Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ για την άμεση λήψη μέτρων μέριμνας βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και σίτισης των πυροσβεστών εκτός έδρας
Στην περιοχή του Φενεού Κορινθίας εκδηλώθηκε πρόσφατα μεγάλη πυρκαγιά με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο πυροσβεστών – ο ένας με εγκαύματα και ο άλλος με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κορίνθου. Επίσης κατέστρεψε ένα μεγάλης ομορφιάς και αξίας δασικό οικοσύστημα στην ορεινή Κορινθία, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και όλων των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, για την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, τη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας που έχει οδηγήσει στο να μην υπάρχουν δασικοί δρόμοι ή να είναι ασυντήρητοι, τις ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή.
Ακόμη η πυρκαγιά στον Φενεό ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. και όλων των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αφού υλοποιώντας της αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε. συρρίκνωσαν το προσωπικό της Πυροσβεστικής με αποτέλεσμα την υποστελέχωση. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε τοΝ ν. 4662/2020 που έχει ως συνέπεια να εφαρμόζονται επιφυλακές με την επίκληση “έκτακτων” συνθηκών και την μετακίνηση πυροσβεστών εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή ευθύνης τους, για την κάλυψη – μπάλωμα – των ελλείψεων σε προσωπικό που υπάρχει. Με αυτόν τον τρόπο όλα χαρακτηρίζονται “έκτακτες ανάγκες” και οι πυροσβέστες είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε διατεταγμένη απλήρωτη υπερεργασία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι την αντιπυρική περίοδο του 2024 και κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες τέσσερεις (4) πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, ενώ δεκάδες είναι αυτοί που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Συνέπεια της παραπάνω αντιλαϊκής πολιτικής είναι και το γεγονός ότι στην πυρκαγιά στον Φενεό, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου πυροσβέστες από την Περιφέρεια της Ηπείρου οι οποίοι μετά από 24 ώρες παρουσίας στο μέτωπο της φωτιάς, χωρίς ύπνο, χωρίς φαγητό, χωρίς ξεκούραση, εγκαταλείφθηκαν στα σκαλιά ξενοδοχείων και υπηρεσιών, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη για να ξεκουραστούν, χωρίς ούτε ένα μπουκάλι νερό!
Η πραγματικότητα διαψεύδει για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση η οποία ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γιατί υλοποιεί πολιτικές κατευθύνσεις με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την γενναία χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του δασικού πλούτου. Είναι πολιτική της επιλογή οι πολύωρες μετακινήσεις προσωπικού από νομό σε νομό ή από περιφέρεια σε περιφέρεια για εκτέλεση υπηρεσίας περιπολικού ή για κατάσβεση πυρκαγιών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη γύμνια του Π.Σ. από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και τον τρόπο τον οποίο έχει επιλέξει η κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτές τις ελλείψεις. Οι πυροσβέστες, εκτός των άλλων είναι αναγκασμένοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη, γιατί δεν τους χορηγούνται ούτε καν τα αυτονόητα, φαγητό και νερό, κατά την διάρκεια της πολύωρης παρουσίας τους για την κατάσβεση πυρκαγιάς. Πολλές φορές οι ελλείψεις αυτές σε φαγητό και νερό καλύπτονται από σωματεία, φορείς και Δήμους, που οργανώνουν τη διανομή φαγητού και νερού στους πυροσβέστες. Επίσης, με ευθύνη της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ανάπαυση των πυροσβεστών, αφού τις περισσότερες φορές στοιβάζονται σε αποθήκες για να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν ακόμα και σε στρώματα θαλάσσης ή ράντζα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει τώρα η κυβέρνηση για:
- Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για μέριμνα στο προσωπικό σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και σίτισης των πυροσβεστών.
- Την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τις ώρες εργασίας των πυροσβεστών και την ημερήσια ανάπαυσή τους.
- Τη γενναία αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική.
- Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στη Δασική Υπηρεσία και στην Πυροσβεστική.