Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

Παρέμβαση της ΕΑΚΠ Δυτικής Ελλάδας για λήψη μέτρων προστασίας των πυροσβεστών από τον κορονοιό

Share

Προς: Κο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ

Κοιν.: Κο Υπουργό Υγείας Κικίλια Βασίλειο

Κο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Βρούτση Ιωάννη

Ko Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

Χαρδαλιά Νικόλαο

Κο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Βασίλειος Παπαγεωργίου

Κο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος

Κολοκούρη Στέφανο

– Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Δ9)

του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Αρχιπύραρχο Νικόλαο Ρουμελιώτη

Κο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Αρχιπύραρχο Ιωάννη Πανόπουλο

Πολιτικούς Φορείς – Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Πρωτοβάθμιες Ενώσεις – Εργαζόμενους Π.Σ. – Μ.Μ.Ε.

Μέλη Ε.Υ.Π.Σ Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας

Θέμα: « Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των πυροσβεστών από τον COVID-19 »

Κύριε Υπουργέ

Σύμφωνα και με τις εξαγγελίες διάφορων επιστημόνων της χώρας μας αναμένεται στο επόμενο διάστημα η κορύφωση της εξάπλωσης της πανδημίας του covid19. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την άμεση λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται στους εργασιακούς χώρους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με μεγάλη απογοήτευση όμως βλέπουμε πως η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται για την άμεση λήψη των μέτρων που απαιτούν οι περιστάσεις, με αποτέλεσμα να εκτίθεται η υγεία τόσο των πυροσβεστών όσο και της δημόσιας υγείας από ενδεχόμενη εξάπλωση του θανατηφόρου ιού. Συμφώνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και τα μετρά πρόληψης στους εργασιακούς χώρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία ( ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ) υποχρεούται ο εργοδότης να παρέχει ατομικά μέσα προστασίας (ιατρικές μάσκες, γάντια, γυαλιά και αντισηπτικά διαλύματα) καθώς επίσης και να φροντίζει για την απολύμανση και συχνή καθαριότητα των χώρων εργασίας.

Στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των νομών Αχαΐας, Αιτωλ/νιας, Λευκάδας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας έχουμε διαπιστώσει ότι δεν έχουν διανεμηθεί ακόμη μέσα ατομικής προστασίας στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος από τους αρμόδιους φορείς του κράτους. Οι πρωτοβουλίες που έως τώρα έχουν αναλάβει για την προμήθεια των παραπάνω υλικών, οι Διοικητές με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτουν, οι ιδιώτες με τη μορφή δωρεάς ή και η Ένωση της Δυτικής Ελλάδας δεν μπορούν να αποδώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς τα μέσα ατομικής προστασίας δεν επαρκούν, αφού η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται από την πολιτεία με συστηματικό και κεντρικό σχεδιασμό που θα μπορεί να προμηθεύσει τις ανάλογες ποσότητες που απαιτούνται.

Η απολύμανση που έχει πραγματοποιηθεί από τους Δήμους ή τις Περιφέρειες καλό είναι να επαναλαμβάνονται και τούτο γιατί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες παρόλο που έχει περιοριστεί η προσέλευση πολιτών δεν παύει να είναι εργασιακοί χώροι όπου παραβρίσκονται αρκετά άτομα ταυτόχρονα που μπορεί να διευκολύνει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως αυτής του covid19.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι με την από 3/4/2020 διαταγή του Α.Π.Σ. με θέμα « Απολύμανση πυροσβεστικών σταθμών » δόθηκε εντολή για να απολυμανθούν με ευθύνη της υπηρεσίας κατόπιν σχετικής κατεύθυνσης και χρηματοδότησης της Γ.Γ.Π.Π., για τις Π.Υ. των Διοικήσεων Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης καθώς και για την Π.Υ. Ελευσίνας και το Μ.Ε.ΤΜ.Π.Ε.

Εμμένουμε όμως στο αίτημα μας για την επέκταση της απολύμανσης και της σταδιακής επανάληψής της για όσο χρόνο διαρκεί η πανδημία, με ευθύνη της πολιτείας σε όλες τις Π.Υ. και τα Π.Κ. της χώρας, έστω και με την σχετική προτεραιότητα των πολυπληθέστερων υπηρεσιών όπως είναι και οι Π.Υ. της Διοίκησης Πατρών.

Έτσι λοιπόν σας παραθέτουμε τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στις υπηρεσίες της συνδικαλιστικής μας αρμοδιότητας για να σχηματίσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών που προηγούνται:

  1. Στον 1ο Π.Σ ΠΑΤΡΩΝ: Δεν έχει γίνει απολύμανση. Έχουν χορηγηθεί Μ.Α.Π. Η καθαριότητα παρέχεται.

  2. Στην 6η ΕΜΑΚ ΠΑΤΡΩΝ: Έχει γίνει απολύμανση. Έχουν χορηγηθεί Μ.Α.Π. Η καθαριότητα είναι (3) τρεις φορές την εβδομάδα.

  3. Στην ΠΕΡ/ΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Έχει γίνει απολύμανση. Έχουν χορηγηθεί Μ.Α.Π. Η καθαριότητα είναι (3) τρεις φορές την εβδομάδα

  4. Στην 2ο Π.Υ. ΛΙΜΕΝΑ ΠΑΤΡΩΝ: Έχει γίνει απολύμανση αρκετές ημέρες πριν. Έχουν χορηγηθεί γάντια και μάσκες ενώ τα απολυμαντικά έχουν τελειώσει, η καθαριότητα παρέχεται (3) φορές την εβδομάδα.

  5. Στο Π.Κ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ: Έχει γίνει απολύμανση από τον Δήμο εδώ και αρκετές ημέρες. Η καθαριότητα παρέχεται (1) φορά την εβδομάδα. Απολυμαντικά υπάρχουν με έξοδα των υπαλλήλων, χορηγήθηκαν γάντια μάσκες.

  6. Στην Π.Υ. Π/Α ΑΡΑΞΟΥ: Δεν έχει γίνει απολύμανση. Είχαν χορηγηθεί από τη Διοίκηση μικρές ποσότητες γαντιών τα οποία εξαντλήθηκαν. Για αντισηπτικό χρησιμοποιούν οινόπνευμα. Η καθαριότητα παρέχεται (3) φορές την εβδομάδα.

  7. Στην Π.Υ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Δεν έχει γίνει απολύμανση. Είχαν χορηγηθεί Μ.Α.Π. σε μικρή ποσότητα που εξαντλήθηκαν. Η καθαριότητα παρέχεται κάθε μέρα.

  8. Στην Π.Υ. ΑΙΓΙΟΥ: Έχει γίνει απολύμανση από τον Δήμο. Χορηγήθηκαν γάντια και μία μάσκα για κάθε υπάλληλο. Υπάρχουν αντισηπτικά και η καθαριότητα παρέχεται (3) φορές τη εβδομάδα.

  9. Στο Π.Κ. Ε.Ο. ΑΚΡΑΤΑΣ: Έχει γίνει απολύμανση αρκετές ημέρες πριν από την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ. Πρόσφατα έχουν χορηγηθεί Μ.Α.Π. ενώ τα απολυμαντικά τα προμηθεύονται οι υπάλληλοι με δικά τους έξοδα. Η καθαριότητα προσφέρεται σε καθημερινή βάση.

  10. Στο Π.Κ. Ε.Ο. ΡΙΟΥ: Έχει γίνει απολύμανση αρκετές ημέρες πριν από την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ. Πρόσφατα έχουν χορηγηθεί Μ.Α.Π. ενώ τα απολυμαντικά τα προμηθεύονται οι υπάλληλοι με δικά τους έξοδα. Η καθαριότητα προσφέρεται σε καθημερινή βάση.

  11. Στην Π.Υ. ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΩΝ: Δεν έχει γίνει απολύμανση. Έχουν χορηγηθεί γάντια και μάσκες. Η καθαριότητα παρέχεται (2) φορές την εβδομάδα.

  12. Στο Π.Κ. Ε.Ο. ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑΣ: Δεν έχει γίνει απολύμανση. Οι πυροσβέστες έχουν προμηθευτεί με δικά τους έξοδα αντισηπτικά διαλύματα, η καθαριότητα που παρέχετε είναι (1) φορά την εβδομάδα. Τους έχουν χορηγηθεί γάντια και μάσκες.

  13. Στην Π.Υ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Έχει γίνει απολύμανση και έχουν χορηγηθεί Μ.Α.Π.. Καθαριότητα παρέχεται καθημερινά.

  14. Στο Π.Κ. ΘΕΡΜΟΥ: Έχει γίνει απολύμανση από τον Δήμο και πρόσφατα έχουν χορηγηθεί Μ.Α.Π. Η καθαριότητα παρέχεται (2) φορές την εβδομάδα.

  15. Στην Π.Υ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Δεν έχει γίνει απολύμανση στο νέο κτήριο το οποίο έχει μετεγκατασταθεί η Υπηρεσία. Από την παγία της υπηρεσίας έχουν χορηγηθεί αντισηπτικά τζελ μόνο σε μικρή ποσότητα τα οποία έχουν εξαντληθεί. Χορηγήθηκαν ένα πακέτο γάντια για κάθε βάρδια και από μία μάσκα για κάθε υπάλληλο. Η καθαριότητα παρέχεται (3) φορές την εβδομάδα.

  16. Στην Π.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ : Έχει γίνει απολύμανση από το Δήμο Δωρίδος πριν αρκετό καιρό. Έχουν χορηγηθεί γάντια και μάσκες δεν υπάρχουν απολυμαντικά. Η καθαριότητα παρέχεται καθημερινά.

  17. Στην Π.Υ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ: Έχει γίνει απολύμανση από το Ιδιώτη στο κτήριο και στα οχήματα της υπηρεσίας. Έχει προμηθευτεί η υπηρεσία ποσότητες οινοπνεύματος και έχουν χορηγηθεί γάντια και μία μάσκα για κάθε υπάλληλο. Η καθαριότητα παρέχεται (3) φορές την εβδομάδα.

  18. Στην Π.Υ. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Έχει γίνει απολύμανση από την Περιφέρεια. Έχουν χορηγηθεί μικρές ποσότητες Μ.Α.Π. Η καθαριότητα παρέχεται καθημερινά.

  19. Στην Π.Υ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: Έχουν γίνει δύο (2) απολυμάνσεις. Έχει χορηγηθεί από ιδιώτες αντισηπτικό διάλυμα και Μ.Α.Π. Η καθαριότητα παρέχεται καθημερινά.

  20. Στην Π.Υ. Α/Λ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Έχει γίνει απολύμανση. Έχουν μοιραστεί μία μάσκα σε κάθε υπάλληλο και μια συσκευασία γάντια για όλους. Η καθαριότητα παρέχεται (4) φορές την εβδομάδα.

  21. Στην Π.Υ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Έχει γίνει απολύμανση. Έχουν χορηγηθεί μικρές ποσότητες σε γάντια και μάσκες. Η καθαριότητα παρέχεται (3) φορές την εβδομάδα.

  22. Στην Π.Υ. Α/Λ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Έχει γίνει απολύμανση. Δεν έχουν χορηγηθεί γάντια και μάσκες. Η καθαριότητα παρέχεται καθημερινά.

  23. Στο Π.Κ. ΕΛΑΤΙΩΝ: Δεν έχει γίνει απολύμανση. Έχει χορηγηθεί οινόπνευμα. Δεν έχουν χορηγηθεί Μ.Α.Π Η καθαριότητα παρέχεται (3) φορές την εβδομάδα.

  24. Στο Π.Κ. ΣΑΜΗΣ: Έχει γίνει απολύμανση από τον Δήμο, έχει χορηγηθεί από ενέργειες της υπηρεσίας αντισηπτικό διάλυμα και λίγες μάσκες. Η καθαριότητα παρέχεται (2) την εβδομάδα.

  25. Στο Π.Κ. ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ: Έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση από τον Δήμο, έχει χορηγηθεί από τον Δήμο αντισηπτικό διάλυμα και μία μάσκα και ένα ζευγάρι γάντια για κάθε υπάλληλο. Η καθαριότητα παρέχεται (2) φορές την εβδομάδα.

  26. Στο Π.Κ. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ: Δεν έχει γίνει απολύμανση. Έχουν χορηγηθεί μικρές ποσότητες Μ.Α.Π. Δεν παρέχεται καθαριότητα.

  27. Στο Π.Κ. ΙΘΑΚΗΣ: Έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση από τον Δήμο, και έχει χορηγηθεί ορισμένος αριθμός Μ.Α.Π. Η καθαριότητα παρέχεται (2) την εβδομάδα.

Κύριε Υπουργέ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουμε αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι μπροστά στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού δεν μπορεί να επαναπαυόμαστε σε ενέργειες που δεν εμπίπτουν σε ένα ολοκληρωμένο και συστηματικό σχεδιασμό για την προμήθεια Μ.Α.Π., τη απολύμανση σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 15 ημέρες κατά την αλλαγή των βαρδιών της ενεργής με την εφεδρική φυλακή) των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και την καθημερινή καθαριότητά τους.

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε:

  • Να παρέχεται καθημερινή καθαριότητα σε όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια του Π.Σ. με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

  • Άμεσα να εξασφαλιστεί η επαρκή χορήγηση των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας σε γάντια, μάσκες, στολές και γυαλιά μιας χρήσης, αντισηπτικά διαλύματα για την προστασία των πυροσβεστών για όσο χρόνο θα διαρκέσει η κατάσταση της πανδημίας.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://google.com/