Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ΣΤΙΣ 27.10.2017

Share

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Στις 27 Οκτωβρίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ).

  • Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών κατέθεσε την πρότασή της για άμεση οργάνωση του αγώνα μας με κινητοποιήσεις – διαμαρτυρίες πυροσβεστών στη Βουλή, στο Υπουργείο, στις περιφέρειες και με το συγκεκριμένο πλαίσιο των 9 βασικών αιτημάτων (η πρόταση έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους συναδέλφους και τις υπηρεσίες).

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ( Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ) δεν δέχτηκε να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. και ιδιαίτερα για το σκέλος που αφορά την οργάνωση των κινητοποιήσεων και την πραγματοποίηση άμεσα πανελλαδικής διαμαρτυρίας πυροσβεστών στη Βουλή και το Υπουργείο.

Σε ένα ακόμη Διοικητικό Συμβούλιο το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αρνείται να αποδεχτεί την πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. και να κάνει πράξη τη βασικότερη υποχρέωση που έχει προς όλους εμάς τους πυροσβέστες που εκπροσωπεί. Αρνείται να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τη λύση στα προβλήματα και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Συνάδελφοι, η συμβιβαστική στάση του προεδρείου και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και η κάθετη αντίθεσή τους για αγωνιστικές διεκδικήσεις των πυροσβεστών, είναι η βασικότερη αιτία για την επιδείνωση των άθλιων συνθηκών εργασίας, τη συνεχή υποβάθμιση της πυρασφάλειας της χώρας, τις απανωτές μειώσεις στο μισθό και το εισόδημά μας.

  • Στην συνέχεια, κατά την ενημέρωση που ακολούθησε από τον Νομικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας, σχετικά με τις δικαστικές προσφυγές για τα επιδόματα κινδύνου και ειδικής απασχόλησης αναδείχτηκε ότι:

  • Από το σύνολο των δικαστικών προσφυγών των τελευταίων 15 περίπου ετών για τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης, κινδύνου, παραμεθορίων περιοχών, 176 ευρώ και τα νυχτερινά, που κατατέθηκαν από χιλιάδες πυροσβέστες ( 5.000 – 6.000 μπορεί και περισσότεροι ), θετική έκβαση είχαν γύρω στις 500 προσφυγές, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό των υποθέσεων αυτών και μόνο για το επίδομα ειδικής απασχόλησης και τα νυχτερινά. Οι υπόλοιπες προσφυγές είχαν αρνητική έκβαση.

  • Ακόμα όμως και για τις ελάχιστες αυτές περιπτώσεις που οι δικαστικές προσφυγές ήταν θετικές για τους συναδέλφους, υπάρχει και η εκδοχή τα χρήματα που εισέπραξαν να κληθούν να τα δώσουν πίσω ορισμένοι από αυτούς, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η σημερινή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. έχουν καταθέσει αιτήσεις αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ( Σ.τ.Ε. ), για κάποιες από αυτές τις δικαστικές αποφάσεις.

  • Όπως υπάρχει και το ενδεχόμενο για ορισμένους συναδέλφους, να κληθούν να καταβάλλουν και τα δικαστικά έξοδα του αντίδικου ( δημόσιο ), δηλαδή να πληρώσουν και επιπλέον χρήματα.

Συνάδελφοι, η πρακτική των συνεχόμενων δικαστικών προσφυγών για οικονομικά αιτήματα, που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τα εκάστοτε προεδρεία της Ομοσπονδίας και των περισσότερων πρωτοβάθμιων σωματείων, αποδείχτηκε μια «ρώσικη ρουλέτα», που στο τέλος αποβαίνει σε βάρος της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Ανάλογη εξέλιξη άλλωστε, είχαν και οι προσφυγές των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων στο Σ.τ.Ε., για τις μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιό μας. Ακόμα και αυτά τα ελάχιστα ποσά που μας επιστράφηκαν με βάση τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος σε σχέση με τις μεγάλες περικοπές που μας επέβαλλαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2010, έρχεται τώρα η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. με τις νέες μειώσεις που επιβάλλει μέσω του νέου μισθολογίου, την προσωπική διαφορά, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κ.α. « να μας τα πάρει πίσω με τόκο ».

Από την πρώτη στιγμή η Ε.Α.Κ.Π. είχε προειδοποιήσει για τις συγκεκριμένες αδιέξοδες επιλογές και τις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούσαν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., των σωματείων του Π.Σ., των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί αποπροσανατόλιζαν τους συναδέλφους με προσδοκίες για δήθεν δικαίωση μέσω των δικαστηρίων, για να μην αγωνίζονται για να καλυτερέψουν την οικονομική τους κατάσταση και τη ζωή τους.

Η μοναδική διέξοδος στα προβλήματα και στην οικονομική εξαθλίωση που μας επιβάλλουν οι πολιτικές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, θα έρθει μέσα από τον αγώνα μας, από τις δράσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. και όχι από τα δικαστήρια.

Οι δικαστικές προσφυγές είναι συμπληρωματικές – δευτερεύουσες ενέργειες και πρέπει να γίνονται μόνο στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα παραβιάζονται παράνομα και κατάφορα τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι για ζητήματα που αφορούν περικοπές και μειώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των αντιλαϊκών πολιτικών, σε βάρος ενός ολόκληρου λαού. Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να εμποδίσει τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, να επιβάλλουν την πολιτική τους ενάντια στους εργαζόμενους και στο λαό.

  • Ανάλογη θέση πήρε η Ε.Α.Κ.Π. και για το θέμα της αντιμετώπισης των επιφυλακών. Η κατάργηση των ανεξέλεγκτων – καταχρηστικών επιφυλακών θα πραγματοποιηθεί μόνο με τον αγώνα μας.

Ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. τόνισε ότι αν είχαμε διεκδικήσει εδώ και χρόνια αγωνιστικά όπως προτείνει διαρκώς η Ε.Α.Κ.Π., να ισχύσει και για τους πυροσβέστες ότι προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους σχετικά με την υπερεργασία, θα το σκέφτονταν πολύ πολιτική και φυσική ηγεσία για να χρησιμοποιούν το μέτρο της επιφυλακής με τέτοια ευκολία. Αυτό αποτυπώνεται από τoν τρόπο αντιμετώπισης των εποχικών συναδέλφων μας σχετικά με την υπερωριακή τους απασχόληση, όταν δεν διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια για την αποζημίωση τους.

Τώρα όμως που δεν τους στοιχίζει τίποτε παρά μόνο δίνεται αέρας κοπανιστός με ρεπό, είμαστε η μόνη υπηρεσία του δημοσίου που εργαζόμαστε με τέτοιες συνθήκες.

Ειδικά και μόνο, για τις περιπτώσεις επιφυλακών που θα κριθεί απαραίτητο ότι θα πρέπει να υποβληθούν επιπλέον και μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου ως δευτερεύουσα ενέργεια, αφού ληφθεί υπόψη και η γνώμη του Νομικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας, καταθέσαμε και ορισμένα στοιχεία σχετικά με τα αίτια και τις επιπτώσεις των σωρηδόν επιφυλακών ( έλλειψη προσωπικού, κίνδυνος για την ασφάλεια των πυροσβεστών, απλήρωτη αμοιβή υπερεργασίας ), όπως τα είχαμε αναλύσει και κατά την τοποθέτησή μας στο προηγούμενο Δ.Σ. του Σεπτεμβρίου ( βλέπε ανακοίνωση 22-9-2017 στην ιστοσελίδα μας ). Το θέμα των επιφυλακών θα συζητηθεί ξανά στο επόμενο Δ.Σ.

  • Για το 2ο θέμα της Η.Δ. σχετικά με την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών εξόδων για συμμετοχή στις συνεδριάσεις των μελών του Δ.Σ. που διαμένουν και υπηρετούν στην επαρχία, η Ε.Α.Κ.Π. κατέθεσε προτάσεις για καλύτερη διαχείριση των χρηματικών αποθεμάτων της Ομοσπονδίας, που προέρχονται από τα χρήματα – συνδρομές των συναδέλφων πυροσβεστών που υπάγονται στις ενώσεις – μέλη της.

Προτείναμε: Να λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές συνθήκες και τα πρόσφορα συγκοινωνιακά μέσα που υπάρχουν για τις μετακινήσεις των μελών, από και προς την Αθήνα, ανάλογα με τον τόπο της διαμονής τους. Οι μηνιαίες τακτικές συνεδριάσεις των Δ.Σ. να ορίζονται σε καθορισμένες – συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε μήνα. Να μεριμνά έγκαιρα το προεδρείο και ιδιαίτερα ο ταμίας της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. σε συνεργασία και με αρμόδια πρακτορεία, για το κλείσιμο των εισιτηρίων ( αεροπορικών – ακτοπλοϊκών κ.α. ), ένα μήνα περίπου πριν το Δ.Σ., προκειμένου να αγοράζονται σε πολύ φθηνότερη και συμφέρουσα τιμή. Τα χρήματα για τη μετάβαση – επιστροφή καθώς και για τα υπόλοιπα έξοδα που απαιτούνται για ορισμένα μέλη του Δ.Σ. που μεταβαίνουν από απομακρυσμένες περιοχές ( ξενοδοχείο, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ. ), να χορηγούνται με βάση τα παραστατικά που θα προσκομίζουν, σύμφωνα με το καταστατικό της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Η αποδοχή και η εφαρμογή της πρότασής μας θα μειώσει τα έξοδα της Ομοσπονδίας και θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά στο ταμείο της. Και αυτό το θέμα παραπέμφθηκε από το προεδρείο για το επόμενο Δ.Σ.

  • Η Ε.Α.Κ.Π. ζήτησε από το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. να καταγγείλει τη δικαστική δίωξη που ασκείτε στον συνάδελφο – συναγωνιστή Γιώργο Μελιόπουλο. Ο συνάδελφος διώκεται γιατί ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Βέροιας, συμμετείχε στην κινητοποίηση – διαμαρτυρία κατά των Νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή της Κοζάνης. Διεκδίκησε το δικαίωμα να λέει όχι στον πόλεμο και να αγωνίζεται για την ειρήνη στη χώρα μας και σε όλους τους λαούς.

Είναι υποχρέωση του προεδρείου της Ομοσπονδίας, να καταδικάσει το συγκεκριμένο γεγονός. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση να ανασταλεί η δίωξη του συναδέλφου μας, όπως και όλων των αγωνιστών που κινητοποιούνται για την ειρήνη και για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η εμπλοκή της χώρας μας στους νατοϊκούς δολοφονικούς σχεδιασμούς σε βάρος των λαών, που αυξάνουν τους κινδύνους και στην περιοχή μας.

Η Ε.Α.Κ.Π. πάντοτε και σε οποιαδήποτε άδικη – προκλητική δίωξη συναδέλφων πυροσβεστών, αστυνομικών, ένστολων, όπως και όλων των εργαζόμενων και του λαού, πήρε θέση, κατήγγειλε το γεγονός και απαίτησε ανάκληση των διώξεων, είτε συμφωνούσε είτε διαφωνούσε σε συνδικαλιστικό – ιδεολογικό επίπεδο με αυτούς που διωκόταν.

  • Επίσης, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. παραβρέθηκε κατόπιν πρόσκλησης του προεδρείου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. κλιμάκιο του Κ.Κ.Ε. με επικεφαλή τον Βουλευτή Χρήστο Κατσώτη.

Οι εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε. μας ενημέρωσαν για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή, για τα προβλήματα των πυροσβεστών, του Π.Σ. και του δικτύου πυρασφάλειας. Ανέλυσαν τις προτάσεις του Κ.Κ.Ε. για την ενότητα και κοινή δράση του αγώνα των εργαζομένων, την αντιμετώπιση και την επίλυση των εργασιακών και οικονομικών προβλημάτων μας, την αναβάθμιση της υπηρεσίας μας και της πυροπροστασίας γενικότερα.

Μας ενημέρωσαν και για την πρόσφατη απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή, σχετικά με την άρνηση της κυβέρνησης για αναγνώριση και ένταξη του επαγγέλματος μας στα Βαρέα – Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά, έπειτα από σχετική επίκαιρη ερώτηση του κόμματος.

Η άρνηση της κυβέρνησης και κατά συνέπεια η πλήρης απαξίωση που δείχνει απέναντι στις υπηρεσίες που προσφέρουμε και στις αντίξοες συνθήκες που εργαζόμαστε, στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία δεν προβλέπει την ένταξή μας στα Β.Α.Ε. και ότι η προστασία μας από τους επαγγελματικούς κινδύνους έχει προβλεφτεί μέσα από το « ειδικό μας μισθολόγιο » με το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών, το δικαίωμα πρόσβασης για τους πυροσβέστες σε υπηρεσίες υγείας στο Γ.Ν.Α. και την χορήγηση μετά από πολλά χρόνια καινούργιων στολών!!!

Το κλιμάκιο του Κ.Κ.Ε. ενημέρωσε επίσης ότι σύμφωνα με την απάντηση του Αν. Υπουργού είναι σε επεξεργασία σχετικό Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στα συμβάντα.

Κατά τη συζήτηση και τον διάλογο που αναπτύχθηκε, η Ε.Α.Κ.Π. πέραν των όσων ανέφερε για τα προβλήματα του χώρου μας, τόνισε ιδιαίτερα ότι, σε όλα τα επίπεδα ο καθένας κρίνεται από τα έργα και όχι από τα λόγια. Έτσι και σε συνδικαλιστικό επίπεδο το προεδρείο και η πλειοψηφία της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., πέραν των συναντήσεων που διοργανώνει με τους πολιτικούς φορείς, κρίνεται κυρίως εάν κάνει πράξη την υποχρέωση και το καθήκον που έχει απέναντι στους συναδέλφους όπως αναλύονται στις προτάσεις που κάνει η Ε.Α.Κ.Π. για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ή αρνείται να οργανώσει τους πυροσβέστες για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο. Όσο συνεχίζεται ο εκφυλισμός και η αδράνεια σε επίπεδο διεκδικήσεων από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων, θα χειροτερεύει διαρκώς η εργασιακή και η οικονομική μας κατάσταση. Σας καλούμε να στηρίξετε τις αγωνιστικές δράσεις που προτείνουμε και την προσπάθεια που κάνουμε για να ανασυντάξουμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα και να παλέψουμε για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://google.com/