σε ιδιώτες, όπως έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια με την αεροπυρόσβεση, τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των αεροδρομίων, τα κλιμάκια των εθνικών οδών, το κτηριακό πυροσβεστικών υπηρεσιών με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) – Ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση και διεύρυνση της εποχικότητας, για να εξακολουθούν να μπαλώνονται με αυτόν τον τρόπο οι ελλείψεις του Π.Σ. σε μόνιμο προσωπικό.

Η θέση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών είναι ότι εάν θέλουμε πραγματικά σαν σωματείο να έχουμε πρωτοποριακές προτάσεις, που θα δείχνουν την ευαισθησία και την εθελοντική προσφορά των πυροσβεστών για να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα όλων, πρέπει να:

  • Αγωνιστούμε για να αναβαθμίσουμε την υπηρεσία μας και την πολιτική προστασία με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση.

  • Παλέψουμε μαζί με τους συναδέλφους δημοτικούς υπαλλήλους, για να ενισχυθούν ανάλογα και οι υπηρεσίες τους σε μόνιμο προσωπικό, μέσα, υποδομές, να παραμείνουν δημοτικές και να προσφέρουν επαρκείς – δωρεάν υπηρεσίες.

  • Συνεργαστούμε με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζόμενων της περιοχής μας και να διεκδικήσουμε τη θωράκιση των συμπολιτών μας και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για απώλειες από καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς), σε ζωές, περιουσίες, υποδομές και φυσικό περιβάλλον.

Επιβάλλεται επίσης να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας και να απαιτήσουμε να γίνουν πράξη άμεσα:

  • Η δημιουργία σχεδίων εκκένωσης με ασφαλείς εξόδους διαφυγής των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς και γενικότερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα και ευαίσθητες περιοχές, της πόλης των Ιωαννίνων και των άλλων πόλεων και νευραλγικών περιοχών της Ηπείρου.

  • Η πραγματοποίηση ασκήσεων επέμβασης – διάσωσης – εκκένωσης χώρων, με την παρουσία και γνώση των υπαλλήλων και των κατοίκων για τον τόπο συγκέντρωσής τους, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και την πορεία διαφυγής τους.

  • H αντιπυρική θωράκιση των κτιρίων με σύγχρονα ανθεκτικά πυράντοχα υλικά και τοποθέτηση σύγχρονων μέσων ειδοποίησης για την έναρξη των πυρκαγιών.

  • Η κατασκευή επαρκούς – πυκνού δικτύου πυροσβεστικών κρουνών, μέσα σε επικίνδυνες κατοικημένες περιοχές πόλεων, χωριών και οικισμών.

  • Η αποκοπή και ο διαχωρισμός των σπιτιών, των οικιστικών – κατοικημένων περιοχών και των παραγωγικών ζωνών, από τα δάση, τα άλση και τις δασικές εκτάσεις.

  • Η δημιουργία των απαιτούμενων προληπτικών έργων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας στην Ήπειρο, ξεκινώντας από τις πιο επικίνδυνες περιοχές.

  • Η ενίσχυση του Π.Σ. με προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό, για να μην φεύγουμε οι πυροσβέστες από την Ήπειρο το καλοκαίρι για να σβήσουμε πυρκαγιές και να εκτελέσουμε υπηρεσία σε άλλες περιφέρειες της χώρας και να αφήνεται γυμνή και απροστάτευτη η περιοχή μας.

Η Ε.Α.Κ.Π. διαχρονικά έχει ανταποκριθεί σε κάλεσμα φορέων των Ιωαννίνων και άλλων περιοχών της χώρας, για το σκοπό αυτό.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι πυροσβέστες να προσφέρουν επιπλέον και να είναι για ακόμα μια φορά χρήσιμοι για την προστασία του ελληνικού λαού και του περιβάλλοντος.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://google.com/