Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2018

Share

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

ΣΤΟ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Ηπείρου σας καλεί να συμμετέχετε μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, την Πέμπτη 12 Ιουλίου και ώρα 20:00 μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης. Το συλλαλητήριο διοργανώνεται ενάντια στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών, όπως η έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο, η κατασκευή αιολικών πάρκων στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και η εγκατάσταση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων. Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. και των προηγούμενων Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ., που με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης ( Περιφέρεια, Δήμοι ), στηρίζουν τα επενδυτικά σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών και δημιουργούν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις και αυξημένους κινδύνους για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο και τα οικοσυστήματα της περιοχής μας.

Στόχος τους είναι η πλήρης απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας και των κάθε είδους καυσίμων. Η μετατροπή της ενέργειας σε χρυσοφόρο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και σε απλησίαστο και πανάκριβο εμπόρευμα για τη λαϊκή οικογένεια. Για το σκοπό αυτό παραχωρούνται οικόπεδα υδρογονανθράκων με πολύτιμα ενεργειακά αποθέματα στις εταιρίες Energean Oil & Gas, Repsol και στα ΕΛ.ΠΕ., τοποθετούνται ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη, δίνεται άδεια για την εγκατάσταση πέντε εργοστασίων στη ΒΙ.ΠΕ. για την επεξεργασία βιομάζας. Ανάλογες παραχωρήσεις, σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν και για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Παράλληλα προωθείτε η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η., αφού μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της, σειρά θα πάρουν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και για την περιοχή μας.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός, έχουμε ήδη οδηγηθεί σε ενεργειακή φτώχια:

  • Πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα ( αύξηση στα τιμολόγια κατά 48% ). Την στιγμή μάλιστα που δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική θέρμανση, φορτωνόμαστε με νέα χαράτσια, όπως τα πράσινα τέλη ( αύξηση κατά 147% μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. ), για να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επενδύσεις των επιχειρηματιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

  • Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι απαγορευτική για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, με το επίδομα θέρμανσης να μειώνεται κατά 50%. Στις συμβάσεις που υπογράφονται δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση της τιμής του αντλούμενου πετρελαίου για την λαϊκή κατανάλωση.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αύξηση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε κατοικίες και διαμερίσματα συνέπεια της χρήσης επισφαλών μέσων και τρόπων θέρμανσης και μάλιστα με πολλές από αυτές να έχουν τραγική κατάληξη για την ζωή των ιδιοκτητών τους.

Και όλα αυτά την ώρα που οι έλληνες εφοπλιστές απολαμβάνουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα προνόμια αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ οι αγρότες το πληρώνουν πανάκριβα.

Ακόμη ένα δείγμα της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζεται και για το ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Ο αντίπαλός μας δεν είναι οι διάφορες κλασσικές και εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας στην Ήπειρο, από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την αιολική ενέργεια και τη βιομάζα, σύμφωνα με την επιστημονική εξέλιξη και τις νέες τεχνολογίες. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι που κατέχουν και αξιοποιούν αυτές τις ενεργειακές πηγές με γνώμονα το κέρδος τους, σε βάρος της ζωής μας, της υγείας μας, των αναγκών μας και των αναγκών του λαού.

Καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των ενεργειακών ομίλων, για τα δήθεν ευεργετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από τα επενδυτικά σχέδια αξιοποίησης των διαφόρων πηγών ενέργειας της περιοχής μας και τη δήθεν προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και στον κλάδο της ενέργειας, κίνητρο έχουν αποκλειστικά και μόνο την αύξηση των κερδών τους και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και των συμφερόντων του λαού. Έχουν δείξει άλλωστε δείγματα γραφής όλα αυτά τα χρόνια για « τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες » με τη βιομηχανική ρύπανση και τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης που έχουν προκαλέσει, όπως και για « την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού » με την παντελή έλλειψη μέτρων και τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας με όσο το δυνατόν φθηνότερους εργαζόμενους. Τα όποια μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων εφαρμοστούν, θα κινούνται στα πλαίσια του περιορισμού του κόστους για το κεφάλαιο και όχι των κερδών του.

Στους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους παραχωρούνται για δεκαετίες, δικαιώματα μίσθωσης – κατάληψης δασικών εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων, με αλλαγή χρήσης γης προς όφελος των κερδών τους. Παραχωρούνται επίσης, δικαιώματα διάνοιξης δρόμων μεγάλου πλάτους σε απόκρημνες δασικές πλαγιές, ρύθμισης υλοτομίας, κλάδευσης ή εκρίζωσης δέντρων σε δάση και γεωργικές εκτάσεις. Με νόμους από το 2014 καταργήθηκε η όποια προστασία των δασικών εκτάσεων, από επεμβάσεις για την εξόρυξη, την κατασκευή εγκαταστάσεων για εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και άλλες επενδυτικές δραστηριότητες.

Οι επενδύσεις τους θα πλήξουν και άλλους κλάδους της οικονομίας με σημαντικές τουριστικές, αγροτικές, κτηνοτροφικές και άλλες δραστηριότητες, όπου εργάζονται και επιβιώνουν σήμερα πολλές λαϊκές οικογένειες.

Δυσμενείς επιπτώσεις και συνέπειες θα υπάρξουν και στη δουλειά μας ως πυροσβέστες, με τις πυρκαγιές ( και πιθανόν και τις πλημμύρες ) που όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πείρα μας θα προκληθούν, λόγω ελλιπούς συντήρησης, καθαρισμού, αποψίλωσης των χώρων των ενεργειακών υποδομών και της πλήρους απουσίας μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από τους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες. Ανάλογες καταστάσεις έχουμε ζήσει με την πρόκληση πυρκαγιών από πλημμελή συντήρηση και έλλειψη των απαιτούμενων εργασιών σε αντίστοιχες υποδομές, από τους εργολάβους της Δ.Ε.Η.

Επίσης, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας ιδιαίτερα για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, γιατί εντάσσονται στο σκληρό ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών χωρών και οργανισμών για το ενεργειακό, τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και τον ευρύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής. Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών. Η κυβέρνηση επικαλείται τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας σε μια περίοδο που αυξάνεται ο κίνδυνος διαμελισμού κρατών και στα Βαλκάνια με επαναχάραξη συνόρων, ενώ γενικεύονται οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις με την εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα καλούμε και το προεδρείο του σωματείου πυροσβεστών ( Ε.Υ.Π.Σ. ) Ηπείρου, να πάρει επίσημα θέση και να καλέσει τους συναδέλφους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στα Ιωάννινα. Είναι υποχρέωση του προεδρείου του σωματείου μας, να αναδείξει στο χώρο μας όλες τις συνέπειες των αρνητικών εξελίξεων και για τους πυροσβέστες. Την αναγκαιότητα να αντισταθούμε με οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της ενέργειας αλλά και της οικονομίας συνολικά και να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και την αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Όλοι όσοι στηρίζουν την πολιτική της « απελευθέρωσης » της αγοράς ενέργειας και τώρα σηκώνουν κλίμα ενάντια στον μεμονωμένο επενδυτή, ή τον υπάλληλο ή τον πολιτικό που βάζει την υπογραφή του, το κάνουν για να εκτονωθεί ανώδυνα η δικαιολογημένη καχυποψία ή η οργή του κόσμου και να μην οδηγηθεί στη συνολική εναντίωση στο κεφάλαιο, στην Ε.Ε. και την κυβέρνηση, που χαράσσουν και υλοποιούν τη συνολική ταξική πολιτική που καταστρέφει την ζωή μας και το περιβάλλον. 

Με συντονισμένο και προσανατολισμένο αγώνα σε κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους και το λαό, θα μπορέσουμε να βάλλουμε εμπόδια και να ματαιώσουμε τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Να παλέψουμε για την ανάπτυξη, αλλά με γνώμονα τις σύγχρονες κοινωνικές μας ανάγκες και όχι για το κέρδος των εκμεταλλευτών. Να διεκδικήσουμε:

  • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι ενεργειακές και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας, να αξιοποιηθούν για να εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την κάλυψη των αναγκών του λαού μας. Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, ενεργειακή επάρκεια της χώρας με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.

  • Να αρθούν άμεσα οι άδειες που έχουν δοθεί για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου και των μονάδων βιοαερίου.

  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, που φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα των εργαζομένων.

  • Αυξήσεις στα επιδόματα θέρμανσης, κατάργηση των ειδικών φόρων και του Φ.Π.Α. στα καύσιμα. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες, όπως δίνεται στους εφοπλιστές. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη θέρμανση στα σχολεία.

  • Σταθερή εργασία, με δικαιώματα και προστασία της υγείας και ασφάλειας, όλων των εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας.

  • Προστασία περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες τεχνικές, με ιδιαίτερη έμφαση σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές , όπως η περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 12/7 ΣΤΙΣ 20:00 ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://google.com/