Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 31.03.2018

Share

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Ηπείρου, καταθέτει ως ψήφισμα για την Γενική Συνέλευση των μελών του σωματείου μας, τις θέσεις και τις προτάσεις της για την αγωνιστική δράση που θα πρέπει να αναλάβει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές της Ένωσής μας.

Οι προτάσεις μας αποτελούν την κατάλληλη απάντηση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., που σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε βάρος μας, όπως και σε βάρος όλων των εργαζομένων και του λαού της χώρας. Προωθεί με μεγαλύτερη ένταση την κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που μας έχουν απομείνει, προκειμένου να ισχυροποιηθούν και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα υπερκέρδη των μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων.

Προτείνουμε έναρξη κινητοποιήσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο. Πραγματοποίηση άμεσα παράστασης διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου και την αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως πυροσβέστες και για την υποβάθμιση των υπηρεσιών του Π.Σ. και του συστήματος πυρασφάλειας.

Για την καλύτερη οργάνωση με σκοπό τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις, επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν περιοδείες από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (με πρόγραμμα που θα κοινοποιηθεί έγκαιρα με ανακοίνωση), σε όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειάς μας. Να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για το σύνολο των αρνητικών εξελίξεων που τσακίζουν τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, όπως και όλων των εργαζομένων και του λαού και να τονίσουμε την αναγκαιότητα της συμμετοχής τους. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ των πυροσβεστών για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Να κατανοηθεί από όλους η αναγκαιότητα για οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων – διεκδικήσεων στην περιφέρειά μας, με τη συμμετοχή των περισσότερων συναδέλφων μελών της Ένωσης και την απαιτούμενη προετοιμασία.

Να απευθύνουμε κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις μας σε σωματεία και συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, γιατί τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας τους αφορούν άμεσα αφού στοχεύουν στην αναβάθμιση της πυρασφάλειας και την ενίσχυση των υπηρεσιών μας προς όφελος της προστασίας του λαού και του φυσικού μας πλούτου. Να γίνει υπόθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος η επαρκής αναβάθμιση της πυροπροστασίας και η άρτια πυρασφάλεια του λαού και του φυσικού πλούτου της χώρας.

Το Βασικό πλαίσιο των εννέα (9) αιτημάτων που διεκδικούμε άμεσα:

 • Αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης του Π.Σ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε πρώτη φάση, στα επίπεδα του 2009 (500 εκατομμύρια ευρώ περίπου).

 • Μονιμοποίηση όλων των πενταετών και των εποχικών συναδέλφων μας στο Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία και τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

 • Εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας. Θεσμοθέτηση του Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στα επιχειρησιακά συμβάντα. Ιατρικούς ελέγχους για όλο το προσωπικό. Παρουσία ασθενοφόρου με ειδικευμένο προσωπικό στα συμβάντα. Εξασφάλιση κατάλληλων εγκαταστάσεων για ξεκούραση όταν συνδράμουμε σε πυρκαγιές, διασώσεις κ.λ.π. μακριά από την έδρα μας. Χορήγηση πλήρους και επαρκούς διοικητικής μέριμνας.

 • Ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα – Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα.

 • Κατάργηση των επιφυλακών που γίνονται χωρίς να υπάρχουν συμβάντα σε εξέλιξη, καθώς και αυτών που γίνονται για καλύψουν πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες του Π.Σ. (στάδια, προληπτικές επιφυλακές, κάλυψη και στελέχωση προσωπικού σε Π.Υ. και Π.Κ. λόγω των μεγάλων ελλείψεων, όταν υπάρχουν συμβάντα).

 • Κατάργηση των Π.Δ. 93/2014 και 13/2017 και σύσταση νέου αξιοκρατικού Κανονισμού Μεταθέσεων που δεν θα ξεσπιτώνει τους πυροσβέστες, με βάση τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους συνδικαλιστικούς φορείς.

 • Καταβολή αποζημιώσεων για την υπερωριακή εργασία, για τα νυχτερινά , τα εξαιρέσιμα και τις αργίες, όπως χορηγείτε σε όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Πληρωμή όλων των οφειλόμενων ρεπό και των εκτός έδρας αποζημιώσεων.

 • Κατάργηση του νέου μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Εφαρμογή των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. και πλήρη επαναφορά των οικονομικών απωλειών στα επίπεδα του 2009, με ενσωμάτωση επιδομάτων στον βασικό μισθό.

 • Καμία κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας πυροσβεστικής υπηρεσίας ή πυροσβεστικού κλιμακίου της χώρας.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ μόνιμοι, Π.Π.Υ., εποχικοί πυροσβέστες, μαζί με τους εργαζομένους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολουμένους, τους ανέργους και τη νεολαία, οργανώνουμε τον αγώνα μας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ρήξης και ανατροπής με τις πολιτικές που στοχεύουν να καταργήσουν όσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα μας έχουν απομείνει.

Η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. αποτελεί τη βασικότερη υποχρέωση του Σωματείου, απέναντι στους συναδέλφους που εκπροσωπεί. Ο προσανατολισμός που πρέπει να έχουν τα συνδικαλιστικά όργανα των πυροσβεστών, όπως είναι και η Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου, είναι ο συνεχής αγώνας με τη ενεργή συμμετοχή όλων των συναδέλφων για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας και για να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες μας. Αγώνας ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν τη ζωή όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Καλούμε τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου μας, να στηρίξουν και να ψηφίσουν τις προτάσεις μας για αγωνιστικές δράσεις.

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η Κ Ι Ν Η Σ Η Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ

 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι πραγματικές κενές θέσεις του Π.Σ. και να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες μας.

 • Ίδρυση νέων πυροσβεστικών υπηρεσιών όπου απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες, η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, η εξέλιξη της επιστημονικής – τεχνολογικής ανάπτυξης των υποδομών και η προστασία του φυσικού μας πλούτου. Δημιουργία ασφαλούς δικτύου πρόληψης και πυρασφάλειας στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα.

 • Ανανέωση των πυροσβεστικών οχημάτων με άμεση απόσυρση όλων των πεπαλαιωμένων, αντικατάσταση όλων των φθαρμένων και μη προβλεπόμενων ελαστικών των οχημάτων.

 • Προμήθεια αξιόπιστου και ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών, αναπνευστικών συσκευών και σύγχρονων μέσων προστασίας, για όλα τα συμβάντα που αντιμετωπίζουμε.

 • Μετεγκατάσταση των πυροσβεστικών υπηρεσιών που στεγάζονται σε ακατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μας. Άμεση μετεγκατάσταση του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων σε κτηριακές εγκαταστάσεις με τις κατάλληλες υποδομές και προδιαγραφές, για τη σωστή, προβλεπόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του. Έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των φθορών και των διαβρώσεων που έχει υποστεί το κτήριο που στεγάζεται η Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων, με ένταξη του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή σε αντίστοιχα προγράμματα και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατασκευή κατάλληλων χώρων υγιεινής για γυναίκες συναδέλφους, στις εγκαταστάσεις του Π.Κ. Δελβινακίου. Επισκευή και επέκταση των χώρων στέγασης των υπηρεσιακών οχημάτων των πυροσβεστικών κλιμακίων.

 • Επαρκή καθαριότητα στους χώρους εργασίας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες που παρουσιάζουν ελλείψεις.

 • Σύσταση νέου αξιοκρατικού Κανονισμού Μεταθέσεων, που ως προϋπόθεση θα έχει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών οργανικών θέσεων των κατά τόπους υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις υπηρεσίες τους, όλοι οι συνάδελφοι που ξεσπιτώθηκαν με μεταθέσεις και μετακινήσεις και μέχρι να γίνει αυτό, να τους παρέχεται δωρεάν διαμονή σε κατάλληλες κατοικίες, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με ευθύνη της υπηρεσίας και του κράτους. Όχι στις προτάσεις του προεδρείου και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας των πυροσβεστών (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), όπου και εκεί για ξεσπίτωμα συναδέλφων γίνεται λόγος. Αποκατάσταση όλων των συναδέλφων που υπέστησαν αδικίες, από τις διαχρονικές παράνομες αποφάσεις και τις στρεβλώσεις στο καθεστώς των Μεταθέσεων.

 • Χορήγηση των γονικών αδειών και διευκολύνσεων στο σύνολο των υπαλλήλων του Π.Σ. με πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

 • Κατάργηση του νόμου 4249 για την αναδιοργάνωση του Π.Σ., που επιβάλλει στον εργασιακό μας χώρο αρκετές διατάξεις που είχαν προαποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με αφορμή την κρίση εφαρμόζονται μέσω των μνημονίων και αναμένεται να επεκταθούν περισσότερο (διεύρυνση ελαστικών υπηρεσιακών σχέσεων και εποχικότητας, σωρηδόν μεταθέσεις, αξιολόγηση του προσωπικού, συγχώνευση – κατάργηση υπηρεσιών, εμπορευματοποίηση δομών του Π.Σ. κ.α.).

 • Κατάργηση του άρθρου 78 του νόμου 4368/2016 που μας επιβαρύνει με νέες αρμοδιότητες (καθήκοντα οδηγών ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας), λόγω έλλειψης προσωπικού στον τομέα της Υγείας. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής θα είναι η μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας μας, η νέα αποδυνάμωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος και η μεγαλύτερη υποβάθμιση των ήδη ανεπαρκών παροχών και των Κέντρων Υγείας και του Π.Σ., προς τον ελληνικό λαό.

 • Όχι στην υποκατάσταση πυροσβεστικών υπηρεσιών από τον εθελοντισμό, που αξιοποιείται ως όχημα για να συρρικνώνεται το προσωπικό και οι υποδομές του Πυροσβεστικού Σώματος και για να καταργούνται δικαιώματά μας.

Προτείνουμε την οργανωμένη και μαζική συμμετοχή του σωματείου μας, σε όλες τις διαδηλώσεις του αγωνιζόμενου λαού, που θα θέτουν ως βασικό διεκδικητικό πλαίσιο πάλης:

 • Την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009 για όλους τους εργαζόμενους, καθώς και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Όχι μόνο την εφαρμογή των αποφάσεων του Σ.τ.Ε., που αφορούν ένα μέρος των μεγάλων μειώσεων που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

 • Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και την αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια για όλους, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Την επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης. Την κατάργηση όλων των νόμων που προωθούν τη μετατροπή των ασφαλιστικών μας ταμείων, σε επαγγελματικά, με στόχο να οδηγήσουν απευθείας τα χρήματά μας στο τζογάρισμα των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών εταιριών και των τραπεζών. Η επαγγελματική ασφάλιση που προωθούν και τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας, θα μας κάνει πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρήσεων υγείας. Θα παραδώσει τα αποθεματικά των ταμείων μας, τα δικά μας χρήματα και κρατήσεις, για να τα κάνουν επενδύσεις τα κοράκια των μεγάλων επιχειρήσεων.

 • Τη δημιουργία Ενιαίου, Καθολικού, αποκλειστικά Δημόσιου, Δωρεάν, Υποχρεωτικού, σύγχρονου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.

 • Την επέκταση του θεσμού βαρέων, ανθυγιεινών και επικίνδυνων επαγγελμάτων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και την κατάργηση όλου του αντεργατικού και αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου. Διεκδικούμε και απαιτούμε ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του συνολικού πλαισίου των αιτημάτων μας, τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και την παράλληλη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαιτούμε από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας την πραγματοποίηση πανελλαδικών κινητοποιήσεων στη Βουλή, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όπου αλλού χρειαστεί, με το παραπάνω πλαίσιο. Την κλιμάκωσή των κινητοποιήσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην υπηρεσία μας και για τη συνεχή υποβάθμιση του δικτύου πυρασφάλειας της χώρας. Ανάρτηση πανό σε όλες τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια με τα αιτήματα μας. Συμμετοχή στους αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Επίσης, απαιτούμε από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να πάρει πίσω τις προτάσεις που έχει καταθέσει για τις μεταθέσεις και τις μετακινήσεις, την επαγγελματική ασφάλιση κ.λ.π. που είναι παραπλήσιες με τα μέτρα των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και καταργούν τα δικαιώματα των πυροσβεστών.

Αντιστεκόμαστε μαζί μα το λαό, ενάντια στους ανταγωνιστικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της πατρίδας μας στα πολεμικά σχέδια των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ, που εντείνονται από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών της ντόπιας αστικής τάξης και βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο το λαό μας με το ενδεχόμενο μιας γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή. Παλεύουμε για την ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών και την προάσπιση των κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών.

Απομονώνουμε το ναζιστικό – εγκληματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που δημαγωγεί για τα προβλήματα μας, ενώ στο πρόγραμμά της υποστηρίζει την κατάργηση του συνδικαλισμού και στο Πυροσβεστικό Σώμα. Θέλει τα Σώματα Ασφαλείας να εντείνουν ακόμα περισσότερο τον αυταρχισμό και την καταστολή, προς τους εργαζόμενους που διεκδικούν και αγωνίζονται για το δίκιο τους. Επιδιώκει την εμπλοκή της χώρας μας σε επεμβάσεις και πολεμικές συρράξεις σε βάρος άλλων λαών, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών που στηρίζει.

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η Κ Ι Ν Η Σ Η Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο