Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

Ανακοίνωση ΕΑΚΠ Στερεάς Ελλάδας για τα αποτελέσματα του ΔΣ του σωματείου στις 20.5.2020

Share

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τα αποτελέσματα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας και για την ενημέρωση – συζήτηση που έγινε για τις προτάσεις της Ε.Α.Κ.Π.

Την Τετάρτη στις 20/5/2020 και ώρα 09:30 πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. της Ένωσης μας. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας και προ ημερήσιας διάταξης.

Για το 1ο θέμα της προ ημερήσιας διάταξης που έθεσε η Ε.Α.Κ.Π. και αφορά την « Νέα αντιπυρική περίοδος, αντίκτυπος και συνέπειες του νέου σχεδιασμού που ανακοινώθηκε στις συνθήκες εργασίας και τον οικογενειακό προγραμματισμό των πυροσβεστών », περιγράφηκε αναλυτικότατα η θέση της Ε.Α.Κ.Π. από τον εκπρόσωπο της και αναδείχτηκαν τα βασικότερα προβλήματα που θα προκύψουν από τον νέο αντιπυρικό σχεδιασμό για όλους τους πυροσβέστες με τα βασικά να είναι:

  • Τα μειωμένα κονδύλια που φέτος φτάνουν το 1.800.000 ευρώ για την συντήρηση, επισκευή και τα καύσιμα ενός στόλου 3.350 οχημάτων. Αυτό θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στον ήδη πεπαλαιωμένο στόλο.

  • Η διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων για την στελέχωση όλων αυτών των νέων δομών, το πως θα λειτουργήσουν τα εποχικά κλιμάκια, με τι προσωπικό, σε τι υποδομές, γιατί μέχρι τώρα κάνεις δεν γνωρίζει.

  • Οι αποφάσεις που αναμένεται να βγουν από τις συνεδριάσεις των συμβουλίων μεταθέσεων στην βάση του νέου κανονισμού μεταθέσεων, με ότι σημαίνει αυτό πλέον για τους υπεράριθμους των υπηρεσιών που προέκυψαν με την νέα κατανομή και μέσα από ένα παμπάλαιο οργανόγραμμα. Για τους συναδέλφους που ενώ είχαν το αμετάθετο κινδυνεύουν τώρα να μετατεθούν με την συμπλήρωση της εξαετίας. Για όσους υπάγονταν στα άρθρα αλλά τώρα έχουν εξαιρεθεί, αναμένοντας πλέον εκατοντάδες συνάδελφοι με την καρδιά σφιγμένη τις αποφάσεις των μεταθέσεων, των αποσπάσεων και των μετακινήσεων. Παλιές « καλές » εποχές που με την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού ήρθαν πάλι στο προσκήνιο!!

  • Το μπάχαλο στον υπολογισμό των μορίων για εκατοντάδες συναδέλφους μας, γεγονός που αν δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι στιγμής σωστά με νέο επανυπολογισμό, πολλοί συνάδελφοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου μεταθέσεων που δεν θα βασίζονται σε αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια.

  • Τον ελεύθερο χρόνο που προβλέπεται να διαγραφεί από το λεξιλόγιο μας, λόγω των συνεχόμενων επιφυλακών ακόμη και χωρίς συμβάντα, σύμφωνα και με τον νέο νόμο 4662/2020, για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά, αυτά που ήδη υπήρχαν και αυτά που θα δημιουργηθούν από την μεγάλη διασπορά δυνάμεων.

Για όλα αυτά τα καυτά προβλήματα το προεδρείο του Σωματείου δεν βρήκε να πει σχεδόν τίποτα πέρα από φτηνές δικαιολογίες του τύπου, ότι με τις παρεμβάσεις της ομοσπονδίας θα καλυτερεύσει ο συγκεκριμένος Νόμος κ.λ.π. Τι άλλο να πει εξάλλου αφού έχει συναινέσει το προηγούμενο διάστημα και έχει πρωτοστατήσει στο πέρασμα του Ν 4662/20. Ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. κλείνοντας ανάφερε ότι ο νόμος αυτός δεν μπορεί να βελτιωθεί, αλλά στο σύνολο του πρέπει να καταργηθεί.

Στο Θέμα 2ο της προ Ημερήσιας Διάταξης με τίτλο « Εξηγήσεις του προεδρείου για την απαράδεκτη, προβοκατόρικη εμπλουτισμένη με κατασκευασμένα ψευδή γεγονότα ανακοίνωση του με Θέμα: « Το παράρτημα του Π.Α.ΜΕ. και ο διχαστικός του λόγος ».

Το προεδρείο της Ένωσης δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις στο εκπρόσωπο της Ε.Α.Κ.Π. για την από 21/04/2020 ανακοίνωση του ( βλέπε eakp.gr ), για την προσπάθεια να προβοκάρει την αγωνιστική δράση της παράταξης και να την αποδυναμώσει στα μάτια των συναδέλφων. Δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις, γιατί χρησιμοποίησε γκεμπελίστικες τακτικές και γιατί επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα παρουσιάζοντας το άσπρο μαύρο κατασκευάζοντας σε βάρος μας αυτές της μομφές.

Ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. κατά την τοποθέτηση του, παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν την αλήθεια και αποδομούν τις κατασκευασμένες μομφές του προεδρείου.

Η 1η αποδόμηση έγινε στην προσπάθεια που κατέβαλαν να χρεώσουν στην Ε.Α.Κ.Π. ότι είναι παράρτημα του Π.Α.ΜΕ., για να της προσδώσουν χαρακτήρα εξάρτησης της συνδικαλιστικής της παρουσίας και κατ’ επέκταση να ρίξουν μομφή σε βάρος του Π.Α.ΜΕ. ως να είναι κάτι « επικίνδυνο » για τους εργαζόμενους που πρέπει να αποφεύγεται η επαφή μαζί του.

Το γεγονός ότι προσπάθησαν με αυτόν τον αφελή τρόπο να προβοκάρουν το πιο ζωντανό και αγωνιστικό συνδικαλιστικό φορέα, που παλεύει εδώ και δύο δεκαετίες για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και που από την πρώτη στιγμή οργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στο Πυροσβεστικό Σώμα, βρέθηκε στο πλευρό των πυροσβεστών. Του φορέα όπου μέσα στις γραμμές του, συσπειρώνονται δεκάδες Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις, δείχνει το αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί τόσα χρόνια από τις τακτικές συμβιβασμού και υποταγής στις αντεργατικές πολιτικές που έχουν ακολουθήσει.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα κλήθηκαν τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης να απαντήσουν για το γεγονός ότι:

Το προεδρείο της ομοσπονδία μας που πρόσκεινται στην Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και το οποίο έχει έρθει σε επαφή με το Π.Α.ΜΕ. και έχει συνάψει σχέσεις συνεργασίας μαζί του έτσι όπως εκφράζεται και μέσα από τις ανακοινώσεις της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και την κοινή των Ομοσπονδιών των Σ.Α. ( βλέπε eakp.gr )

  • Με την από 20/9/2016 με τίτλο « Συνάντηση Ομοσπονδίας με το Π.Α.ΜΕ – Νέα περίοδος συνεργασιών & αμοιβαίας υποστήριξης ».

  • Καθώς και με την από 17/11/2017 με θέμα: « Συνάντηση με το Π.Α.ΜΕ. », αλλά και μέσα από μία σειρά κοινές πρωτοβουλίες και ενέργειες που εκδηλώθηκαν κατά διαστήματα στο παρελθόν όταν εκδηλώνονταν κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Σ.Α.

Η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. λοιπόν, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι συνδικαλιστικοί φορείς των Σωμάτων Ασφάλειας που συνεργάζονται με το Π.Α.ΜΕ. είναι παραρτήματά του; Ακόμη περιμένουμε φυσικά την απάντηση τους!

Η 2η αποδόμηση έγινε στην διαστρέβλωση των γεγονότων που επιχείρησαν σχετικά με την ενίσχυσή που δόθηκε στους απεργούς εργαζομένους της Χαλυβουργικής το 2012, όταν στο προεδρείο της Ένωσης ήταν η Ε.Α.Κ.Π.

Το σημερινό προεδρείο της Ένωσης επιχείρησε να αξιοποιήσει την πράξη αλληλεγγύης που εκφράστηκε με ομόφωνη απόφαση του τότε Δ.Σ. της Ένωσης στην συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου του 2012, με την σύμφωνη γνώμη και των τριών παρευρισκόμενων μελών της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ., απέναντι σε εργαζόμενους που έδιναν πολυήμερο αγώνα επιβίωσης. Εργαζόμενους που έχοντας φθάσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, χωρίς να προσδοκούν καμία δωρεά από « φιλεύσπλαχνους » επιχειρηματίες και το κράτος. Αυτή την πράξη αλληλεγγύης λοιπόν βρήκε για να την αντιπαραθέσει το προεδρείο της Ένωσης απέναντι στην κριτική που ασκεί η Ε.Α.Κ.Π. όλη αυτή την περίοδο όχι μόνο για την δική του στάση, αλλά και για μία σειρά άλλα « ομογάλακτα » προεδρεία, για το γεγονός ότι, αντί να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση ότι δικαιούνται οι πυροσβέστες σε Μ.Α.Π. και σε μία σειρά άλλα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την άσκηση των καθηκόντων τους, προστρέχουν με μεγάλη ευκολία σε δωρεές ή προσφορές ιδιωτών και φορέων και στα ίδια τα αποθεματικά των ενώσεων που προέρχονται από τις συνδρομές των μελών.

Και αυτή η προσπάθεια τους όμως έπεσε στο κενό για τους παρακάτω λόγους:

Τι « ξέχασε » το προεδρείο να πει στην κατασκευασμένη αθλιότητα σε βάρος της Ε.Α.Κ.Π. για την ενίσχυση των απεργών της χαλυβουργικής και που δεν το γνώριζε το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου όταν αναπαρήγαγε το γεγονός αυτό αμάσητο και με μεγάλη ευκολία, πιστεύοντας ότι έβγαλε λαγό για να αντιπαρατεθεί απέναντι στην κριτική της Ε.Α.Κ.Π. Ηπείρου;

Αυτό που γνώριζε πολύ καλά ο σημερινός αναπληρωτής Γραμματέας της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς που ήταν και την περίοδο του 2012 στο Δ.Σ. της Ένωσης και το επιβεβαίωσε δια της σιωπής του μέσα στο πρόσφατο συμβούλιο.

Δηλαδή ότι ενώ το τότε προεδρείο της Ένωσης τον Φεβρουάριο του 2012, που το αποτελούσε η Ε.Α.Κ.Π. έφερε το θέμα της ενίσχυσης των απεργών χαλυβουργών, προτείνοντας ή την αποστολή τροφίμων ή μία συμβολική οικονομική ενίσχυση ύψους 150,00 ευρώ !!

Ένα από τα τρία παρευρισκόμενα στο Δ.Σ. μέλη της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. απόστρατος πλέον συνάδελφος και προς τιμή του φυσικά, πρότεινε να δοθούν 300,00 ευρώ στους απεργούς χαλυβουργούς για την ουσιαστική ενίσχυση τους. Η πρόταση του αυτή υιοθετήθηκε απ’ όλους και αποτέλεσε και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. χωρίς την παραμικρή διαφωνία από κανένα μέλος της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ.!! ( βλέπε eakp.gr )

Δηλαδή όχι μόνο υιοθέτησαν την πρόταση, αλλά την υπερκέρασαν στο διπλάσιο, ψηφίζοντας το Δ.Σ. την δική τους πρόταση πλέον και όχι αυτή του τότε προεδρείου!!!

Πως λοιπόν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς αυτού του είδους τις γκεμπελίστικες τακτικές με την πλήρη διαστρέβλωση των γεγονότων και πώς να αντιπαρατεθεί συνδικαλιστικά απέναντι στα κατασκευασμένα ψέματα για να αποδεικνύει κάθε τρεις και λίγο ότι τελικά δεν είναι ελέφαντας;

Φυσικά το γεγονός ότι όχι μόνο οργανώθηκε από πλευράς υποδομών η Ένωση με την μορφή που έχει σήμερα, επί ημερών που ήταν στο προεδρείο της η Ε.Α.Κ.Π., την περίοδο δηλαδή 2002 – 2004, αλλά συστάθηκε από εκείνη την περίοδο και ο πρώτος πανελλαδικά ειδικός λογαριασμός αλληλοβοηθείας των εργαζομένων καθώς και η τράπεζα αίματος, απαντάει από μόνο του στην σπέκουλα του σημερινού προεδρείου για το ποιος πραγματικά νοιάζονταν και νοιάζεται για τα ιδιαίτερα προβλήματα των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από πουθενά αλλού.

Το προεδρείο της Ένωσης όμως για να ισχυροποιήσει την ανεδαφική κριτική απέναντι στην Ε.Α.Κ.Π., αλλά και για να αποδείξει ότι είναι γνήσιος εκπρόσωπος του κυβερνητικού συνδικαλισμού, μαζί με όλα τα παραπάνω, έβαλε στο κάδρο και την ανακοίνωση – δελτίο τύπου της Ε.Α.Κ.Π. που εκδόθηκε με αφορμή την επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 20/4/20 με τίτλο « Πάντα ζωντανά στην μνήμη μας τα διδάγματα της 21ης Απριλίου 1967 ».

Άσκησε κριτική στην Ε.Α.Κ.Π. για το γεγονός ότι επισημαίνει μέσα και από αυτήν την ανακοίνωση, τον κίνδυνο που υπάρχει για την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή του Π.Σ. σε κατασταλτικές ενέργειες και μέσα από τις διατάξεις του Ν. 4662/2020, αφού όχι μόνο διατηρεί την οπλοφορία των προανακριτικών υπαλλήλων του Π.Σ. που είχε έρθει στο προσκήνιο με τον Ν. 3511/2006, αλλά εμβαθύνει την εμπλοκή του μέσω των δομών της πολιτικής προστασίας σε στρατιωτικοκατασταλτικούς μηχανισμούς τύπου ΝΑΤΟ και EUROPOL. Άλλωστε τα ίδια τα γεγονότα επιβεβαιώνουν αυτούς τους φόβους με την αποστολή γερανοφόρου οχήματος στην Χίο, με αφορμή τις αντιδράσεις των κατοίκων για την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, την συμμετοχή πυροσβεστικών δυνάμεων σε κατασταλτικές ενέργειες στον Έβρο καθώς και την εμπλοκή των πυροσβεστών στους ελέγχους πολιτών για την εφαρμογή των μέτρων σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η παράταξη μας με αφορμή την συμπλήρωση των 53 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, θεωρεί χρέος της να διατηρεί ζωντανά τα διδάγματα από την σκοτεινή περίοδο της επτάχρονής δικτατορίας. Να υπενθυμίζει εκτός όλων των άλλων που έπραξε σε βάρος του λαού, ότι εκείνη την περίοδο στρατιωτικοποιήθηκε το Π.Σ. με την ένταξη του στα Σ.Α. και δόθηκαν για πρώτη φορά όπλα στους πυροσβέστες για να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο το δικτατορικό καθεστώς από τις αντιδράσεις του καταπιεσμένου εχθρού λαού.

Το προεδρείο της Ένωσης φυσικά αντί να εκδώσει μία παρόμοια ανακοίνωση καταδίκης της επτάχρονης δικτατορίας, κάτι που επί των ημερών του δεν το έχει κάνει ποτέ, καταγγέλλει την Ε.Α.Κ.Π., ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι βλέπει φαντάσματα σχετικά με την εμπλοκή του Π.Σ. σε κατασταλτικές ενέργειες, δείχνοντας να μην έχει διδαχθεί τίποτε από την εμπλοκή του Π.Σ., όχι μόνο κατά την διάρκεια της δικτατορίας αλλά και στην διάρκεια της μεταπολίτευσης σε ζητήματα καταστολής με διαβροχή κοινού σε διαδηλώσεις, σπάσιμο λουκέτων σε καταλήψεις σχολείων κ.λ.π.

Του διαφεύγει, και σκόπιμα μάλιστα, όλη αυτή η « σκοτεινή » περίοδος, όπως επίσης και το γεγονός ότι σε όλες τις δραστηριότητες που υποχρεώνονταν να συμμετέχουν παρά την θέληση τους οι πυροσβέστες, έβαλαν φρένο οι αποφασιστικές αντιδράσεις των αγωνιστών συναδέλφων μας που συσπειρώνονταν στις γραμμές της Κ.Ε.Π. παλαιότερα και της Ε.Α.Κ.Π. στην συνέχεια.

Με την στάση του αυτή το προεδρείο της Ένωσης, επιδιώκει να βάλει εμπόδια ώστε να μην γίνουν κατανοητές οι αλλαγές που έφερε ο Ν. 4662/2020 σ’ αυτό το ζήτημα, μην τυχόν και βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από τους συναδέλφους για την ουσία της αναδιάρθρωσης του Π.Σ.

Τέλος η Ε.Α.Κ.Π. ζήτησε για πολλοστή φορά να υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση από το προεδρείο, για τις κινήσεις και τις ενέργειές του πάνω σε θέματα που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις και την ανάρτηση των ανακοινώσεων που υπογράφονται για το Δ.Σ.

Για άλλη μια φόρα διαπιστώσαμε κατά την διάρκεια του Δ.Σ. ότι το προεδρείο ενεργεί χωρίς να ενημερώνει τα μέλη των υπόλοιπων παρατάξεων, αφού ξεκίνησε επαφές που αφορούν την αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων των Π.Υ. που ήταν και 3ο θέμα στην Η.Δ. με τίτλο: « Κτιριακά προβλήματα Υπηρεσιών ». Ενημερώθηκαν τα μέλη των άλλων δύο παρατάξεων ότι το προεδρείο ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης για την δυνατότητα μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ( Σ.Δ.Ι.Τ. ) να λύσει τα στεγαστικά προβλήματα των υπηρεσιών.

Η Ε.Α.Κ.Π. είναι κάθετα αντίθετη με τον αυθαίρετο τρόπο που χειρίζεται το προεδρείο τα θέματα αυτά και για το γεγονός ότι με τις συμπράξεις μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. προωθούνται τα επιχειρηματικά συμφέροντα και κοστίζουν περισσότερο στον Ελληνικό λαό.

Καταγγέλθηκε επίσης η τακτική του προεδρείου να μην ενημερώνει τις υπόλοιπες παρατάξεις άμεσα τηλεφωνικά ή με email για ότι αφορά δράσεις του Δ.Σ., παρά μόνο την τελευταία στιγμή, όπως όλα τα απλά μέλη μέσω του φαξ. Η τακτική αυτή δείχνει πως εννοούν στην πράξη την λειτουργία του συνδικαλιστικού οργάνου, προσδίδοντας του χαρακτηριστικά διεκπεραιωτή κυβερνητικών επιλογών και όχι διεκδικητικού οργάνου για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τέλος τονίστηκε ιδιαίτερα ότι ως υπάλληλοι μιας υπηρεσίας με κοινωνικό προσανατολισμό, οφείλουμε να παραμείνουμε στο πλευρό του λαού και όχι απέναντί του.

Επισημάνθηκε επίσης ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε στο δρόμο που χαράζουν οι ανάγκες μας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο Π.Σ. και όχι να βάζουμε πλάτη για να διασφαλίζονται τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων.

Για να υπάρξει όμως αυτή η προοπτική προϋποθέτει ισχυρή συσπείρωση μαζί με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, παραμερίζοντας αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια συναινούν στο πέρασμα των αντεργατικών πολιτικών στο Πυροσβεστικό Σώμα.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://google.com/