Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

Share

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

.  Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος  .

Τηλ.: 6978520351, 697488133, fax: 2674022211, website: www.eakp.gr, email: info@eakp.gr

                                                                                                                                    Αθήνα 15 Απριλίου  2020

 

O ΑΡΜΑΓΕΔΟΝΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

 

 Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Δυστυχώς για άλλη μια φορά επαληθεύονται οι προειδοποιήσεις που διατύπωσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών για το μαζικό και διαρκές ξεσπίτωμα συναδέλφων από την εφαρμογή του νέου κανονισμού μεταθέσεων.

Η Ε.Α.Κ.Π. όλο το προηγούμενο διάστημα σήκωσε μόνη της την σημαία του αγώνα και της αντίστασης απέναντι σε έναν νόμο που ανατρέπει δραματικά όλο το εργασιακό περιβάλλον στον χώρο μας και κατ’ επέκταση την ζωή μας, παλεύοντας μόνη της με ενημερωτικές συσκέψεις, ψηφίσματα, ανακοινώσεις, διοργανώνοντας ένστολες παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αυτές τις μέρες όμως, διαπιστώνουμε όλοι μας ότι ακόμη και τώρα, εν μέσω της πανδημίας τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τις διαδικασίες για την υλοποίηση των διατάξεων του νόμου της ψευτοαναδιοργάνωσης του Π.Σ. και της Πολιτικής Προστασίας    ( νόμος 4662/2020 ).

Την 1η Απριλίου κοινοποιήθηκαν οι κενές θέσεις καθώς και ο αριθμός των υπεράριθμων πυρονόμων, αρχιπυροσβεστών, πυροσβεστών, που σύμφωνα με τα άρθρα 152, 159 και 162 του παραπάνω νόμου, θα επέλθουν δραστικές επιπτώσεις της οικογενειακής και οικονομικής κατάσταση αρκετών συναδέλφων εξ αιτίας των μεταθέσεων  που θα προκύψουν από:

 • Το μεγάλο αριθμό συναδέλφων από την κατηγορία των υπεράριθμων, προκειμένου να μπαλωθούν κενά υπηρεσιών σε διάφορες περιοχές της χώρας.
 • Όσους έχουν συμπληρώσει 6 συνεχή έτη παραμονής στον νομό συμφερόντων τους ή 2 συνεχή έτη σε διαφορετικό νομό, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019, όταν υπάρχουν αιτήσεις άλλων ομοιόβαθμων συναδέλφων που έχουν δηλώσει τον συγκεκριμένο νομό ως νομό συμφερόντων τους και υπηρετούν εκτός αυτού για 1 έτος σε υπηρεσίες νησιών ή για 2 έτη σε υπηρεσίες της ηπειρωτικής χώρας.
 • Όσους θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους που υπηρετούν για 2 έτη σε Π.Υ. Αεροδρομίων της Fraport, σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι αιτήσεις μεταθέσεων που θα υποβάλλουν οι υπηρετούντες στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Στις αδικίες που υπάρχουν ήδη στις διατάξεις του νόμου 4662/2020, έρχεται να προστεθεί και η αγανάκτηση των συναδέλφων γι’ αυτές που έχουν δημιουργηθεί, είτε από τον λάθος υπολογισμό των μορίων ( αφού αυτός έγινε από τις κατά τόπους υπηρεσίες με διαφορετικά κριτήρια στα σημεία που δεν διευκρινίζονται από το νόμο ή τις αντίστοιχες διαταγές ), είτε από την αυθαίρετη και μη ορθή εφαρμογή του νόμου από τη διαταγή του Α.Π.Σ.   Έτσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο:

 • Να μην έχουν προσμετρηθεί σε αρκετούς συναδέλφους τα μόρια των χιλιομετρικών αποστάσεων της περίπτωσης του άρθρου 158 και του αριθμού μεταθέσεων της περίπτωσης του ιδίου άρθρου, όπως για παράδειγμα οι πυροσβέστες που μετατέθηκαν για τη στελέχωση των αεροδρομίων της Fraport, καθώς και οι εξερχόμενοι από τα τμήματα της πυροσβεστικής ακαδημίας, κατά παράβαση της παρ. του άρθρου 158.
 • Να έχουν αφαιρεθεί από τον εργασιακό βίο των συναδέλφων οι αποσπάσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έγιναν για την κάλυψη κενών οργανικών με πρωτοβουλία της υπηρεσίας.
 • Ο υπολογισμός των μορίων να ξεκινά από την 1-1ου του επόμενου έτους και όχι από το μήνα που ο υπάλληλος έχει αλλάξει τον τόπο συμφερόντων του ή έχει εξέλθει από τη σχολή πυροσβεστών.
 • Οι συνάδελφοι προερχόμενοι από τους πενταετείς, ενώ λαμβάνεται υπόψη η περίπτωση του άρθρου 158 για την καταμέτρηση των μορίων για κάθε έτος από το 2012, δεν υπολογίζονται αυτά της περίπτωσης του άρθρου 158 για τον αντίστοιχο χρόνο.
 • Της απαγόρευσης υποβολής ένστασης για λανθασμένο αριθμό μορίων άλλων συναδέλφων, ακόμη και αν κάποιος θίγεται όσο αφορά την σειρά προτεραιότητας. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα έλλειψης δικαίου από συναδέλφους που ενώ έχουν τον ίδιο εργασιακό βίο με άλλους, από τον υπολογισμό λαμβάνουν διαφορετικό αριθμό μορίων και άρα διαφορετική σειρά για την μετάθεσή τους στον τόπο συμφερόντων τους.

Συνέπεια όλων αυτών των προβλημάτων που δημιούργησε από την πρώτη του εφαρμογή ο νέος κανονισμός μεταθέσεων και που αποκαλύπτεται πλέον ακόμη και στον πιο δύσπιστο ποιες είναι οι πραγματικές τους παρενέργειες σε βάρος της αξιοκρατίας, οδήγησαν στην κατάθεση εκατοντάδων ενστάσεων από συναδέλφους που θίγονται.

Με τον νέο κανονισμό δημιουργείται ένα διαρκές άγχος στους υπαλλήλους για την συλλογή μορίων, προκειμένου να πάνε στον τόπο συμφερόντων τους ή να αποφύγουν μετάθεση παρά την θέληση τους και το γεγονός αυτό θα αξιοποιηθεί, για να είναι πλέον οι αποσπάσεις για υπηρεσιακούς λόγους ανέξοδες για το κράτος.

Για τον λόγο αυτό:

 • Μοριοδοτεί με τα διπλά μόρια ανά μήνα τον υπάλληλο που θα κάνει αίτηση για να μετακινηθεί με απόσπαση για υπηρεσιακούς λόγους, σε σχέση με τον υπάλληλο που δεν θα κάνει αίτηση αλλά θα πάει παρά την θέληση του. ( Παρ. 1α & 1β του άρθρου 160 ) .
 • Αποζημιώνει με έξοδα μετακίνησης μόνο τον υπάλληλο που δεν κάνει αίτηση απόσπασης για υπηρεσιακούς λόγους και αποσπάτε με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. (  παρ. του άρθρου 160 ).

Στην βάση αυτή λοιπόν ο υπάλληλος θα είναι διαρκώς αντιμέτωπος με το δίλημμα: 

 • Να προτιμήσει απόσπαση με χρήματα για να ζήσει λίγο πιο αξιοπρεπώς κατά την διάρκεια αυτής μακριά από το σπίτι του ή χωρίς χρήματα λαμβάνοντας μόνο τα προσαυξημένα μόρια για να ελπίζει σε μία μετάθεση, αλλά πάντα όμως με εύρος 6ετιας;
 • Ή να καταφεύγει συνεχώς σε αποσπάσεις με αίτηση του για να συγκεντρώνει μόρια και να έχει την ψευδαίσθηση ότι με την λήξη της επιστρέφει σπίτι του έστω και για λίγο μέχρι την επόμενη, προκειμένου να αποφύγει το οριστικό ξεσπίτωμα;

Ο  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ  ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ  ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ

ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ  ΞΕΣΠΙΤΩΜΑΤΟΣ

Την θέση του παλιού κανονισμού μεταθέσεων πήρε ένα νομοθετικό εργαλείο για να διευκολύνει μέσα από ένα αλληλοσυγκρουόμενο, με πολλές ερμηνείες κατά την εφαρμογή του, πλαίσιο διατάξεων, το οποίο θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν με την έκδοση διαταγών, με σκοπό:

 1. Την κάλυψη των διαρκώς μεταβαλλόμενων αναγκών του Π.Σ. που θα προέρχονται μέσα από το νέο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 2. Την ευνοιοκρατία για τους λίγους, εκλεκτούς ημέτερους.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών μας οργάνων, έλαμψαν δια της απουσίας τους από κάθε μορφή διεκδίκησης για την κατάργηση του νομοθετικού μορφώματος που λέγεται αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

 • Διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους πως τάχα ο νέος κανονισμός μεταθέσεων δεν θα μας επηρέαζε ιδιαίτερα .
 • Πρωτοστάτησαν στον εφησυχασμό των συναδέλφων προκειμένου να ψηφιστεί « αναίμακτα » ο νόμος 4662/2020.
 • Καλούσαν τους συναδέλφους να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις προειδοποιήσεις της Ε.Α.Κ.Π. Τώρα όμως που κοινοποιήθηκαν οι υπεράριθμοι και πλησιάζει η ώρα των μεταθέσεων, και αποκαλύπτεται το αλαλούμ του νέου κανονισμού, έχουν επιδοθεί στην διακίνηση διάφορων ενστάσεων και αιτήσεων που καλούν τους συνάδελφους να τις συμπληρώσουν. Εδώ ταιριάζει το λαϊκό γνωμικό « Να σε κάψω Γιάννη μ’ να σ’ αλείψω λάδι ».

Για ποιο λόγο άραγε μοιράζουν τις ενστάσεις και τις αιτήσεις αυτοί που παραπλάνησαν τους συναδέλφους και προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν ότι όλα θα πάνε καλά με τον νέο κανονισμό μεταθέσεων;

Μήπως τις χρησιμοποιούν ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους από την συνειδητή τους επιλογή, να διαπραγματευτούν τις διατάξεις του νόμου μακριά από τα ουσιαστικά συμφέροντα του πυροσβέστη, αντί να απαιτήσουν όπως  η Ε.Α.Κ.Π. την πλήρη απόσυρσή του;

Είναι ξεκάθαρο πλέον στον καθένα μας πως η νέα διαδικασία των μεταθέσεων δημιουργεί ένα νέο πεδίο για την ανάπτυξη ψηφοθηρίας, μέσα από τη γνωστή διαδρομή που ακολουθούν χρόνια τώρα οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές για να κρατηθούν γερά στις πολυπόθητες γι’ αυτούς καρέκλες τους.

Είναι γεγονός ότι όσο ίσχυε το Π.Δ. 170/96 τους δίνονταν η δυνατότητα να  παίξουν ρουσφετολογικά παιγνίδια κυρίως με αποσπάσεις, για τις οποίες δυστυχώς αρκετοί συνάδελφοι υποθήκευαν το εργασιακό τους μέλλον γενικότερα.

Τώρα με τον νέο κανονισμό τους ανοίγεται πλέον πεδίο δόξης λαμπρό και με τις μεταθέσεις!

Το  « προνόμιο » όμως όσων θα ευνοηθούν με αναξιοκρατικό τρόπο σε βάρος όλων των υπολοίπων συναδέλφων τους, θα είναι για πολύ λίγους, αλλά και για πολύ λίγο. Μέχρι δηλαδή να αλλάξουν οι καρέκλες της εξουσίας!

Οι πολλοί ως είθισται  θα είναι οι αδικημένοι!

Έτσι εξηγείται και η ολιγωρία των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αυτό το αλισβερίσι γίνονταν και πριν την θέσπιση με το Π.Δ. 170 το 1996 του κανονισμού μεταθέσεων, όπου δεν υπήρχε κανένα κριτήριο αξιοκρατίας. Αυτή η αδικία και το διαρκές ξεσπίτωμα, ώθησαν τους αγωνιστές συναδέλφους μας εκείνης της εποχής που πάλευαν μέσα από τις γραμμές της Κίνησης Ενότητας Πυροσβεστών που στην συνέχεια μετεξελίχτηκε στην Ε.Α.Κ.Π., να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν για πρώτη φορά στο Π.Σ. κανονισμό μεταθέσεων ( Π.Δ. 170/1996 ).

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μένουμε άλλο σιωπηλοί.

 • Ø Απαιτούμε να εξεταστούν με πλήρη αντικειμενικότητα από τα Συμβούλια Μεταθέσεων, οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τους συναδέλφους και ο υπολογισμός των μορίων να γίνει με ενιαία αντιμετώπιση και σύμφωνα με τα νόμιμα κριτήρια.
 • Ø Ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και αγωνιζόμαστε, για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα του νόμου της ψευτοαναδιοργάνωσης που καταργούν τα δικαιώματά μας, με στόχο να παλέψουμε για την πλήρη κατάργησή του.
 • Ø Διεκδικούμε την αναβάθμιση της υπηρεσίας μας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας.
 • Ø Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία, παίρνουμε μέρος στις διαδικασίες, συγκροτούμε σε κάθε ένωση ψηφοδέλτιο της Ε.Α.Κ.Π. και εκλέγουμε στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων μας, συναδέλφους που στην βάση των αρχών και του διεκδικητικού της πλαισίου, θα οργανώνουν τον αγώνα μας για να διεκδικήσουμε λύσεις για ένα καλύτερο και ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον.

Συνάδελφοι πάρτε τα μέτρα σας!

Βάλτε σε μόνιμη συνδικαλιστική « καραντίνα » όλους αυτούς που πρότειναν και στήριξαν το ξεσπίτωμα μας, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες της εργασιακής μας κόλασης και της αβεβαιότητας!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο