Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ 23ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Share

Θεσσαλονίκη 17, 18 & 19 Ιούνη 2019

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ

ΤΟΥ 23ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, αντιπρόσωποι του 23ου Συνεδρίου

Το 23ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία, όπου είδη έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε στις αρχές της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών στις 7 του Ιούλη.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος, που έχει ξεκινήσει εδώ και πενήντα μέρες περίπου, μας βρίσκει αντιμέτωπους εμάς τους πυροσβέστες με τα ίδια σοβαρά και μεγάλα προβλήματα, τα οποία τείνουν να γίνουν διαχρονικά, αφού:

  • Για άλλη μια χρονιά ο προϋπολογισμός για την λειτουργία του Π.Σ. βρίσκεται σταθερά μειωμένος χωρίς να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

  • Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, σε Μ.Α.Π., σε υλικά και μέσα συνεχίζουν να υπάρχουν!

  • Σημαντικό μέρος του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων είναι υπέργηρο και η αντικατάστασή του, λόγο έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, επαφίεται σε δωρεές, σε προγράμματα της Ε.Ε. μέσω των πολιτικών Περιφερειακών Διοικήσεων κ.α.

  • Εμείς οι πυροσβέστες θα νιώσουμε ξανά στο πετσί μας ακόμα πιο έντονα την παραβίαση του ωραρίου μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αφού θα κληθούμε να δουλεύουμε αμέτρητες ώρες χωρίς να πληρωνόμαστε για την υπερεργασία μας, θα μας μετακινούν από υπηρεσία σε υπηρεσία καλύπτοντας τα μεγάλα κενά σε προσωπικό, αρκετές φορές χωρίς την θέλησή μας και παραβιάζοντας το πνεύμα των όσων ισχύουν στον Κανονισμού Μεταθέσεων, τινάζοντας στον αέρα τον οικονομικό και οικογενειακό μας προγραμματισμό!

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε, μαζί με τα όσα ενδεικτικά αναφέρονται παραπάνω, ότι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της φετινής αντιπυρικής περιόδου, έγινε κάτω από την βαριά σκιά των περσινών καταστροφών και απωλειών πλέων των εκατό ανθρώπινων ζωών στο Μάτι Αττικής, βάση των οποίων εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό η δημιουργία ενός νέου φορέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος θα χρηματοδοτούνταν με 500.000.000€, όμως άνθρακας ο θησαυρός!!!

Παρά τις τεράστιες ελλείψεις και τα οξυμένα προβλήματα τα οποία ήρθαν στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το συμβιβασμένο προεδρείο της Ομοσπονδίας, και οι άλλες παρατάξεις, τήρησαν σιγή ασυρμάτου, δεν έβγαλαν μιλιά για τα ουσιαστικά προβλήματα.

Αποτελεί ντροπή για τον κλάδο μας και για όλους εμάς τους πυροσβέστες που μετά από μια τέτοια τραγωδία με 101 αθώα θύματα δεν τόλμησαν να οργανώσουν οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες κινητοποιήσεις για ουσιαστικές αλλαγές στην πυροπροστασία και στην πυρασφάλεια της χώρας.

Αυτό ακριβώς έκαναν και το 2007 μετά τις μεγάλες καταστροφές στην Πελοπόννησο και με τους 70 θανάτους. Καμία αντίδραση καμία διεκδίκηση, σαν να μην συνέβη τίποτε και να λοιπόν μετά από 11 χρόνια που επαναλήφθηκε το ίδιο έγκλημα σε βάρος του λαού μας.

Αυτός ήταν και είναι ο ρόλος τους! Να βάζουν πλάτη για να προχωρούν τον σχεδιασμό τους οι κυβερνήσεις σε βάρος της πυροπροστασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Και τότε και τώρα μόνη της σήκωνε το βάρος των αντιδράσεων η Ε.Α.Κ.Π. που δεν σταμάτησε συνεχώς να διοργανώνει με τις δικές της δυνάμεις παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Το μόνο που θεώρησαν σωστό να κάνουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας όπως και άλλοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του χώρου ήταν, αντί να καυτηριάζουν την διαχρονική αποσάθρωση της πυροπροστασίας, να γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι και να ζητούν συγνώμη από τον ελληνικό λαό, υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο, μερίδιο ευθυνών για την καταστροφή στο Μάτι, στους πυροσβέστες. Έδωσαν δηλαδή την καλύτερη πάσα στους γνωστούς εντολοδόχους των Μ.Μ.Ε. να χρεώνουν στους πυροσβέστες, ότι από την στιγμή που στο ΜΑΤΙ δεν υπήρξαν θύματα στις τάξεις τους, αυτό σημαίνει ότι δεν δούλεψαν στην πυρκαγιά αυτή!! ΕΥΓΕ!!!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο ιδρυτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., που αντικατάστησε την Π.Ε.Υ.Π.Σ. Συνολικά δηλαδή 30 χρόνια συνδικαλιστικής δράσης.

Θεωρούμε όμως και ειδικά αυτή την περίοδο όπου οι δείκτες των διεκδικητικών αγώνων στον κλάδο μας έχουν σταματήσει κάπου εκεί μέσα στην περασμένη δεκαετία και έχουν αντικατασταθεί, με ευθύνη όχι μόνο του σημερινού προεδρείου ( Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. ), αλλά και όλων των υπολοίπων παρατάξεων { Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία Πυροσβεστών – Προοδευτική Ανεξάρτητη Κίνηση Πυροσβεστών ( πρώην Π.Α.Σ.Κ.Π. ) – Όλοι ΜαζίΑνεξάρτητοι Πυροσβέστες – Συμμαχία Πυροσβεστών }, από τακτικές δημοσίων σχέσεων, υπομνημάτων και δικαστικών αγωγών. Διεκδικητικών αγώνων που προτάθηκαν, οργανώθηκαν, στηρίχθηκαν και έφεραν κατακτήσεις στον κλάδο, με την σημαντική συμβολή των αγωνιστικών δυνάμεων που συσπειρώνονταν στις γραμμές της Κίνησης Ενότητας Πυροσβεστών επί Π.Ε.Υ.Π.Σ. και της σημερινής Ε.Α.Κ.Π. επί ημερών Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ποιος, αλήθεια, μπορεί να ξεχάσει και να αμφισβητήσει ότι :

  • Ο Κανονισμός Μεταθέσεων και κατάταξης ( Π.Δ. 170/1996 ), μια μεγάλη κατάκτηση για τον κλάδο μας, που έφερε την αξιοκρατία στις μεταθέσεις και στις προσλήψεις αλλά και την ισορροπία στους οικογενειακούς προγραμματισμούς των πυροσβεστών, συντάχθηκε και ψηφίστηκε με την συμβολή και τους αγώνες όσων τότε αγωνίζονταν μέσα από τις γραμμές της Κίνηση Ενότητας Πυροσβεστών, πρόδρομο της Ε.Α.Κ.Π. Τον κανονισμό μεταθέσεων που σήμερα με τις πλάτες του προεδρείου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και όλων των υπολοίπων παρατάξεων που διεκδικούν εδώ μέσα την ψήφο σας, άρχισαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. από το 2014 να τον αποψιλώνουν συνεχώς με την εφαρμογή των μετακινήσεων και το σπάσιμο του αμετάθετου για τους άγαμους!

  • Το Π.Δ. 145/2002 που προέβλεπε μετακινήσεις με πρόταση του διοικητή, καταργήθηκε από τον δίχρονο αγώνα της Ε.Α.Κ.Π. σε όλα τα επίπεδα, αλλά νεκραναστήθηκε όμως στις μέρες μας με την ανοχή όλων των άλλων παρατάξεων με το Π.Δ. 93/2014.

  • Η Ε.Α.Κ.Π. συμπαραστάθηκε σε κάθε υπάλληλο που αντιμετώπιζε τις αναξιοκρατικές αποφάσεις του συμβουλίου μεταθέσεων με την συνενοχή και των αιρετών εκπροσώπων των άλλων παρατάξεων. Ποιος δεν θυμάται ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκε και τηρήθηκε πλήρως η αξιοκρατία στις αποφάσεις μεταθέσεων όταν η Ε.Α.Κ.Π. το 2010 βγήκε πρώτη δύναμη με 41 % και κατέκτησε την μία από τις δύο θέσεις στο υπηρεσιακό συμβούλιο.

  • Η Ε.Α.Κ.Π. αγωνίστηκε και μπλοκάρισε μόνη της τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των κυβερνήσεων να βάλουν χέρι στο ωράριο όπως:

  • Από το 2000 μέχρι και το 2010 επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας, τις συνεχόμενες παρεμβάσεις για την εφαρμογή του 12ώρου.

  • Το 2006 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας την προσπάθεια μετά από πρόταση του τότε Αρχηγού για να κόβονται τα ρεπό το καλοκαίρι ως αντάλλαγμα για την έγκριση του 24ωρου!

  • Το 2008 επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμοστεί μέσα από νομοθετική διάταξη του σχεδίου Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια, εργασία 63ωρών εβδομαδιαίως τους καλοκαιρινούς μήνες σε οποιοδήποτε χρόνο εντός των 7 ημερών.

  • Το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το ίδιο ακριβώς τρόπο μέσα από ένα σχέδιο Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια να βάζουν τους πυροσβέστες το καλοκαίρι να εργάζονται σε περίοδο τεσσάρων ημερών 48 ώρες σε οποιοδήποτε χρόνο. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις του 2008 και 2017 ήταν η προσπάθεια εφαρμογής των οδηγιών της Ε.Ε. και του αντεργατικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τις κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., αλλά κατά τα άλλα σχίζουν τα ιμάτια τους και νίπτουν τα χέρια τους ότι αυτά είναι ξένες πολιτικές για τα κόμματα αυτά.

Οι αντεργατικές ρυθμίσεις μετά την αποτυχία να τις εφαρμόσουν στο Π.Σ. με νόμιμο τρόπο ( γιατί με παράνομο και με ην ανοχή όλων των υπολοίπων παρατάξεων, τις εφαρμόζουν χρόνια τώρα με τις επιφυλακές και την παράνομη πρόσθετη εργασία και τα διευρυμένα ωράρια ) από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η Ε.Α.Κ.Π., εφαρμόζονται πλέον για πρώτη φορά στον δημόσιο τομέα από το 2017 στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ακόμη ένα παράδειγμα για το ποια είναι η τεράστια συμβολή της Ε.Α.Κ.Π. στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών.

  • Έβαλε αλλεπάλληλες φορές φρένο σε παράνομες επιφυλακές και στήριξε αποτελεσματικά κάθε συνάδελφο που αντιμετώπιζε καταστρατηγήσεις στο ωράριο του.

  • Το 2001 μόνη της η Ε.Α.Κ.Π. πάλεψε για τέσσερεις μέρες στα προπύλαια και κατάφερε, όταν οι άλλες παρατάξεις εγκατέλειψαν τον αγώνα, να υποχρεώσει τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης να υπογράψει ψήφισμα 6 αιτημάτων, ανάμεσα στα οποία ήταν η πληρωμή των αμέτρητων απλήρωτων ρεπό και νυχτερινών, να προσλαμβάνονται στο Π.Σ. τα τέκνα θανόντων πυροσβεστών, να πραγματοποιηθεί επέκταση του Νόμου 1568/1985 για την Υγιεινή και Ασφάλεια και για τους πυροσβέστες που έγινε πράξη με τον Νόμο 3144/2003 για όλα τα Σ.Α.!

  • Το 2006 μετά την έρευνα και την αποκάλυψη που έκανε για την τύχη των 25 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που εξανεμίστηκαν από τα αποθεματικά των ταμείων Τ.Α.Υ.Π.Σ. και Ε.Τ.Υ.Π.Σ., αφού είχαν επενδυθεί σε αμοιβαία κεφάλαια με την σύμφωνη γνώμη των αιρετών εκπροσώπων στα ταμεία της ΠΑ.Σ.Κ. Π. και της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ., έσωσε μεγάλο μέρος από τα αποθεματικά αφού σταμάτησαν πλέον οι επενδύσεις αυτού του είδους.

  • Η Ε.Α.Κ.Π. με την δράση της το 2007, ήταν αυτή που φανέρωσε και κατάγγειλε στον ελληνικό λαό τους σχεδιασμούς της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ., μετά από πρόταση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., για την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στους δήμους, με αφορμή τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές, καθώς και τις ολέθριες συνέπειες και τους κινδύνους για την πυρασφάλεια και τη ζωή του λαού από μια τέτοια ενέργεια!

  • Η Ε.Α.Κ.Π. ήταν αυτή που μπλοκάρισε τρείς συνεχόμενες φορές, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας με τις καταγγελίες της, αρχής γενομένης από το 2010 τα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην συνέχεια το 2012 της Νέας Δημοκρατίας, όπου με άλλοθι σχετικό κατά παραγγελία πόρισμα του Α.Π.Σ., θα καταργούσαν 45 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και 6 από τις 8 Ε.Μ.Α.Κ. με ότι αρνητική εξέλιξη θα συνεπάγονταν για την ασφάλεια του λαού. Ο αγώνας αυτός είχε σαν συνέπεια να σωθούν τότε εκατοντάδες θέσεις συμβασιούχων πυροσβεστών που μετέπειτα έγιναν πενταετείς ή μόνιμοι, αλλά και να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός αποσάθρωσης της πυροπροστασίας για να επιταχυνθεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες.

  • Με αγώνες και παρεμβάσεις της Ε.Α.Κ.Π. σε υπηρεσιακό και σε πολιτικό επίπεδο χορηγείται πλέον και στους πυροσβέστες, άδεια ανατροφής τέκνου, που με ευθύνη των συνδικαλιστικών μας οργάνων είναι κουτσουρεμένη!!

  • Μετά από την ανάδειξη και τις παρεμβάσεις της Ε.Α.Κ.Π. σε όλα τα επίπεδα, άρθηκε άλλη μια αδικία για τους πυροσβέστες παθόντες εν ώρα υπηρεσίας και αποδίδεται στους δικαιούχους το επίδομα των 300€.

  • Η επιτυχή εξέλιξη για την πρόληψη των 56 επιλαχόντων δοκίμων πυροσβεστών είχε την σφραγίδα της Ε.Α.Κ.Π. που στήριξε τον αγώνα τους με συνεχόμενες παρεμβάσεις.

  • Συνέβαλε με τους διαχρονικούς αγώνες και τις παρεμβάσεις της στο πλευρό των συμβασιούχων και πενταετών πυροσβεστών για να έχει θετική εξέλιξη ο αγώνας τους για το εργασιακό τους ζήτημα.

Αυτά και άλλες πολλές μικρές και μεγάλες κατακτήσεις του κλάδου φέρνουν την αγωνιστική σφραγίδα της Ε.Α.Κ.Π. Αντιθέτως όμως οι άλλες παρατάξεις είναι βουτηγμένες μέχρι τον λαιμό στην ρουσφετολογία που ευνόησε την αναξιοκρατία, στην χειραγώγηση συνειδήσεων, τον συμβιβασμό στις εργασιακές ανατροπές και την καλλιέργεια κλίματος παραίτησης από τους εργαζόμενους για διεκδικητικούς αγώνες.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Μέσα από τις γραμμές της Ε.Α.Κ.Π. πάλεψαν άνθρωποι που συνέβαλλαν στο να πάει το συνδικαλιστικό μας κίνημα ένα βήμα πιο πέρα, αναδεικνύοντας με την στάση τους, το ήθος τους και την δράση τους την αξία και την υπεροχή του αγωνιστικού συνδικαλισμού για την διεκδίκηση και την κατάκτηση όλων όσων δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι και ως άνθρωποι. Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όσοι συνάδελφοι υπηρετούν σε περιοχές που την ευθύνη των προεδρείων των τοπικών σωματείων την είχε κάποιες συγκεκριμένες περιόδους η Ε.Α.Κ.Π. όπως στην Στερεά Ελλάδα, στα Χανιά, στη Λακωνία, στο Βόρειο Αιγαίο, στη Ρόδο.

Τέτοιοι άνθρωποι συνεχίζουν και σήμερα να συσπειρώνονται και να αγωνίζονται μέσα από την Ε.Α.Κ.Π., υπηρετώντας τις ίδιες αξίες και αρχές.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, διαφαίνεται πλέον με σαφήνεια ότι είναι σε εξέλιξη οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης όσον αφορά την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία της χώρας. Τρανταχτό παράδειγμα το γεγονός ότι δεν πήρε κανένα μέτρο επί της ουσίας μετά από την τραγωδία στο Μάτι. Η εφαρμογή του Νόμου 4249/2014 για την αναδιοργάνωση του Π.Σ., που προβλέπει κλείσιμο υπηρεσιών, είναι προ των πυλών, με την σύμφωνη γνώμη και της Ν.Δ. που ήταν ο εμπνευστής του.

Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. μετά την πυρκαγιά στα Κύθηρα το 2017, ο οποίος με αφορμή περιοδεία του σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού Δράμας, σε ερώτημα που του έγινε πως θα εξοικονομούσε πιστώσεις από τις δημόσιες δαπάνες μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Έφερε σαν παράδειγμα πρόταση που του έκανε σύμφωνα με τα λεγόμενα του ο Διοικητής του Νομού. Ότι αν γίνει δηλαδή συγχώνευση των τεσσάρων υπηρεσιών του Νομού σε μία υπηρεσία θα υπάρξει εξοικονόμηση πιστώσεων και οι υπόλοιπες περιοχές θα καλύπτονται με περιπολικά!!

Τους σχεδιασμούς αυτούς επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από το νέο Σχέδιο Π.Δ. για την « ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ». Με το παραπάνω Σχέδιο Π.Δ. καταργείται η οικονομική αυτοτέλεια του Π.Σ. και αναμορφώνεται σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπεται από το ν. 4249/2014. Παράλληλα προβληματίζει το γεγονός ότι αναφέρεται στο παραπάνω σχέδιο η εξαίρεση της μισθοδοσίας των Π.Π.Υ. και των συμβασιούχων πυροσβεστών από τις πιστώσεις του Π.Σ. και θα υπάγονται στην μισθοδοσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας!!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι αντιπρόσωποι του 23ου συνεδρίου.

Πολλοί από εσάς βρίσκεστε στις εργασίες του συνεδρίου γιατί ζητήσατε την στήριξη των συναδέλφων σας, προτάσσοντας ως βασικό επιχείρημα την ανεξαρτησία σας από κομματικούς χώρους και ιδιοτελή συμφέροντα!

Οι συνάδελφοι που σας ψήφισαν σας έστειλαν εδώ για υπερασπιστείτε τα εργασιακά τους συμφέροντα, και με την συμβολή σας στις αποφάσεις του, και στην εκλογική διαδικασία για την νέα σύνθεση του Διοικητικού συμβουλίου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Σας έστειλαν για να διασφαλίσετε ότι θα υπάρξει αγωνιστικός προσανατολισμός στο κορυφαίο όργανο, για να μην χάσουν ακόμη περισσότερα εργασιακά δικαιώματα και βρεθούν στο άμεσο μέλλον αντιμέτωποι, με την εργασιακή κόλαση που μας ετοιμάζουν σε όλα τα επίπεδα μέσα από την συνεχή κινητικότητα, την διεύρυνση του ωραρίου, την μείωση των μισθών και των συντάξεων, την δημιουργία ακόμη πιο επικίνδυνων συνθηκών εργασίας μέσα από την έλλειψη μέτρων προστασίας, τις ελλείψεις σε Μ.Α.Π., σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε υποδομές που συνεχώς διευρύνονται.

Έχετε αναλάβει λοιπόν μία μεγάλη ευθύνη απέναντι τους!!!

Για τον λόγο αυτό μην δώσετε το δικαίωμα στις παρατάξεις που εκπροσωπούν τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό και κρύβουν το πραγματικό τους ρόλο κάτω από το καμουφλάζ του δήθεν ανεξάρτητου και του αδέσμευτου, να σας εκθέσουν απέναντι τους προσμετρώντας την ψήφο σας στο ανταλλακτήριο των αυταπατών που έχουν στήσει.

Αποδείξτε λοιπόν στους συναδέλφους που σας ψήφισαν ότι είστε πραγματικά ανεξάρτητοι από προσωπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες και ΣΤΗΡΙΞΤΕ την Ε.Α.Κ.Π., την μοναδική παράταξη που από συστάσεως της ως βασικό κριτήριο για την συσπείρωση εργαζομένων στις τάξεις της, είναι να υπάρχει ΕΝΙΑΙΑ αντίληψη για τον χαρακτήρα των εργασιακών μας προβλημάτων και τον τρόπο ανάδειξής τους και ΕΝΩΤΙΚΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ διάθεση για την διεκδίκηση τους.

Τα σκοτάδια της άγνοιας που ήθελαν να υπάρχουν οι κυβερνήσεις και οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού για να περνούν ευκολότερα τα αντεργατικά τους σχέδια, τα διέλυε 2 δεκαετίες τώρα η Ε.Α.Κ.Π. με την συνεχή ενημέρωση και τις παρεμβάσεις της και έγινε το πραγματικό αποκούμπι χιλιάδων πυροσβεστών. Να για πιο λόγο θα νοιώσουν ιδιαίτερη ικανοποίηση αν λείψει η παρουσία της Ε.Α.Κ.Π. από την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Μην τους κάνετε αυτή την χάρη!!!

Η Ε.Α.Κ.Π. σας καλεί:

  • Να Εγκρίνεται το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνει με το ψήφισμα της!

  • Να Συσπειρωθείτε στο ψηφοδέλτιο της!

  • Να Στηρίξτε μαζικά την Ε.Α.Κ.Π. για τα όργανα της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. – την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – και το Τ.Ε.Π.Α.Σ.Α.

  • Να Αποδυναμώσετε όλους αυτούς που δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τα προβλήματα των εργαζομένων που σας στήριξαν.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 23ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Θεσσαλονίκη 17-18-19 Ιουνίου 2019

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καταθέτει ως ψήφισμα για το 23ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, τη θέση και την πρότασή της για την αγωνιστική δράση που θα πρέπει να αναλάβει άμεσα, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των πυροσβεστών.

Η πρότασή μας αποτελεί την κατάλληλη απάντηση απέναντι στις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθούν με μεγαλύτερη ένταση την κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που μας έχουν απομείνει, υποβαθμίζουν την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία της χώρας δημιουργώντας τραγωδίες όπως της περσινής αντιπυρικής περιόδου στην Ανατολική Αττική, και όλα αυτά για να ισχυροποιηθούν και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα υπερκέρδη των μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  • Έναρξη κινητοποιήσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο με σταδιακή κλιμάκωσή τους. Πραγματοποίηση άμεσα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στη Βουλή και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως υπάλληλοι του Π.Σ. και για την υποβάθμιση των υπηρεσιών μας και του συστήματος πυρασφάλειας.

  • Με την λήξη των εργασιών του συνεδρίου να οργανωθεί συνέντευξη τύπου από το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. με διαπαραταξιακή συμμετοχή και την προβολή ειδικού προπαγανδιστικού σποτ στα Μ.Μ.Ε. για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις δομές της πυροπροστασίας και για τα εργασιακά προβλήματα των πυροσβεστών. Σε συνέχεια των παραπάνω ενεργειών να στηθούν μόνιμα στέκια σε κεντρικά σημεία των μεγαλουπόλεων, για την διανομή ανάλογου περιεχόμενου προπαγανδιστικού υλικού, καθώς επίσης να γίνετε κατά περιόδους η διακίνηση του και στα διόδια των κεντρικών οδικών αξόνων με σκοπό την πλατιά ενημέρωση του κοινού.

  • Για την καλύτερη οργάνωση με σκοπό τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις, επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν περιοδείες από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ( με πρόγραμμα που θα κοινοποιηθεί έγκαιρα με ανακοίνωση ), σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για το σύνολο των αρνητικών εξελίξεων που τσακίζουν τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, όπως και όλων των εργαζομένων και του λαού. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ των πυροσβεστών για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Να κατανοηθεί από όλους η αναγκαιότητα για οργάνωση αγωνιστικών διεκδικήσεων, με τη συμμετοχή των περισσότερων συναδέλφων και την απαιτούμενη προετοιμασία.

  • Να γίνει ανάρτηση πανό σε όλες τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια με τα αιτήματα μας.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΚΑΛΕΣΜΑ

  • Προς όλους τους 5ετούς θητείας και τους συμβασιούχους συναδέλφους και τα συνδικάτα τους, για κοινή κάθοδο στους αγώνες με μαζικό – δυναμικό παρόν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Για κοινή συμπόρευση και κοινό αγώνα, σε σωματεία και συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας τους αφορούν άμεσα, αφού στοχεύουν στην αναβάθμιση της πυρασφάλειας της χώρας και την ενίσχυση των υπηρεσιών μας, προς όφελος της προστασίας του λαού και του φυσικού μας πλούτου, στόχοι που πρέπει να γίνουν υπόθεση του ίδιου του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

ΒΑΣΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα για την πλήρη κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών του, την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και την αναβάθμιση της πυρασφάλειας για το λαό. Άμεση αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης του Π.Σ., σε πρώτη φάση, στα επίπεδα του 2009 ( 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου ).

  • Δημιουργία ασφαλούς δικτύου πρόληψης και πυροπροστασίας σε όλη τη χώρα, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και του φυσικού μας πλούτου. Κατάργηση των αντιδασικών νόμων και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα δάση.

  • Κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων ( Π.Δ. 93/2014 και 13/2017 ) που ξεσπιτώνουν τους πυροσβέστες με μεταθέσεις και μετακινήσεις, διαλύουν τον προσωπικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό και παράλληλα αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες των περιοχών που υπηρετούσαν πριν να ξεσπιτωθούν. Όχι στις μετακινήσεις – ξεσπίτωμα των πυροσβεστών σε μόνιμες δομές στην Αθήνα, που προωθεί η κυβέρνηση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι μετακινήσεις αυτές εκτός από τα καινούργια σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσουν σε αρκετούς συναδέλφους μας, θα αποδυναμώσουν κι άλλο την ήδη μειωμένη δύναμη αρκετών περιφερειών της χώρας και θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την πυρασφάλεια στις περιοχές τους. Καμία μετακίνηση για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών με φύλλα πορείας. Σύσταση νέου αξιοκρατικού Κανονισμού Μεταθέσεων, που ως προϋπόθεση θα έχει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, για την κάλυψη όλων των κατά τόπους πραγματικών κενών οργανικών θέσεων. Να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις υπηρεσίες τους, όλοι οι συνάδελφοι που ξεσπιτώθηκαν με μεταθέσεις και μετακινήσεις και μέχρι να γίνει αυτό, να τους παρέχεται δωρεάν διαμονή σε κατάλληλες κατοικίες ή χορήγηση αντίστοιχου στεγαστικού επιδόματος και επιδόματος σίτισης, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με ευθύνη της υπηρεσίας και του κράτους. Όχι στις προτάσεις του προεδρείου και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, όπου και εκεί για ξεσπίτωμα συναδέλφων γίνεται λόγος. Αποκατάσταση όλων των συναδέλφων που υπέστησαν αδικίες, από τις διαχρονικές παράνομες αποφάσεις και τις στρεβλώσεις στο καθεστώς των Μεταθέσεων.

  • Μονιμοποίηση με σταθερές υπηρεσιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών συμβασιούχων συναδέλφων, στο Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία και τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό.

  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω των πανελληνίων εξετάσεων για να καλυφθούν οι πραγματικές κενές θέσεις του Π.Σ. και να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες μας.

  • Καμιά κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας, πυροσβεστικής υπηρεσίας και πυροσβεστικού κλιμακίου και αναβάθμισή τους με πλήρη στελέχωση σε μόνιμο προσωπικό, κατάλληλο εξοπλισμό και υποδομές. Ίδρυση νέων πυροσβεστικών υπηρεσιών όπου απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες, η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, η εξέλιξη της επιστημονικής – τεχνολογικής ανάπτυξης των υποδομών και η προστασία του φυσικού μας πλούτου.

  • Αναβάθμιση της λειτουργίας και της εκπαίδευσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών και των κλιμακίων.

  • Πλήρη κάλυψη όλων των εκπαιδευόμενων δοκίμων πυροσβεστών και αξιωματικών με το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό και την δημιουργία ενός άρτιου εκπαιδευτικού προγράμματος, που να εμπεριέχει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο όλα τα απαραίτητα δεδομένα και την υλικοτεχνική υποδομή για την πληρότητα της επαγγελματική τους κατάρτισης.

  • Τοποθετήσεις αξιωματικών σε όλα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια προκειμένου να εκτελούν τα καθήκοντα των προϊσταμένων, για να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση του προσωπικού και η λειτουργία των Κλιμακίων.

  • Κατάργηση της στρατικοποίησης του Π.Σ. με δομή πολιτικού σχεδιασμού και αποχαρακτηρισμό του από Σώμα Ασφάλειας, στην βάση του κοινωνικής του αποστολής.

  • Κατάργηση του αντιδραστικού και αναχρονιστικού εσωτερικού κανονισμού υπηρεσίας ( Κ.Ε.Υ.Π.Σ. ) και εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα με τις απαραίτητες φιλεργατικές ρυθμίσεις.

  • Ανανέωση των πυροσβεστικών οχημάτων και άμεση απόσυρση όλων των πεπαλαιωμένων. Αποκατάσταση των βλαβών και αντικατάσταση όλων των φθαρμένων και μη προβλεπόμενων ελαστικών των οχημάτων. Ετήσιος τεχνικός έλεγχος όλων των οχημάτων της υπηρεσίας, από τα κρατικά Κ.Τ.Ε.Ο.

  • Προμήθεια αξιόπιστου, σύγχρονου και ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών, αναπνευστικών συσκευών καθώς και προμήθεια συσκευών ελέγχου ποιότητας του αέρα των φιαλών σε όλες τις Π.Υ. που έχουν αεροσυμπιεστές πλήρωσης αέρα.

  • Αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως Βαρύ Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο με την θέσπιση και εφαρμογή των απαιτούμενων αυξημένων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην υπηρεσία κατά την διάρκεια των εγγενών δραστηριοτήτων, που η έλλειψή τους αποτελεί την κύρια αιτία της πλειοψηφίας των τραυματισμών και των θανάτων των συναδέλφων μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και των αιτιών που τις προκαλούν. Πλήρη και τακτικό ιατρικό έλεγχο όλων των συναδέλφων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν εμπλακεί σε συμβάντα, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με ασθενοφόρο στην διάρκεια των μεγάλων συμβάντων για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών υγείας και ατυχημάτων. Επιστροφή των 9 ασθενοφόρων στο Π.Σ. Εξασφάλιση των απαραίτητων, σύγχρονων εγκαταστάσεων για την ξεκούραση και την ανθρώπινη – αξιοπρεπή μεταφορά και διαβίωση των πυροσβεστών, κυρίως όταν συνδράμουμε σε δασικές πυρκαγιές άλλων περιφερειών μακριά από την έδρα μας και ανάληψη όλου του κόστους από την Υπηρεσία.

  • Χορήγηση πλήρους διοικητικής μέριμνας σε όλους τους εμπλεκόμενους συναδέλφους κατά την διάρκεια εμπλοκής σε μεγάλα συμβάντα που απαιτούν και ενίσχυση από όμορες περιοχές, με την χορήγηση ολοκληρωμένου γεύματος και συνεχή τροφοδοσία πόσιμου νερού.

  • Μετεγκατάσταση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων που στεγάζονται σε ακατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μας. Ένταξη των απαιτούμενων έργων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή σε αντίστοιχα προγράμματα, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Επαρκή καθαριότητα στους χώρους εργασίας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες που παρουσιάζουν ελλείψεις.

  • Προστασία του ωραρίου από τις υπερβάσεις και τις καταστρατηγήσεις, με πρόσθετη υπηρεσία και συνεχείς επιφυλακές. Να καταργηθούν οι επιφυλακές, που γίνονται χωρίς να υπάρχουν συμβάντα σε εξέλιξη, καθώς και αυτές που γίνονται για καλύψουν πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες του Π.Σ. ( στάδια, προληπτικές επιφυλακές, κάλυψη και στελέχωση προσωπικού σε Π.Υ. και Π.Κ. λόγω των μεγάλων ελλείψεων, όταν υπάρχουν συμβάντα ).

  • Χορήγηση των γονικών αδειών και διευκολύνσεων στο σύνολο των υπαλλήλων του Π.Σ. με πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. ( Με τα Π.Δ. 82/2016 και 72/2017 διατηρούνται αρκετοί περιορισμοί στη χορήγηση των αδειών κύησης και διακόπτεται η άδεια ανατροφής τέκνου τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Παράλληλα μειώνονται και οι άδειες των εξετάσεων των πυροσβεστών, που είναι σπουδαστές, φοιτητές κ.α. ).

  • Κατάργηση του νέου αντιδραστικού μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Εφαρμογή των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. και πλήρη επαναφορά των οικονομικών απωλειών στα επίπεδα του 2009, με ενσωμάτωση επιδομάτων στον βασικό μισθό. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη για όλους τους υπαλλήλους του Π.Σ. Θέσπιση ειδικών επιδομάτων για τους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Χορήγηση επιδόματος για την επικίνδυνη και ανθυγιεινή φύση της εργασίας.

  • Πραγματική χρηματική αμοιβή της υπερωριακής υπηρεσίας, καταβολή αποζημίωσης για τις Κυριακές, τις εξαιρέσιμες ημέρες και για τα νυχτερινά, όπως καταβάλλεται σε όλους τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους. Η συλλογή υπέρογκου αριθμού ρεπό είναι κοροϊδία, ενώ ακόμα και αυτά δεν χορηγούνται, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Πληρωμή των οφειλόμενων ρεπό.

  • Πληρωμή των οφειλόμενων οδοιπορικών εξόδων και εκπαιδευτικών αποζημιώσεων στους δικαιούχους συναδέλφους, σύμφωνα με ότι προβλέπει η νομοθεσία.

  • Κατάργηση του νόμου 4249/14 για την αναδιοργάνωση του Π.Σ., που επιβάλλει στον εργασιακό μας χώρο αρκετές διατάξεις που είχαν προαποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με αφορμή την κρίση, εφαρμόζονται μέσω των μνημονίων και αναμένεται να επεκταθούν περισσότερο ( διεύρυνση ελαστικών υπηρεσιακών σχέσεων και εποχικότητας, σωρηδόν μεταθέσεις, αξιολόγηση του προσωπικού, συγχώνευση – κατάργηση υπηρεσιών, εμπορευματοποίηση δομών του Π.Σ. κ.α. ).

  • Κατάργηση του άρθρου 78 του νόμου 4368/2016, που μας επιβαρύνει με νέες αρμοδιότητες ( καθήκοντα οδηγών ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας ), λόγω έλλειψης προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα της Υγείας. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής θα είναι η μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας μας, η νέα αποδυνάμωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος και η μεγαλύτερη υποβάθμιση των ήδη ανεπαρκών παροχών και των Κέντρων Υγείας και του Π.Σ., προς τον ελληνικό λαό.

  • Όχι στην υποκατάσταση πυροσβεστικών υπηρεσιών από τον εθελοντισμό, που αξιοποιείται ως όχημα για να συρρικνώνεται το προσωπικό και οι υποδομές του Πυροσβεστικού Σώματος και για να καταργούνται δικαιώματά μας. Άμεση κατάργηση των διατάξεων του Νόμου 4029/2011 που προβλέπουν την ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών με ευθύνη των δήμων, για να περάσει σταδιακά η υποχρέωση του κράτους για παροχή οργανωμένης πυρασφάλειας σε ανταποδοτική βάση σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων.

Συμμετέχουμε στους αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος. ΕΝΩΜΕΝΟΙ μόνιμοι, Π.Π.Υ., εποχικοί πυροσβέστες, μαζί με τους εργαζομένους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολουμένους, τους ανέργους και τη νεολαία, οργανώνουμε τον αγώνα μας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ρήξης και ανατροπής με τις πολιτικές που μας διαλύουν τη ζωή και στοχεύουν να καταργήσουν όσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Προτείνουμε την οργανωμένη και μαζική συμμετοχή της Ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων μας, σε όλες τις διαδηλώσεις του αγωνιζόμενου λαού, που θα θέτουν ως βασικό διεκδικητικό πλαίσιο πάλης:

  • Την πλήρη αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009 για όλους τους εργαζόμενους, καθώς και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Όχι μόνο την εφαρμογή των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. που αφορούν ένα μέρος των μεγάλων μειώσεων που έχουμε υποστεί ως ένστολοι.

  • Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και την αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια για όλους, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Την επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης. Την κατάργηση όλων των νόμων που προωθούν τη μετατροπή των ασφαλιστικών μας ταμείων, σε επαγγελματικά, με στόχο να οδηγήσουν απευθείας τα χρήματά μας στο τζογάρισμα των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών εταιριών και των τραπεζών. Η επαγγελματική ασφάλιση που προωθούν από κοινού τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας, θα μας κάνει πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρήσεων υγείας. Θα παραδώσει τα αποθεματικά των ταμείων μας, τα δικά μας χρήματα και κρατήσεις, για να τα κάνουν επενδύσεις τα κοράκια των μεγάλων επιχειρήσεων.

  • Τη δημιουργία Ενιαίου, Καθολικού, αποκλειστικά Δημόσιου, Δωρεάν, Υποχρεωτικού, σύγχρονου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.

  • Την επέκταση του θεσμού βαρέων, ανθυγιεινών και επικίνδυνων επαγγελμάτων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Απαιτούμε από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να πάρει πίσω τις προτάσεις που έχει καταθέσει για τις μεταθέσεις και τις μετακινήσεις, την επαγγελματική ασφάλιση κ.λ.π. που είναι παραπλήσιες με τα μέτρα των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και καταργούν τα δικαιώματα των πυροσβεστών.

Καταδικάζουμε τις άθλιες τακτικές της πλειοψηφίας της Γ.Σ.Ε.Ε. που μέσα από διαδικασίες συνεδρίων με την συμμετοχή νόθων αντιπροσώπων και ανθρώπων της εργοδοσίας, στόχο έχουν τον αγωνιστικό και διεκδικητικό αφοπλισμό της εργατικής τάξης και την παράδοση της ανεφ όρων στα εργοδοτικά συμφέροντα.

Αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και την κατάργηση όλου του αντεργατικού και αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου. Διεκδικούμε και απαιτούμε ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του συνολικού πλαισίου των αιτημάτων μας, τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και την παράλληλη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αντιστεκόμαστε μαζί με το λαό, ενάντια στους ανταγωνιστικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της πατρίδας μας στα πολεμικά σχέδια των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ, που εντείνεται από τη σημερινή κυβέρνηση για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών της ντόπιας αστικής τάξης και βάζει σε μεγάλο κίνδυνο το λαό μας με το ενδεχόμενο μιας γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή. Παλεύουμε για την ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών και την προάσπιση των κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κρατούνται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, εξαιτίας των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαιτούμε την προστασία τους από το κράτος, ενάντια στη δράση των εγκληματικών ομάδων και των δυνάμεων που καλλιεργούν την ξενοφοβία, το μίσος και τον ρατσισμό.

Απομονώνουμε το ναζιστικό – εγκληματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που δημαγωγεί για τα προβλήματα μας, ενώ στο πρόγραμμά της υποστηρίζει την κατάργηση του συνδικαλισμού και στο Πυροσβεστικό Σώμα. Θέλει τα Σώματα Ασφαλείας να εντείνουν ακόμα περισσότερο τον αυταρχισμό και την καταστολή, προς τους εργαζόμενους που διεκδικούν και αγωνίζονται για το δίκιο τους. Επιδιώκει την εμπλοκή της χώρας μας σε επεμβάσεις και πολεμικές συρράξεις σε βάρος άλλων λαών, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών που στηρίζει.

Η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. αποτελεί βασική υποχρέωση της Ομοσπονδίας, απέναντι στους συναδέλφους που εκπροσωπεί. Θεωρούμε ότι ο προσανατολισμός των συνδικαλιστικών οργάνων πρέπει να είναι αγωνιστικός – διεκδικητικός, με τη ενεργή συμμετοχή όλων των συναδέλφων, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και για να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες μας, ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν τη ζωή όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Σας καλούμε να στηρίξετε και να ψηφίσετε τις προτάσεις μας για αγωνιστικές δράσεις.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://google.com/