Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

ΩΡΑΡΙΟ & ΕΠΙΦΥΛΑΚΕΣ

Share
Παραθέτουμε τις βασικές διατάξεις που καθορίζουν το ωράριο εργασίας του Πυροσβεστικού Προσωπικού για την αξιοποίηση τους από όλους τους συναδέλφους σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την εφαρμογή του.       
            
ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ & ΔΙΑΤΑΓΕΣ   ΓΙΑ ΤΟ  ΩΡΑΡΙΟ
 • Δ\γη Α.Π.Σ. υπ. αριθμ. 9459 Φ. 105.6/16-3-1987 «Κωδικοποίηση οδηγιών θέσπισης και εφαρμογής 5νθήμερης εβδομάδας εργασίας και καθιέρωση τρόπου διεξαγωγής της υπηρεσίας στους Πυρ/κους Σταθμούς»

 

 

 • Δ\γη Α.Π.Σ. υπ. αριθμ. 3855 Φ. 105.6/31-1-1989 «Χρηματικές αποζημιώσεις προσωπικού για προσφορά εργασίας πέραν του πενθημέρου»

 

 • Δ\γη Α.Π.Σ. υπ. αριθμ. 18748 Φ. 105.6/4-9-1990 «Χρηματικές αποζημιώσεις προσωπικού για προσφορά εργασίας πέραν του 5νθημέρου»

 

 • Δ\γη Α.Π.Σ. υπ. αριθμ. 7854 Φ. 105.6/27-2-1992 «6/ήμερη ή 8/ήμερη υπηρεσία πυρκαγιάς»

 

 

 • Δ\γη Α.Π.Σ. υπ. αριθμ. 13421 Φ. 105.6/15-4-1993 «Υπηρεσία Υποδ/των κατά τις αργίες»

 

 • Δ\γη Α.Π.Σ. υπ. αριθμ. 9142 Φ. 105.6/8-3-1994 «Χρηματικές αποζημιώσεις προσωπικού για προσφορά εργασίας πέραν του 5νθημέρου»

 

 • Δ\γη Α.Π.Σ. υπ. αριθμ. 619 Φ. 105.6/9-6-1995 «Χορήγηση 24ωρης ανάπαυσης τις ημέρες επίσημων αργιών στους Διοικητές ή Αναπληρωτές Διοικητές των Πυρ/κων Υπηρεσιών»

 

 • Δ\γη Α.Π.Σ. υπ. αριθμ. 35247 Φ. 105.6/13-11-1997 «Ορισμός σε υπηρεσία πυρκαγιάς ή διάσωσης του πυροσβεστικού προσωπικού που υπηρετεί στα γραφεία Πυροσβεστικών Σταθμών»

 

 • Δ\γη Α.Π.Σ. υπ. αριθμ. 51240 Φ. 105.6/15-12-1999 «Χρόνος εργασίας του πυροσβεστικού προσωπικού»

 

ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΚΕΣ

 

 • Δ\γη Α.Π.Σ. υπ. αριθμ. 20185 Φ. 105.9/4-6-1999 «Επιφυλακή πυροσβεστικού προσωπικού & ρύθμιση συναφών θεμάτων»

 

 

 • Δ/γη  Α.Π.Σ. υπ. αρ.ιθμ. 25566 Φ. 105.6 /  25/5/2001 « Ετοιμότητα πυροσβεστικού προσωπικού»

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΠΙΦΥΛΑΚΩΝ

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ – ΜΕΣΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Μιχαήλ Μιχαήλ

μέλος του .Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Αθήνα 30-10-2005

Ένα από τα βασικότερα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες είναι η καταστρατήγηση του ωραρίου τους μέσω της ευρείας χρήσης των παράνομων επιφυλακών.

Με το μέτρο των επιφυλακών επιχειρείται η κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό του Π.Σ. και η απεγνωσμένη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του.

Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, αρχής γενομένης από το 1998 με την μεταφορά της δασοπυρόσβεσης, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων την τελευταία πενταετία, εντάσσονται μέσα στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ε.Ε. που επιτάσσουν συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, δραστική μείωση των δαπανών κοινωνικού περιεχομένου, κατάργηση εργατικών κατακτήσεων μέσα από το κτύπημα των σταθερών σχέσεων εργασίας όπως το ωράριο και η πλήρη απασχόληση, η διεύρυνση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με αρχή το νόμο του ΠΑΣΟΚ 2838/2000 ξεκίνησε η απορρύθμιση του 8ωρου.

Στις μέρες μας πλέον βλέπουμε να εξελίσσονται όλες αυτές οι πολιτικές με ραγδαίους ρυθμούς και ειδικότερα η κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, όπως μέχρι τώρα τον είχαν επιβάλλει οι αγώνες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος με την κατάκτηση του 8ωρου και της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας.

Πρόσφατα με ρύθμιση του Νόμου 3385/2005 για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μέσα από την λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας καταργήθηκε ουσιαστικά το 8ωρο και η διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας του εργαζόμενου, αφήνεται στην διάθεση του εργοδότη.

Δεν είναι μακριά η ώρα που αντίστοιχα μέτρα με νομοθετικές παρεμβάσεις θα εφαρμοστούν και στον δημόσιο τομέα. Η λεγόμενη οδηγία Σέρκας (COM (2004) 0607) που άρχισε να συζητείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκών επιτροπών από τις αρχές του 2004, αποσκοπεί στο πως θα δεσμεύει τον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου, χωρίς μάλιστα ανάλογη αποζημίωση. (βλ. σχετικό άρθρο σελ. 12-13).

Είναι γεγονός ότι σαν κλάδος τόσο εμείς όσο και οι συνάδελφοι των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας δεν έχουμε κατοχυρώσει πλήρη εργασιακά δικαιώματα όπως προβλέπει η εργατική Νομοθεσία και γι΄ αυτό φέρνουν ευθύνη και οι κατά καιρούς κυβερνήσεις αλλά και οι συνδικαλιστικοί μας φορείς με προεξάρχουσα την Ομοσπονδία που δεν πάλεψαν τα θέματα αυτά.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν στο θέμα τις υπερεργασίας, (επιφυλακές, υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά κ.λ.π.) υπάρχει ένα ερμαφρόδιτο καθεστώς που αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων.

Γι αυτό λοιπόν φθάσαμε στο νομοθετικό τερατούργημα της μη χορήγησης ρεπό & αδειών για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων με την ανοχή των Προεδρείων των Ομοσπονδιών. Γι αυτό τα νυχτερινά δίνονται υπό μορφή επιδόματος αυξημένης ετοιμότητας και όχι όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Για να μπορούν να τα αυξομειώνουν όποτε θέλουν, όσο θέλουν και να τα χορηγούν κατά το δοκούν (πλασματική μορφή) χωρίζοντας τους υπαλλήλους σε κατηγορίες.

Πέραν όμως αυτού έστω και με τις υπάρχουσες κανονιστικές διατάξεις, υπάρχει μία βάση για να πατήσει ο κάθε υπάλληλος και να διεκδικήσει το δίκιο του όταν εκτιμά ότι παραβιάζεται.

Πρέπει παράλληλα όμως να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι η ύπαρξη του υπάρχοντος εσωτερικού κανονισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε με το Π. . 210/92, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα και λειτουργεί ως τροχοπέδη για την εδραίωση ενός δημοκρατικού και αξιοκρατικού συστήματος στον εργασιακό μας χώρο. Ο εκδημοκρατισμός του Εσωτερικού Κανονισμού πρέπει να γίνει αίτημα αιχμής εάν θέλουμε να κατοχυρώσουμε σεβασμό στα εργασιακά κ.α. δικαιώματα.

Όσον αφορά την υπάρχουσα κατάσταση στο Π.Σ., η χρήση των επιφυλακών για κάλυψη πάγιων αναγκών, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι ευθύνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος είναι τεράστιες.

Μέχρι στιγμής και ενώ έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλεπάλληλες αποφάσεις συνεδρίων και Διοικητικών Συμβουλίων της Ομοσπονδίας, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.

Από το 2ο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. το 2000 έχει αποφασιστεί να καταφύγει η Ομοσπονδία και στο Συμβούλιο Επικρατείας αν χρειαστεί για να ακυρώσει στην πράξη όλες τις σχετικές διαταγές για τις επιφυλακές ως παράνομες γιατί ρυθμίζουν πέραν του χρόνου που είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε, όρους εργασίας για τους οποίους δεν προβλέπεται σχετική αμοιβή και Νομοθετική ρύθμιση και χρησιμοποιούνται ασύστολα ως μέσο για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, που έχει ως απόρροια τον αδικαιολόγητο και σε βάρος μας πλουτισμό της πολιτείας αφού μ΄ αυτό τον τρόπο δεν κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις.

Με ευθύνη λοιπόν του εκάστοτε Προεδρείου της Ομοσπονδίας αλλά και των περισσοτέρων διοικήσεων των πρωτοβάθμιων ενώσεων δεν καταγγέλλονται οι παράνομες επιφυλακές και δεν γίνεται καμία ενέργεια για να προστατευθούν οι υπάλληλοι από την αυθαίρετη καταστρατήγηση του ωραρίου τους.

Η Ε.Α.Κ.Π. με πρωτοβουλίες της εκτός του ότι προσπάθησε σε επίπεδο Ομοσπονδίας αλλά και πρωτοβάθμιων ενώσεων να παρθούν παρόμοιες αποφάσεις για την προστασία του ωραρίου,

αντιμετώπισε με επιτυχία αρκετές περιπτώσεις καταστρατηγήσεων σε διάφορες υπηρεσίες της χώρας ενημερώνοντας τους συναδέλφους που θίγονταν για τα δικαιώματα τους και παρεμβαίνοντας παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση.

Παρατηρήθηκε όμως ότι σε ευρεία κλίμακα, και αυτό πάλι με ευθύνη των συνδικαλιστικών οργάνων, μεγάλη μερίδα συναδέλφων αγνοούν το πλαίσιο των κανονιστικών διατάξεων για την εφαρμογή του ωραρίου και των επιφυλακών και ότι υπάρχει ένα κλίμα απροθυμίας και σχετικού φόβου για αντιμετώπιση των παραβιάσεων από τους θιγόμενους, λόγω ότι νοιώθουν απροστάτευτοι από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Οι παρακάτω διευκρινίσεις στόχο έχουν να βοηθήσουν στοιχειωδώς προς αυτή την κατεύθυνση τους συνάδελφους, ώστε να κατανοήσουν το καθεστώς των επιφυλακών, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις σε βάρος τους καταστρατηγήσεις, αλλά και να θέσουν προ των ευθυνών τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους.

ΩΡΑΡΙΟ & ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις υπ. αρ.ιθμ. 14867 Φ. 012.5/57/27-11-1981 και 14868 Φ. 012.5/ 58/27-11-1981 επεκτάθηκαν προς εφαρμογή του πενθημέρου και στο Π.Σ οι διατάξεις του Νόμου 1157/81.

Έκτοτε εκδόθηκαν μία σειρά διαταγών από το Υ. .Τ. και το Α.Π.Σ. για την εφαρμογή της πενθημέρου εργασίας οι οποίες κωδικοποιήθηκαν με την υπ. αρίθμ. 9459 Φ. 105 .6/ 16-3-87 διαταγή Α.Π.Σ. .

Βάση λοιπόν των σχετικών διατάξεων