Την διατήρηση της αυτοτέλειας των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού και την αποτροπή οποιασδήποτε αναγκαστικής ενοποίησής τους ζητάει μεταξύ άλλων το Συντονιστικό Αποφοίτων Συλλόγων ΑΣΣΥ με σχετικό Δελτίο Τύπου ( Διαβάστε το ολόκληρο εδώ).
Το Συντονιστικό σημειώνει ότι “Η προώθηση της «Ατζέντας 2030» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), σε συνδυασμό με τη συναφή νομοθετική δραστηριότητα και την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων, αφήνουν ήδη έντονα αρνητικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα του ε.ε. και ε.α. προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ)“.
Τα ΜΤ οδηγούνται σταδιακά σε «οικονομική ασφυξία» μέσω της αφαίρεσης πόρων, της συνεχούς μείωσης του ε.ε. προσωπικού και των εργαζομένων στα ΜΤ. Καταργείται η απόδοση κρατήσεων υπέρ των Μετοχικών Ταμείων από υπηρεσίες που παρέχονται σε άλλους Δημόσιους Φορείς, όπως ο ΕΟΠΥΥ και το ΕΚΑΒ. Το ΥΠΕΘΑ και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση στεγαστικών δράσεων με το ποσοστό κατανομής των οικημάτων να ανέρχεται σε 75% υπέρ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και μόλις 25% υπέρ του ΥΠΕΘΑ.
Στη συνέχεια παραθέτει το νομοθετικό πλαίσιο που επηρεάζει άμεσα το μέλλον των Ταμείων και τη βιωσιμότητα των παροχών τους κάνοντας λόγο για περίοδο έντονης αβεβαιότητας για τους μερισματούχους των Ταμείων.
Το Συντονιστικό εκφράζει φόβους ανάμεσα στα στελέχη των ΕΔ ότι οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις των μερισμάτων (άνω του 40%) στο προσεχές μέλλον.
Αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Με την ψήφιση και την εφαρμογή του Ν.5223/2025, με θέμα «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων ΕΔ – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των ΕΔ» αναδείχθηκαν σοβαροί προβληματισμοί και οι ανησυχίες επικεντρώνονται κυρίως:
α. Στη διαφάνεια της διαχείρισης της στρατιωτικής περιουσίας.
β. Στη σταδιακή αποδυνάμωση της στρατιωτικής παρουσίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
γ. Στην απαξίωση της ιστορικής αποστολής των υφιστάμενων Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) και στην απουσία ενός πραγματικά βιώσιμου και ρεαλιστικού «Στεγαστικού Σχεδίου».
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το άρθρο 37 του Ν.5223/2025, το οποίο, σύμφωνα με πολλούς μετοχομερισματούχους, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πλήρη συγχώνευση των Μετοχικών Ταμείων Σ/Ν/Α. Την ίδια στιγμή, τα ΜΤ οδηγούνται σταδιακά σε «οικονομική ασφυξία» μέσω της αφαίρεσης πόρων, της συνεχούς μείωσης του ε.ε. προσωπικού και των εργαζομένων στα ΜΤ. Υπό αυτές τις συνθήκες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπονομευθεί η βιωσιμότητά τους και να περιοριστεί η δυνατότητά τους να επιτελούν τον κοινωνικό και ανταποδοτικό τους ρόλο.
Κατόπιν των εξαγγελιών του ΥΕΘΑ την 07/05/2025 κατά τη συζήτηση του Νόμου 5195/2025 με θέμα «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις» εκδόθηκε η υπ΄ αριθμόν Φ.950/30/62298/Σ.9010/06-05-2026 Απόφαση Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας όπου τροποποιεί την Φ.950.1/ΑΔ933243/22-10-2001 Απόφαση Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με την οποία καταργείται η απόδοση κρατήσεων υπέρ των Μετοχικών Ταμείων από υπηρεσίες που παρέχονται σε άλλους Δημόσιους Φορείς, όπως ο ΕΟΠΥΥ και το ΕΚΑΒ.-2-
Περαιτέρω, βάσει του άρθρου 32 του Ν.5229/2025, με το οποίο προστέθηκε παρ. 2Α στο Ν.5223/2025, το ΥΠΕΘΑ και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση στεγαστικών δράσεων με το ποσοστό κατανομής των οικημάτων να ανέρχεται σε 75% υπέρ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και μόλις 25% υπέρ του ΥΠΕΘΑ. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τον προβληματισμό ότι οι ΕΔ μετατρέπονται εκ νέου σε φορέα χρηματοδότησης ευρύτερων κοινωνικών πολιτικών, χωρίς να διασφαλίζεται επαρκώς η κάλυψη των αναγκών των στελεχών τους και των οικογενειών τους. Παράλληλα, δημιουργούνται συνθήκες που ενδέχεται να εντείνουν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών μετοχομερισματούχων.
Ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί ο Ν.5265/2026 με τίτλο «Χάρτης Μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη Νέα Εποχή». Οι ρυθμίσεις του νόμου οδηγούν σε σοβαρή υποβάθμιση του θεσμού των αποφοίτων ΑΣΣΥ και επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη λειτουργία των ΜΤ όσο και τη συνολική επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ.
Εκφράζονται, επίσης, φόβοι ότι η εφαρμογή του Ν.5265/2026 θα οδηγήσει σε αυξημένες παραιτήσεις και αποστρατείες όλων των προελεύσεων στελεχών, στη σταδιακή αποδυνάμωση του θεσμού των ΑΣΣΥ και στην περαιτέρω απαξίωση των Σχολών Υπαξιωματικών. Παράλληλα, οι εξαγγελθείσες αυξήσεις αποδοχών θεωρούνται περιορισμένες και στην πραγματικότητα προέρχονται κυρίως από την ανακατανομή των υφιστάμενων πόρων μέσω της νέας βαθμολογικής αναδιοργάνωσης. Για πολλούς στρατιωτικούς, η ολοκλήρωση της «Ατζέντας 2030» σηματοδοτεί μια βαθιά μεταβολή στη φυσιογνωμία των ΕΔ, με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν σε διαδικασία σταδιακής ιδιωτικοποίησης κρίσιμων λειτουργιών τους.
Οι εξελίξεις στα Μετοχικά Ταμεία και οι συνεχείς ανησυχίες των μερισματούχων
Οι μερισματούχοι των ΜΤ διανύουν μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και προβληματισμού,καθώς οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα το μέλλον των Ταμείων και τη βιωσιμότητα των παροχών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, εξετάζεται από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ η μεταφορά, με αναδρομική ισχύ από την 01-01-2026, των εσόδων που προέρχονται από κάθε μορφή εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων των ΕΔ από τα ΜΤ προς το Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕθΑ). Στόχος φέρεται να είναι η χρηματοδότηση των στεγαστικών προγραμμάτων που προβλέπονται στον Ν.5223/2025.
Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους μερισματούχους, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα οικονομικά δεδομένα των Ταμείων.Παράλληλα, τα ΜΤ καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο στελέχωσης. Η αποχώρηση έμπειρου προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχη αναπλήρωση, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις που επηρεάζουν τη λειτουργική τους επάρκεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αναφέρεται για το ΜΤΑ, η μείωση του διαθέσιμου προσωπικού εκτιμάται ότι έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλες
διαστάσεις.
Προβληματισμός εκφράζεται επίσης για το επίπεδο συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των Διοικήσεων των ΜΤ και του ΥΠΕΘΑ. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές: εισηγήσεις και προτάσεις που υποβάλλονται από τα Ταμεία συχνά παραμένουν στα συρτάρια της ΓΔΟΣΥ για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση. Η εικόνα αυτή ενισχύει την-3- αίσθηση ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων περιορίζονται περισσότερο σε ρόλο εφαρμογής κεντρικών αποφάσεων του ΥΠΕΘΑ και του Υπουργού κ. Δένδια, παρά ως θεσμικοί συνομιλητές με ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία των Ταμείων.
Εφόσον οι παραπάνω εκτιμήσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ανακύπτουν εύλογα σοβαρά ζητήματα θεσμικής λειτουργίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, καθώς οι αποφάσεις φαίνεται να προδιαγράφονται κεντρικά και να επιβάλλονται εκ των άνω. Η αποτελεσματική λειτουργία των ΜΤ προϋποθέτει ουσιαστικό διάλογο, τεκμηριωμένη αξιολόγηση των επιλογών και ενεργό συμμετοχή των θεσμικών οργάνων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, εκφράζονται φόβοι ότι οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις των μερισμάτων (άνω του 40%) στο προσεχές μέλλον. Παράλληλα, η συζήτηση γύρω από τη διαχείριση των πόρων των ΜΤ έχει ενταθεί, με βασικό αίτημα την πληρέστερη ενημέρωση και τη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας προς όλους τους ενδιαφερομένους.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων επιτελείται στην πράξη, μέσω των πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων (κατανομή του Ν.5223/2025, άρθρο 37). Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο ΥΠΕΘΑ επεξεργάζονται νέο νομοθετικό πλαίσιο για το μέλλον των ΜΤ, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των μερισματούχων και ενισχύει την ανάγκη έγκαιρης και επίσημης ενημέρωσης. Εκτιμούν μάλλον κάποιοι, ότι με την γνώριμη πλέον τακτική του αιφνιδιασμού εντός του θέρους, οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις θα συναντήσουν μειωμένες αντιστάσεις.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται καθοριστικό. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα επηρεάσουν μόνο τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των ΜΤ, αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και των χιλιάδων στελεχών των ΕΔ που, μέσω των εισφορών τους, στηρίζουν διαχρονικά αυτούς τους θεσμούς.”
Ενώ καταλήγοντας το Συντονιστικό διεκδικεί:
- Τη διατήρηση της αυτοτέλειας των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού και την αποτροπή οποιασδήποτε αναγκαστικής ενοποίησής τους.
- Την ολοκλήρωση του διαχωρισμού των Αστυνομικών από το ΜΤΣ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπάρχουσας νομοθεσίας.
- Τη διασφάλιση των μερισμάτων χωρίς νέες περικοπές.
- Την ουσιαστική συμμετοχή των μετοχομερισματούχων στη διαμόρφωση των νομοθετικών ρυθμίσεων που τους αφορούν.
- Τη συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των μερισματούχων στα Διοικητικά όργανα των Μετοχικών Ταμείων.
- Τη συμμετοχή των Διοικήσεων των ΜΤ στη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας τους.
- Την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΜΤΣ από την Πολιτεία.
- Την εξαίρεση των ΜΤ από τη χρηματοδότηση των στεγαστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Την επανεξέταση της κατανομής των πόρων που προκύπτουν από συμβάσεις και δραστηριότητες του ΥΠΕΘΑ, μέσα από θεσμικό διάλογο και ευρεία συναίνεση.
- Την αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων με τρόπο που να εξασφαλίζεται η αναγκαία ρευστότητα, όπου αυτή απαιτείται.
- Την απεμπλοκή των ΜΤ και των αντίστοιχων ΕΚΟΕΜ από το πλαίσιο των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό.
- Την άμεση στελέχωση των Μετοχικών Ταμείων με το αναγκαίο προσωπικό.
- Την αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι μερισματούχοι από τις μνημονιακές περικοπές και το PSI.
- Την επαναφορά της χορήγησης δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δικαιούχους των Μετοχικών Ταμείων.
- Την κατάργηση του βαθμολογίου, όλων των προελεύσεων του Νόμου Ν.5265/2026, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά τόσο τις ΕΔ όσο και τα ΜΤ.
- Την αύξηση των αριθμού των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές και προσλήψεων ΕΠΟΠ, ισάριθμων με τις αποστρατείες και τις παραιτήσεις των τελευταίων ετών.
Πηγή: ΣΑΣΜΥ





































