Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

Ανακοίνωση – Αίτημα της ΕΑΚΠ Στερεάς Ελλάδας για το ΔΣ της Ένωσης στις 1.9.2023

Share

Προς : Το Προεδρείο της Ένωσης Στερεάς

Κοιν: Μέλη της Ένωσης Στερεάς, Μ.Μ.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΙΤΗΜΑ

Μοναδικό θέμα συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο την 1/9ου

  • Η έντονη δυσαρέσκεια των πυροσβεστών της Ένωσής μας που εκφράζεται με μαζικές διαγραφές για την άδικη κατάσταση του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουμε, με την συνειδητή αδράνεια του φιλοκυβερνητικού προεδρείου.

  • Η λήψη απόφασης για έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων με το πλαίσιο των πέντε βασικών αιτημάτων που έχει προτείνει η Ε.Α.Κ.Π. στο συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Η Ε.Α.Κ.Π. προτείνει με αφορμή το Διοικητικό Συμβούλιο της 1/9 το βασικό θέμα συζήτησης να είναι η δυσαρέσκεια που έχει εκφραστεί από μια μεγάλη μερίδα των υπαλλήλων της Π.Υ. Λαμίας για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί και την αδράνεια του προεδρείου απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι συνάδελφοι επιλέγουν την λάθος λύση της διαγραφής τους από την Ένωση, αντί να συσπειρωθούν γύρω από το αγωνιστικό πλαίσιο της Ε.Α.Κ.Π. και να απαιτήσουν εδώ και τώρα αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι διαγραφές δεν αποδυναμώνουν αυτούς που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική αλλά τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού που είναι στο τιμόνι της Ένωσης θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την σφραγίδα της και να μιλούν εκ μέρους όλων μας, ακόμη και αν στο σωματείο μείνουν 21 μέλη όσα ορίζει ο νόμος για σύσταση του.

Αυτές τις μέρες γίναμε αποδέκτες της έντονης δυσαρέσκειας μελών της Ένωσής μας από την Π.Υ. Λαμίας για την άδικη κατάσταση που βιώνουμε, όσον αφορά τις εργασιακές μας σχέσεις, που πραγματικά έχουν γίνει λάστιχο.

Προχθές το βράδυ εστάλη στο προσωπικό email του επικεφαλής της Ε.Α.Κ.Π. η ανακοίνωση, του Προεδρείου Στέρεας προς τον Αρχηγό στις 28/8/2023 με Θέμα: «Άρση ανάκλησης αδειών πυροσβεστικού προσωπικού».

Την άλλη ημέρα πληροφορηθήκαμε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση από τον πρόεδρο της Ένωσης με τους αγανακτισμένους υπάλληλους στις εγκαταστάσεις της Π.Υ. Λαμίας.

Ωστόσο μέχρι τώρα που γράφετε η ανακοίνωση δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση για αυτές τις ενέργειες προς τον εκλεγμένο της παράταξής μας στο Δ.Σ. στην Ένωση και δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση βγαίνει δύο μήνες πριν από την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, λίγο πριν την άρση ανάκλησης των αδειών και μετά από την απειλή των πυροσβεστικών υπαλλήλων της Π.Υ. Λαμίας μετά από πληροφόρηση που έχουμε, για την ομαδική διαγραφή τους από το σωματείο Στερεάς.

Είναι η συνηθισμένη τακτική τόσο του προεδρείου όσο και της Ομοσπονδίας να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και πραγματικά είναι ο κυματοθραύστης της αντιλαϊκής πολιτικής και της αντίδρασης των πυροσβεστών και είναι φυσικό βέβαια να μην θέλουν φωνές όπως της Ε.Α.Κ.Π. να παρίστανται σε τέτοιες συναντήσεις.

Δυστυχώς όμως, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της συνειδητής αδράνειας του Προεδρείου στα χρόνια προβλήματά μας. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον τίτλο που δικαιωματικά τους ανήκει, των κυβερνητικών συνδικαλιστών.

Έχει αποδειχθεί στην πράξη χρόνια τώρα ότι από την μεριά τους, δεν υπάρχει καμία διάθεση αγωνιστικής διεκδίκησης των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πυροσβέστες γεγονός που επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. όταν αρνήθηκαν να στηρίξουν το πλαίσιο διεκδίκησης των 5 αιτημάτων της Ε.Α.Κ.Π. με αγωνιστικό τρόπο. (βλ.  από 28/6/2023)

Όλοι μας ωστόσο γνωρίζουμε, ότι οι σημερινοί αλλά και οι χθεσινοί προκάτοχοι τους που βρέθηκαν στο τιμόνι των συνδικαλιστικών μας οργάνων έριξαν πολύ νερό για να κινηθεί η αντιλαϊκή μυλόπετρα της διάλυσης των δικαιωμάτων μας.

Μας οδήγησαν στην διεύρυνση των επιφυλακών με τα στάδια επικινδυνότητας και με τους δείκτες. Μια ακόμη αντιπυρική περίοδο που η καταστολή βασίζεται, σε άμισθους εθελοντές, συμβασιούχους και στην απλήρωτη υπερεργασία του μονίμου προσωπικού:

  • Τα οργανικά κενά του σώματος ανέρχονται σε πάνω από 4.000.

  • Στο προσωπικό οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό.

  • Το ωράριο συνεχίζει να είναι λάστιχο, οι πυροσβέστες εργάζονται σε πολλές υπηρεσίες και κλιμάκια ακόμα και 36 ώρες συνεχόμενες χωρίς να υπάρχει κάποιο συμβάν και το προσωπικό μετακινείτε για να καλυφθούν οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες από την μια άκρη τις χώρα στην άλλη έως και 800 χιλιόμετρα.

Έχουν πρωτοστατήσει στην εφαρμογή του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου που έχει διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα μας και έχει εφαρμοστεί ανεξαιρέτως από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Μετά από όλες τις τραγικές εξελίξεις ακόμα και τώρα θα περίμενε κανείς να οργανώσουν των αγώνα για τη διεκδίκηση τους ωστόσο πεισματικά το αρνούνται και περιμένουν όπως κάθε χρόνο την κινητοποίηση «παρωδία» που στήνουν στην Δ.Ε.Θ..

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά αρκεί να θυμίσουμε ότι οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες προπαγάνδισαν και στήριξαν την ψήφιση του νόμου 4662/20 που μόνο η Ε.Α.Κ.Π. αντιπαλεύει.

Έχουν σοβαρότατες ευθύνες όταν όλοι μαζί συναίνεσαν, Ομοσπονδία και Ενώσεις, κατά την ψήφιση του. Με πρόσχημα το βαθμολόγιο που τελικά αποδείχτηκε ένα φιάσκο, κατάφεραν να μην έχουν κατοχυρωθεί ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας στη δουλειά μας, με κυριότερο το ωράριο.



Εξαίρεση πράγματι υπάρχει από τους υπόλοιπους υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς την αντίθετη όμως κατεύθυνση και εκφράζεται με:

  • Τη μη εφαρμογή του πλήρες πενθημέρου, την έλλειψη κατοχυρωμένου ωραρίου, την έλλειψη αμοιβής για την υπερεργασία όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.

  • Την έλλειψη μέτρων ασφάλειας για τον επιχειρησιακό τομέα με αποτέλεσμα να εργαζόμαστε ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές, σε αρκετές περιπτώσεις, πάνω από 40 και 50 ώρες συνεχόμενα, ενώ δεν έχουν θεσμοθετηθεί ούτε τα ανώτατα ασφαλή όρια εργασίας, ούτε ο χρόνος υποχρεωτικής ανάπαυσης.

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πυροσβεστών, ωστόσο η λύση δεν είναι οι ομαδικές διαγραφές. Θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα γιατί οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού θα μείνουν και πάλι αλώβητες.

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών προειδοποιούμε χρόνια τώρα για αυτή την τραγική κατάσταση και δυστυχώς κάθε χρόνο επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο με το χειρότερο τρόπο.

Επιβάλλεται να κατανοηθεί ότι οι εξελίξεις που έρχονται θα είναι ραγδαίες, η στρατηγική που ετοιμάζεται αφορά την απεμπλοκή της ευθύνης του κράτους από την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία και το πέρασμα αυτών των αρμοδιοτήτων στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού.

Η ευρωπαϊκή πολιτική λογική που εσκεμμένα προωθείται και έχει νομοθετηθεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, είναι η λογική του κόστους – οφέλους, της οικονομικής κερδοφορίας και ανταποδοτικότητας των ιδιωτών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας στρώνεται το έδαφος για να έχουν θέση οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι Μ.Κ.Ο. για να θησαυρίζουν. Στη ίδια κατεύθυνση από άλλη σκοπιά βρίσκονται και οι εθελοντικές οργανώσεις που έχουν την κρατική υποστήριξη.

Οι «δωρεάν» υπηρεσίες που προσφέρουν, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση κονδυλίων που ξαναδίνονται με άλλη μορφή δανεισμού και πάλι στα ιδιωτικά Μονοπώλια.

Τέλος ο στρατηγικός σχεδιασμός όλων των κυβερνήσεων από το 1993 και εντεύθεν περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την ανταποδοτικότητα σε όλο το φάσμα της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, ακόμη και στην διαχείριση της πρόληψης και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, που αναπόφευκτα η πλήρης εφαρμογή της θα φέρει μετατάξεις και απολύσεις εποχικού αλλά και μόνιμου προσωπικού στο Π.Σ..

Για αυτό τον λόγο δεν χωρά καμία επανάπαυση και καμία διαγραφή. Δεν περισσεύει κανείς από τους αγώνες που είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε από κοινού ενωμένοι για εμάς τους ίδιους αλλά και για την επιβίωση των οικογενειών μας!

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Απαιτούμε εδώ και τώρα από το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς, να αναλάβει τις ευθύνες του και να:

  • Μεταφέρει την αγανάκτηση των μελών της ένωσης στην Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και να την πιέσει να εξαγγείλει άμεσα κινητοποιήσεις με το χρονοδιάγραμμα που έχει προτείνει η Ε.Α.Κ.Π. στο συνέδριο και το απέρριψαν. Να μην τολμήσουν να μας κοροϊδέψουν ότι με την συμβολική και εθιμοτυπική συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις της Δ.Ε.Θ. και μάλιστα ξεκομμένα από το υπόλοιπο εργατοϋπαλληλικό κίνημα θα πράξουν για άλλη μια φορά το αγωνιστικό τους καθήκον!

  • Αν η ομοσπονδία αρνηθεί, άμεσα να εξαγγείλουμε κινητοποιήσεις σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο όπως το έχουμε κάνει ως ένωση στο παρελθόν το 2001 όπου η δράση μας αυτή είχε με σοβαρό αντίκτυπο για την εδραίωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων μας καθώς πετύχαμε θετική απόφαση του Αρείου Πάγου για το δικαίωμα ανάρτησης πανό με τα αιτήματα μας στις πυροσβεστικές υπηρεσίες!

Μόνο με αυτόν το δοκιμασμένο τρόπο θα καταργηθεί κάθε αντεργατική διάταξη που προωθεί ελαστικές σχέσεις εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια με τη δικαιολογία των ολοένα και πιο συχνών εκτάκτων και υπηρεσιακών αναγκών και θα διασφαλιστούν οι άδειες και τα ρεπό μας που έχουν μπει στο στόχαστρο (βλ. www.eakp.gr από 10/8/2023). που εντός της ίδιας αντιπυρικής περιόδου, έχουν ανακληθεί δύο φορές και ρεπό δεν δίνονται.

Όλοι αυτοί είναι που βοηθούν τις κυβερνήσεις να προχωρούν ανενόχλητες στην επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών, στην πλήρη υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, της πυρασφάλειας και των δικαιωμάτων μας.

Η λύση στα οξυμένα προβλήματα μας είναι ο αγώνας και όχι η φυγή. Οι κυβερνήσεις πολύ θα ήθελαν να αποδυναμωθούν τα συνδικαλιστικά μας όργανα και αν είναι δυνατόν να διαλυθούν.

Μην ξεχνάτε ότι το πρώτο πρωτοβάθμιο περιφερειακό σωματείο που ιδρύθηκε πανελλαδικά είναι της Στερεάς Ελλάδας και αυτό έγινε με πρωτοβουλίες και αγώνα των παλαιότερων αγωνιστών της ΕΑΚΠ .

Ήταν το πρώτο και μοναδικό δυστυχώς σωματείο όπου με προεδρείο της Ε.Α.Κ.Π. τα μέλη της Ένωσης ένιωσαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει συνδικαλιστικό όργανο δίπλα στους εργαζόμενους και για τους εργαζόμενους και όχι δεκανίκι των κυβερνήσεων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι σας καλούμε να παραβρεθείτε στο Διοικητικό Συμβούλιο για να προβάλετε τα δίκαια αιτήματα σας και να απαιτήσετε λύσεις.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://google.com/