Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

Άρθρο του Δημήτρη Βλάχου για τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων

Share

Γιατί η πλειοψηφία των πυροσβεστών, πρέπει να ψηφίσει εκπρόσωπους της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών ( Ε.Α.Κ.Π. ), στις εκλογές για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων.

 

Τι είναι το υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων και από ποιους αποτελείται;

Το συμβούλιο μεταθέσεων Πυρονόμων – Αρχιπυροσβεστών – Υπαρχιπυροσβεστών – Πυροσβεστών, είναι το αρμόδιο κρατικό όργανο που αποφασίζει για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων των υπαλλήλων, από τον βαθμό του πυροσβέστη μέχρι και τον βαθμό του πυρονόμου. Αποτελείται από 3 αξιωματικούς που ορίζονται από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και από 2 πυροσβεστικούς υπαλλήλους από τον βαθμό του πυροσβέστη μέχρι και τον βαθμό του πυρονόμου, οι οποίοι εκλέγονται από όλους τους ομοιόβαθμους συναδέλφους τους.

Για την εκλογή αυτών των 2 υπαλλήλων, καλούμαστε να ψηφίσουμε όλοι μας αυτήν την περίοδο.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, στο καθεστώς των μεταθέσεων;

Με την ψήφιση του νόμου 4662/2020 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πριν από 1 χρόνο περίπου, επιβλήθηκε ένας νέος Κανονισμός Μεταθέσεων που ξεσπίτωσε με μεταθέσεις εκατοντάδες συναδέλφους την περσινή χρονιά, για να « μπαλώσει » υπηρεσιακές ανάγκες σε νησιώτικες και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Τους μετέθεσε μακριά από τα σπίτια τους, τους εξοντώνει οικονομικά και τους διαλύει τον προγραμματισμό της οικογένειάς τους. Τα ίδια και χειρότερα αναμένονται να γίνουν και φέτος από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Οι περισσότεροι από εμάς, απειλούμαστε με μετάθεση σε κάποιο νησί ή σε κάποια άλλη περιοχή μακριά από τον τόπο μας. Υπάρχουν επίσης και οι περιπτώσεις των αποσπάσεων για υπηρεσιακούς λόγους, που επιφέρουν ανάλογες συνέπειες και δυσκολίες όταν πραγματοποιούνται.

Ποιοι συνάδελφοι είναι κατάλληλοι για να μας εκπροσωπούν στο συμβούλιο μεταθέσεων;

Οι συνάδελφοι που θα μας εκπροσωπήσουν στο συμβούλιο μεταθέσεων πρέπει:

  • Να υπερασπίζονται όποιον συνάδελφο αδικείται από αποφάσεις για μετάθεση ή απόσπαση και να στηρίζουν με όλα τα μέσα κάθε δίκαιο αίτημα συναδέλφου να μετατεθεί ή να αποσπαστεί στον τόπο που επιθυμεί.
  • Να αντιτίθενται στις μεταθέσεις – ξεσπίτωμα των πυροσβεστών και να καταθέτουν προτάσεις για να καλύπτεται με προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών και μονιμοποιήσεις 5ετών και εποχικών συναδέλφων, το σύνολο των πραγματικών κενών θέσεων των υπηρεσιών αλλά και οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό που δημιουργούνται από τις νέες αρμοδιότητες που φορτώνουν συνεχώς οι κυβερνήσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα ( διάθεση προσωπικού σε ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια – λιμάνια – οδικούς άξονες – ενεργειακά δίκτυα – εθελοντικές και εποχικές υπηρεσίες, συνδρομή σε μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, συνδρομή σε αποχιονισμούς δρόμων κ.α. ).
  • Να ενημερώνουν αναλυτικά όλους τους πυροσβέστες της χώρας, για ότι συζητείται και αποφασίζεται στις συνεδριάσεις του συμβουλίου.
  • Να έχουν διάθεση να παλέψουν για έναν δίκαιο και αξιοκρατικό κανονισμό μεταθέσεων που δεν θα διαλύει τις οικογένειες των πυροσβεστών για να μπαλώνει ελλείψεις και θα έχει ως βασική προϋπόθεση να καλύπτονται οι κενές θέσεις που υπάρχουν σε απομακρυσμένες και άλλες υπηρεσίες, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με την μονιμοποίηση των 5ετών και εποχικών συναδέλφων.

Ποιοι συνάδελφοι έχουν αποδείξει στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι υπερασπίζονται πραγματικά τα δικαιώματα μας;

Μόνο οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Ε.Α.Κ.Π. Αυτό αποδεικνύεται συνεχώς, διαχρονικά, μέρα με την μέρα, μέχρι σήμερα. Αποδεικνύεται με έργα και όχι με λόγια του αέρα και με ψεύτικες παραπλανητικές υποσχέσεις.

Αρκεί μόνο μια ανάγνωση στο αρχείο των ανακοινώσεων και των παρεμβάσεων στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Κ.Π. σχετικά με την δραστηριότητα των εκλεγμένων εκπροσώπων της στο συμβούλιο μεταθέσεων την τετραετία 2010 – 2014, που είχε πολλά θετικά αποτελέσματα για τους συναδέλφους.

Μπορεί τα υπηρεσιακά συμβούλια να είναι ένας θεσμός ελεγχόμενος από την πολιτεία, αφού η πλειοψηφία των ορισμένων υπηρεσιακών μελών έναντι της μειοψηφίας που αποτελούν τα αιρετά μέλη, έχει την δυνατότητα να διαμορφώνει  και την ουσία των αποφάσεων. Η Ε.Α.Κ.Π. όμως απέδειξε ότι μέσα σ’ αυτές τις αρνητικές συνθήκες, κατάφερε να γίνει το μάτι και το αυτί των συναδέλφων μέσα στα υπηρεσιακά συμβούλια και να δυσκολέψει στην γενίκευση των αναξιοκρατικών αποφάσεων, βάζοντας ανεξίτηλα την σφραγίδα της στην υπεράσπιση του δίκιου και της αξιοκρατίας.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν πάρα πολλοί πυροσβέστες σε όλη τη χώρα, γιατί αρκετοί από αυτούς:

  • Αδικήθηκαν από τις αποφάσεις του συμβουλίου που αφορούσαν μεταθέσεις και αποσπάσεις και στηρίχθηκαν τα δίκαια αιτήματα τους από τους εκπροσώπους της Ε.Α.Κ.Π. σε διάφορα επίπεδα τόσο εντός των υπηρεσιακών πλαισίων όσο και στην διαδικασία των δικαστικών προσφυγών όταν αυτό κρίθηκε αναγκαίο.
  • Διάβαζαν τις συνεχείς ενημερώσεις που πραγματοποιήθηκαν για όλα τα διαλαμβανόμενα στο συμβούλιο και για τις προτάσεις που κατέθετε συνεχώς η Ε.Α.Κ.Π.
  • Διάβαζαν τις καταγγελίες της Ε.Α.Κ.Π. για τις καταστρατηγήσεις, τις παραβιάσεις, τις ρουσφετολογικές αποσπάσεις, τις αδικίες και τις στρεβλώσεις που γινόταν στον προηγούμενο κανονισμό μεταθέσεων, όλα αυτά σε βάρος των δικαιωμάτων και των δίκαιων αιτημάτων που υπέβαλλαν αρκετοί συνάδελφοι.

Ποια είναι η δραστηριότητα που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα, όλα τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια που ζητάνε την ψήφο των πυροσβεστών, για να εκλέξουν εκπρόσωπο στο συμβούλιο μεταθέσεων;

Αρκετοί συμμετέχοντες στα υπόλοιπα ψηφοδέλτια είναι μέλη προεδρείων, Διοικητικών Συμβουλίων, των σωματείων και των Ομοσπονδιών, αλλά και μέλη συνδικαλιστικών παρατάξεων. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως απ’ όλους αυτούς:

  • Είτε διαφήμιζαν τον νόμο 4662/2020 ως θετική τομή για τους πυροσβέστες και το Π.Σ. Εναγκαλισμένοι με κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες, προπαγάνδισαν θετικά τον νόμο που περιλάμβανε τον νέο κανονισμό μεταθέσεων και μέσα σε μια νύχτα μας γύρισαν 30 χρόνια πίσω. Όλα αυτά με αντάλλαγμα έναν βαθμό, ένα γαλόνι περισσότερο και για να γίνουν κάποιοι από αυτούς αξιωματικοί. Αυτοί οι « συνδικαλιστές » όμως, καθώς και ο στενός περίγυρος τους, δεν έχουν τον φόβο να ξεσπιτωθούν με μετάθεση και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εργασιακή και οικογενειακή τους ζωή, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοι. Είναι και αυτό μέσα στα προνόμια που απολαμβάνουν για τη συμβιβαστική στάση τους από την εκάστοτε κυβέρνηση και Πολιτική Ηγεσία.
  • Είτε κατέθεταν προτάσεις για ξεσπίτωμα των πυροσβεστών με μόρια. Δηλαδή πρότειναν οι ίδιοι την κατάργηση του αμετάθετου που ίσχυε από το 1996 με διάφορα νομοθετήματα ( Προεδρικά Διατάγματα ), για την πλειοψηφία από εμάς μέχρι τον βαθμό του Πυρονόμου.
  • Είτε συμφώνησαν με τα βασικά σημεία του νέου κανονισμού και μας ανακοίνωναν ότι         « θωρακίζεται η καθημερινότητα του πυροσβεστικού προσωπικού », αλλά και ότι « οι 6ετίες στις μεταθέσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους συνάδελφους ».
  • Είτε δεν έβγαλαν άχνα την περίοδο που ψηφιζόταν ο νόμος 4662/2020, βάζοντας πλάτη για να επιβληθεί ο νέος κανονισμός χωρίς διαμαρτυρίες. Μετά την ψήφιση του νόμου, « αντιλήφθηκαν και διαπίστωσαν κάποιες αδικίες και προβλήματα στον νέο κανονισμό μεταθέσεων ». Κορόιδεψαν χωρίς κανένα ίχνος ντροπής τους συναδέλφους γιατί το περιεχόμενο του νόμου 4662/2020 ήταν γνωστό 2 μήνες πριν από την ψήφιση του στην Βουλή, είχε αναρτηθεί σε επίσημες κρατικές ιστοσελίδες για διαβούλευση, είχε κοινοποιηθεί σε όλους τους συνδικαλιστές και είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενο του και όλοι οι πυροσβέστες. Με την ψήφιση του νόμου δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαφορά σε ότι αφορά και τις μεταθέσεις, το αποδεικνύουν αυτό άλλωστε τα ενημερωτικά σημειώματα της Ε.Α.Κ.Π. στο χρονικό διάστημα των 2 μηνών της διαβούλευσης.
  • Είτε έχουν το θράσος σήμερα, να καλούν τους συναδέλφους να προσφύγουν στα δικαστήρια για μεταθέσεις που αμφισβητούνται για την νομιμότητά τους και για τις περιπτώσεις που δεν τους προσμετρήθηκαν σωστά τα μόρια που υπολογίζονται για να καθορίζουν την σειρά του ξεσπιτώματος με μετάθεση.
  • Στο μόνο που διακρινόταν και διακρίνονται μέχρι σήμερα, είναι τα ρουσφέτια για τους ίδιους και για τους λίγους προνομιούχους του στενού τους κομματικού και φιλικού τους περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε, μπορούν και επιβιώνουν συνδικαλιστικά.

Είναι άμεσα συνυπεύθυνοι, για τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες που έχουν ξεσπιτωθεί ήδη με μεταθέσεις. Είναι αυτοί που κάνουν αβάντα στις κυβερνήσεις για να προωθούν και να επιβάλλουν όλα τα μέτρα σε βάρος μας, να καταργούν τα δικαιώματά μας, να υποβαθμίζουν την υπηρεσία μας και να μειώνουν συνεχώς την κρατική της χρηματοδότηση.

Αδυνατώ να φέρω στην μνήμη μου ανάλογη περίπτωση στην ιστορία του συνδικαλισμού. Εκλεγμένοι συνδικαλιστές που εκπροσωπούν εργαζόμενους, να βγαίνουν ξεδιάντροπα και να προτείνουν να σπάσει το αμετάθετο και να ξεσπιτώνονται οι συνάδελφοι που υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν, αντί να διεκδικούν την ενίσχυση της υπηρεσίας με τις απαιτούμενες κατά τόπους προσλήψεις προσωπικού και την μονιμοποίηση των 5ετών και εποχικών συναδέλφων. Είναι ποτέ δυνατόν, να εκλέγονται ως πλειοψηφία, τέτοιου είδους « συνδικαλιστές »;

Η γενικότερη στάση που κρατούν τα ψηφοδέλτια, των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε

Οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών και των συνακόλουθών τους σε πρωτοβάθμια σωματεία, γνωρίζουμε όλοι κατά πόσο έχουν συμβάλει στην υπονόμευση των δικαιωμάτων μας από την εφαρμογή των εκάστοτε αντεργατικών πολιτικών και τι στάση έχουν κρατήσει απέναντι σε όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην υπηρεσία μας ( επιφυλακές, ασύστολη υπερεργασία, κόψιμο ρεπό και αδειών, μετακινήσεις, διαβίωση, οικονομικά ζητήματα ).

Καραμπινάτο παράδειγμα είναι και ο νόμος 4662/2020. Ενάντια σε αυτόν τον νόμο, μόνο η Ε.Α.Κ.Π. οργάνωσε και πραγματοποίησε 2 παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη και την Βουλή ( 30 Γενάρη 2020 ), αλλά και κατά την συζήτηση προς ψήφιση του νομοσχεδίου στην Βουλή ( 4 Φλεβάρη του 2020 ) και κάλεσε όλους τους πυροσβέστες να δώσουν το παρόν στον αγώνα για να μην ψηφιστεί. Πρωτοστάτησε στην ενημέρωση των πυροσβεστών, όλων των αρμόδιων φορέων και των συμπολιτών μας, όχι μόνο για το επερχόμενο ξεσπίτωμα των πυροσβεστών με τις μεταθέσεις, αλλά και για την νέα μεγάλη υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, που αναδεικνύεται συνεχώς από τότε μέχρι σήμερα. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεγάλη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί αυτές τις μέρες οι συμπολίτες μας, οι συνάδελφοι πυροσβέστες, υπάλληλοι των δήμων, των περιφερειών και της Δ.Ε.Η., στην Αττική και στην Στερεά Ελλάδα από τις χιονοπτώσεις, που οφείλεται στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, σε προληπτικά έργα, σε υποδομές και όχι στις ζημιές που προκαλούν τα   « ακραία καιρικά φαινόμενα ».

Τι πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς που είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις απαράδεκτες πρακτικές και τις πρωτοφανείς  μεθοδεύσεις των συμβιβασμένων συνδικαλιστών και των υποστηριχτών τους  

Η μοναδική ελπίδα που μπορούμε να έχουμε όλοι οι πυροσβέστες που μένουμε έξω από πρακτικές που εξευτελίζουν την συνδικαλιστική εκπροσώπηση και υποβαθμίζουν συνεχώς το επάγγελμά μας και την υπηρεσία μας, είναι να στηριχτεί όσο γίνεται περισσότερο στις εκλογές η Ε.Α.Κ.Π., η αγωνιστική φωνή των πυροσβεστών. Το μοναδικό ψηφοδέλτιο που από όταν δημιουργήθηκε διεκδικεί, αγωνίζεται και συμβάλλει στην κατάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική εκπροσώπηση και ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων και των δίκαιων αιτημάτων μας και μέσα στο υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων.

Από την πλευρά μας, όλοι εμείς που συσπειρωνόμαστε στην Ε.Α.Κ.Π. θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν κανονισμό μεταθέσεων που θα μας αντιμετωπίζει σαν ανθρώπους, σαν εργαζόμενους και σαν οικογενειάρχες, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της υπηρεσίας αλλά και τις δικές μας ανάγκες. Έχουμε καταθέσει και γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα ολοκληρωμένη πρόταση, που δίνει οριστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα ( βλέπε eakp.gr ). Αντιπαλεύουμε τον ισχύοντα κανονισμό μεταθέσεων που μας αντιμετωπίζει σαν αριθμούς, σαν « κομμάτια ». Αντιπαλεύουμε αυτό το νομοθετικό έκτρωμα που προκειμένου να μπαλώνονται οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που έχει το Π.Σ., μας βάζει όλους « στον κουβά » και μας ξεσπιτώνει όπως επιθυμούσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των πυροσβεστών ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ) και είχε το θράσος να δηλώσει την επιθυμία του αυτή ακόμα και μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Γι’ αυτό λοιπόν απαιτείται μαζική ενίσχυση της Ε.Α.Κ.Π. και είναι η κατάλληλη στιγμή για την πλειοψηφία των συναδέλφων να κάνουν τώρα το πρώτο βήμα, να δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας και αντίστασης.

Να δυναμώσουμε τον συνδικαλισμό που αγωνίζεται και δεν ξεπουλά τα δίκαια αιτήματα των πυροσβεστών. Μόνο με το πλαίσιο προτάσεων και διεκδικήσεων της Ε.Α.Κ.Π. μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να δώσουμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Δημήτρης Βλάχος

Υποψήφιος με την Ε.Α.Κ.Π. για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων

Πυρονόμων, Αρχιπυροσβεστών, Υπαρχιπυροσβεστών, Πυροσβεστών

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://google.com/