«Ο θάλαμος αερίων που λέγεται Δραπετσώνα λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα! Έξω τώρα τα καζάνια του θανάτου από τις γειτονιές μας!», αναφέρουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κερατσινίου – Δραπετσώνας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή τους, για την διαρροή λαδιού και αναθυμιάσεις στις εγκαταστάσεις της Oil One στη Δραπετσώνα, που σημειώθηκαν το πρωί.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το σοβαρό περιστατικό που εκτυλίχθηκε την Πέμπτη 5/3, το πρωί, με την διαρροή λαδιού υψηλής θερμοκρασίας, 300 (°C) σύμφωνα με την πυροσβεστική, προκλήθηκε σε αγωγό σε νεόδμητη αποθήκη εντός των εγκαταστάσεων της OIL ONE και προκάλεσε εντονότατη δυσοσμία και αναθυμιάσεις.
Οι αναθυμιάσεις και η δυσοσμία ήταν τέτοιας έκτασης που έκαναν αφόρητη την κατάσταση στα σχολεία σε Δραπετσώνα και Χαραυγή, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν πάρα πολύ μεγάλος, που θα τίναζε όλη την περιοχή στον αέρα.
Από τύχη δεν προκλήθηκε κάποια σπίθα, που θα μετέτρεπε το συμβάν και όλη την περιοχή σε παρανάλωμα, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Όλα αυτά συνέβησαν μόλις 46 μέρες μετά την φωτιά στα καζάνια του Περάματος. Είναι μια άθλια κατάσταση που βιώνει ο λαός του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος και όλων των περιοχών του Πειραιά, και έπρεπε να έχει σταματήσει …χθες!
Μια 10ετια τώρα, εξαιτίας των ρυπογόνων εγκαταστάσεων της OIL ONE, ως μέρος της συνολικότερης καπιταλιστικής ανάπτυξης του Πειραιά, ως σημαντική λιμενική υποδομή.
Έχουν τεράστιες ευθύνες διαχρονικά:
-
Οι κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ”όλου” ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και διάφορων προθύμων που λειτουργούν ως συγκολλητικές ουσίες τους, που έχουν αδειοδοτήσει και παρατείνουν με νόμους τους την ύπαρξη των καζανιών μέσα στον οικιστικό ιστό, με τελευταία την επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, για 20 χρόνια!
-
Οι Περιφερειακές Αρχές των ίδιων κομμάτων, που προκλητικά εγκρίνουν τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διατήρηση και επέκταση των καζανιών του θανάτου.
-
Η σημερινή και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές αυτών των κομμάτων στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, στο Πέραμα, που συναγελάζονται με τους εφοπλιστές, τους ιδιοκτήτες των ομίλων, τους εκάστοτε κυβερνητικούς υπουργούς και βουλευτές. Ευθύνες έχει και η Δημοτική Αρχή Βρεττάκου σε Κερατσίνι – Δραπετσώνα (που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), σπέρνοντας αυταπάτες και καλλιεργώντας τη μοιρολατρία. Ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια μίλαγε για αλλαγή χρήσεων γης που θα έδιωχναν τάχα την Oil One και για χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης, κατέληξε στο ότι “οι νόμοι δεν αλλάζουν εύκολα” βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, που έδωσε τελικά την παράταση στα καζάνια.
Όλοι τους καταδικάζουν τον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά μας σε έναν αργό θάνατο, εξαιτίας των τοξικών ρυπογόνων ουσιών που εκλύονται, αποδεδειγμένα πλέον, αλλά και στον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, σαν αυτόν που είδαν οι κάτοικοι της περιοχής σήμερα μπροστά στα μάτια τους.
Δεν θα το επιτρέψουμε άλλο!
Πολύ περισσότερο αυξάνονται οι κίνδυνοι, λόγω της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς που είναι σε εξέλιξη γύρω μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων που συμφωνούν με αυτήν και μετατρέπουν την περιοχή μας σε ορμητήριο κατά άλλων λαών και σε στόχο αντιποίνων, όπως αποκαλύφθηκε με τη βάση της Σούδας που μπήκε στο στόχαστρο drone από το Ιράν.
Άλλωστε, η πείρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στην Μέση Ανατολή, δείχνει ότι εγκαταστάσεις σαν την OIL ONE καθώς και άλλες κρίσιμες υποδομές, όπως τα λιμάνια, που μετατρέπονται σε κρίκους της πολεμικής εμπλοκής, είναι από τις πρώτες που μπαίνουν στο στόχαστρο.
Η σοβαρότητα του περιστατικού επιβεβαιώνεται και από την παρουσία στις εγκαταστάσεις της OIL ONE του ιδιοκτήτη της, Δ. Μελισανίδη, συνοδεία της προσωπικής του φρουράς, η οποία επέδειξε προκλητική στάση με ύβρεις και τραμπουκισμούς, σε δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους της περιοχής όπου που ανήσυχοι έσπευσαν να δουν τι συμβαίνει.
Ο αγώνας του λαού για απομάκρυνση των εγκαταστάσεων αυτών από τον οικιστικό ιστό, είναι μονόδρομος! Σε σύγκρουση με την εγκληματική πολιτική του κέρδους, το εχθρικό για τον λαό κράτος, την κυβέρνηση και τα κόμματα που την υπηρετούν, που τον “σκοτώνει” και σε καιρό ιμπεριαλιστικής “ειρήνης” αλλά και οδηγώντας τον στο χείλος του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη να ανακαλέσει εδώ και τώρα τις άδειες των καζανιών του θανάτου σε Δραπετσώνα και Πέραμα.
Οι ΚΟ Κερατσινίου – Δραπετσώνας του ΚΚΕ στηρίζουν την κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη, με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο τρίγωνο Εφραιμίδη στη Δραπετσώνα και πορεία στην “Oil One”, όπως και την συγκέντρωση που οργανώνουν σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης αύριο Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 10 π.μ., έξω από την Oil One».


















