Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

Ανακοίνωση ΕΑΚΠ για την συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ και για την συνάντηση με την Υπουργό Προ Πο

Share

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

  • Την Τρίτη 4 Δεκέμβρη αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), συναντήθηκε με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κυρία Γεροβασίλη Όλγα.

Τα κυριότερα ζητήματα που αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση και κυρίως οι απαντήσεις της Υπουργού στις τοποθετήσεις και στα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, είναι:

  • Για τον Κανονισμό Μεταθέσεων: Η Υπουργός ανέφερε ότι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είναι στο τελικό στάδιο, έχουν γίνει αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο του 2016 και θα μας κοινοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Ε.Α.Κ.Π. αναφέρθηκε στην τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τη στέγαση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (άρθρο 19 του νόμου 4579/2018). Η τροπολογία αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι υπηρετούντες στην Υγειονομική Υπηρεσία του Π.Σ. μπορεί να μετακινούνται με διαταγή του Αρχηγού σε υγειονομικές υπηρεσίες του Π.Σ. σε όλη τη χώρα (αφορά κυρίως τους ιατρούς – αξιωματικούς του Σώματος και πιθανότατα και άλλους πυροσβεστικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία). Τονίσαμε ότι, όπως ψηφίστηκε για τους υγειονομικούς πυροσβεστικούς υπαλλήλους να μετακινούνται σε όλη τη χώρα για να μπαλώνονται οι μεγάλες ελλείψεις, μπορεί να ισχύσει στο άμεσο μέλλον κάτι ανάλογο (μετακινήσεις – ξεσπίτωμα) και για το σύνολο των πυροσβεστών.

Επίσης, έπειτα από διάλογο του προέδρου της Ομοσπονδίας με την Υπουργό, αποκαλύφθηκε ότι σχεδιάζεται να υλοποιηθεί πρόταση του Αρχηγείου Π.Σ., για τη δημιουργία ειδικής ξεχωριστής μονάδας με συγκέντρωση προσωπικού και μέσων από διάφορες περιοχές της χώρας σε κεντρικό σημείο και σε μόνιμη βάση κατά την αντιπυρική περίοδο, για την αντιμετώπιση μεγάλων δασικών πυρκαγιών ανά την επικράτεια. Και αυτή η εξέλιξη, προμηνύει νέο μεγάλο ξεσπίτωμα για αρκετούς συναδέλφους.

  • Για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στα επιχειρησιακά συμβάντα: Αναφέρθηκε από την Υπουργό ότι η σύνταξη και επεξεργασία του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έχει σταματήσει μετά από την αλλαγή της Πολιτικής Ηγεσίας και ότι δεν γνωρίζει να μας πει περισσότερα σχετικά με την ολοκλήρωση του Σχεδίου.

  • Για το μέλλον των εποχικών συμβασιούχων συναδέλφων μας και των επιτυχόντων επιλαχόντων του διαγωνισμού κατάταξης του 2011: Για τους εποχικούς συναδέλφους που είναι στον πίνακα των επιλαχόντων 5ετών πυροσβεστών (γύρω στα 800 άτομα), αναφέρθηκε από την Υπουργό ότι θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθούν το 2019 και ότι «την Άνοιξη θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι». Την ίδια απάντηση έδωσε και για τους επιτυχόντες επιλαχόντες δόκιμους πυροσβέστες. Στο ερώτημα της Ε.Α.Κ.Π. για το πότε και συγκεκριμένα ποιο χρονικό διάστημα μέσα στο 2019, θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για να υλοποιηθεί η πρόσληψη όλων των παραπάνω συναδέλφων, δεν πήραμε συγκεκριμένη απάντηση.

Για το εργασιακό μέλλον των υπολοίπων εποχικών συναδέλφων που δεν έχουν ενταχθεί στον πίνακα των επιλαχόντων 5ετών (γύρω στα 500 άτομα), η Υπουργός απάντησε ότι θα γίνει προσπάθεια για να συνεχίσουν να εργάζονται ως εποχικοί συμβασιούχοι στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Η Ε.Α.Κ.Π. τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση μονιμοποίηση με πλήρεις εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετών και εποχικών συναδέλφων, για να καλυφθούν τα πραγματικά μεγάλα κενά στο Π.Σ., στη Δασική Υπηρεσία (το αποδεικνύουν οι πρόσφατες προσλήψεις των 5.066 συμβασιούχων σε Δασαρχεία με κοινωφελή προγράμματα ) και στην Πολιτική Προστασία, στα πλαίσια ενός Ενιαίου Φορέα με κατανομή αρμοδιοτήτων και διαρκή συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

  • Για την καταβολή χρηματικής αμοιβής για την υπερωριακή εργασία, που δεν λαμβάνουν οι μόνιμοι πυροσβέστες και αμείβονται αποκλειστικά με ρεπό: Η Υπουργός δήλωσε ότι οι υπερωρίες κόβονται και από όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και μπαίνει πλαφόν στην υπερωριακή τους εργασία. Η Ε.Α.Κ.Π. απάντησε ότι οι υπερωρίες αποζημιώνονται σε χρήμα, κανονικά στο δημόσιο και σε ότι αφορά τα όρια που μπαίνουν, αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι όταν εξαντληθούν τα όρια αυτά, τότε δεν υποχρεώνονται σε πρόσθετη υπερωριακή εργασία, όπως ακριβώς γίνετε και στο Π.Σ. με τους 5ετείς και τους εποχικούς συναδέλφους. Κανένας πολιτικός δημόσιος υπάλληλος δεν αμείβεται αποκλειστικά με ρεπό όταν εργάζεται υπερωριακά, όπως εφαρμόζεται για τους μόνιμους πυροσβέστες. Διεκδικούμε για όλους τους συναδέλφους, την καταβολή χρηματικής αμοιβής για το σύνολο των υπερωριών που απαιτείται να εργαστούμε, λόγω της φύσης και της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματός μας.

  • Για την Πολιτική Προστασία και την πυρασφάλεια της χώρας: Επίκειται άμεσα αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με νέο νομικό πλαίσιο.

Συνάδελφοι, όποια αναδιάρθρωση και να γίνει εάν δεν υπάρξει κατ’ αρχήν η απαιτούμενη χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ελλείψεις, να αναβαθμιστούν και να συντονιστούν ενιαία οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιστημονικοί φορείς, αλλά και να βελτιωθούν οι συνθήκες της εργασίας μας, τότε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια: ανθρώπινες απώλειες, καταστροφές περιουσιών και φυσικού πλούτου και περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών που δουλεύουμε.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της συνάντησης:

  • Καταγγείλαμε για ακόμα μια φορά, τη στημένη πειθαρχική δίωξη συναδέλφου μέλους της Ε.Α.Κ.Π. και εκλεγμένου στο σωματείο πυροσβεστών της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Στερεάς Ελλάδας, που διώκεται επειδή αναφέρθηκε στις γνωστές σε όλο τον κόσμο μεγάλες ελλείψεις στην υπηρεσία μας και στην πυρασφάλεια, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν συνάδελφοι στη δασική πυρκαγιά στην Εύβοια.

Ζητήσαμε να μπει άμεσα στο αρχείο η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που έχει στόχο να φιμώσει και να ποινικοποιήσει τον αγωνιστικό συνδικαλισμό, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των πυροσβεστών. Να μην επιχειρηθεί ξανά δίωξη συναδέλφων, για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Τονίσαμε ότι θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι τον αγώνα για τις διεκδικήσεις μας και ότι θα πραγματοποιήσουμε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των συναδέλφων.

  • Παραθέσαμε στην Υπουργό το σύνολο από τα τρέχοντα σοβαρά προβλήματα και τα δίκαια αιτήματα των πυροσβεστών, όπως περιλαμβάνονται και στην πρόσφατη καταγγελία μας στις 21-11-2018.

  • Μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Ε.Α.Κ.Π. κατήγγειλε το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.:

Και το γεγονός αυτό, καταδεικνύει την πλήρη σύμπλευση του προεδρείου και με την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., σε ότι αφορά το θάψιμο και αυτού του δίκαιου αιτήματος μας.

Η μεγάλη πρεμούρα που επέδειξε το προεδρείο της Ομοσπονδίας στη συνάντηση με την Υπουργό, ήταν για το «περιβόητο Βαθμολόγιο». Δηλαδή για να δίνονται γαλόνια και βαθμοί στους πυροσβέστες, για να προάγονται ορισμένοι σε αξιωματικούς. Το προεδρείο παραβλέπει την έλλειψη της απαιτούμενης εκπαίδευσης και των υποδομών, τη συνεχή μισθολογική καθήλωση και μείωση των αποδοχών για τη συντριπτική πλειοψηφία αξιωματικών και χαμηλόβαθμων, το ξεσπίτωμα με μεταθέσεις που ήδη επιβάλλεται σε αξιωματικούς εδώ και πολλά χρόνια και επιβλήθηκε και σε αρκετούς πυροσβέστες την περσινή χρονιά.

  • Για την κάλυψη που έδωσε στις αντικαταστατικές ενέργειες και στον εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών, που έγιναν πρόσφατα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του σωματείου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Βορείου Αιγαίου, με αποκλειστική ευθύνη του προεδρείου της Ένωσης. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων μελών, ψήφισε έναν ανύπαρκτο οικονομικό απολογισμό που δεν παρουσιάστηκε στη Συνέλευση και μάλιστα για 2η συνεχή χρονιά. Δεν παρουσιάστηκε ούτε η έκθεση ελέγχου του ταμείου, ενώ απουσίαζαν από τη συνέλευση ο ταμίας και τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Τα φαινόμενα αυτά που απαξιώνουν τον οικονομικό έλεγχο και τη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων των εργαζομένων, έχουν επαναληφθεί και τις προηγούμενες χρονιές στις συνελεύσεις του ομώνυμου σωματείου.

Όπως παραδέχτηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας που ήταν παρών στη συγκεκριμένη συνέλευση ως προσκεκλημένος του τοπικού προεδρείου, ήταν ο ίδιος που προέτρεψε στην ψήφιση για την έγκριση του ανυπάρκτου οικονομικού απολογισμού, δίνοντας κάλυψη στις αντικαταστατικές ενέργειες.

Η Ε.Α.Κ.Π. θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα και δημοκρατικά μέσα για να ακυρώσει τις αντικαταστατικές διαδικασίες και να διασφαλίσει τη σωστή, προβλεπόμενη και δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. διευρύνει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και καταργεί αρκετά από τα δικαιώματα μας. Συνεχίζει την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό. Από όλα τα μέτρα αυτά δεν εξαιρέθηκαν και δεν πρόκειται να εξαιρεθούν οι πυροσβέστες.

Οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές του προεδρείου και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων μας, με την ανοχή, τη στάση και τις πρακτικές τους, διευκολύνουν την επιβολή των αντεργατικών πολιτικών. Δεν οργανώνουν τον αγώνα για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, αφήνουν συνειδητά τους συναδέλφους απροστάτευτους στην αντεργατική επίθεση που δέχονται και ξεπουλάνε τα δικαιώματά μας. Εκφυλίζουν και εξευτελίζουν τη λειτουργία των συνδικαλιστικών μας οργάνων.

Μόνο με την ενίσχυση και την άνοδο των αγωνιστικών δυνάμεων της Ε.Α.Κ.Π. σε όλη τη χώρα, θα δυναμώσει ο αγώνας μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την υπηρεσία μας, να βελτιώσουμε τις συνθήκες στη δουλειά μας και να καλυτερέψουμε τη ζωή μας.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο