Καλως ήρθατε στο νέο μας site! Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς μπορείτε να χρησιμοποιείται παράλληλα το παλιό site.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε τον Τίτλο της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

Share

ΕΝΩΤΙΚΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

.             Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος              .

Τηλ.: 6978520351 – 6934865812,  Fax: 2674022211,  web site: www.eakp.gre-mail: info@eakp.gr

                                                                                                                                                        Αθήνα 9 Οκτωβρίου 2017

Οι προτάσεις του προεδρείου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. προς την κυβέρνηση, για την ομαλή μετάβαση στην νέα οικονομική μισθολογική κατάσταση, αποτελούν την έγγραφη  ΟΜΟΛΟΓΙΑ του για τον υπονομευτικό ρόλο που παίζει σε βάρος των δικαιωμάτων χιλιάδων πυροσβεστών.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση του προεδρείου της Ομοσπονδίας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, με ημερομηνία 25/09/2017 και με θέμα « Προτάσεις για ομαλή μετάβαση στην νέα οικονομική μισθολογική κατάσταση », επιβεβαιώνονται με τον ποιο αποκαλυπτικό τρόπο οι καταγγελίες της Ε.Α.Κ.Π. για τον πραγματικό ρόλο που έχει στα συνδικαλιστικά δρώμενα του χώρου.

Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η υπονομευτική και υποκριτική στάση που κρατά το προεδρείο της Ομοσπονδίας απέναντι στα δικαιώματα μας, για τον λόγο ότι με την διπρόσωπη τακτική του, γίνεται συνένοχο στον σφαγιασμό  των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αντί να καταγγείλει την κυβέρνηση για την ψήφιση ενός ακόμα αντιδραστικού – αντεργατικού νόμου που τσακίζει κυριολεκτικά τις ζωές τις δικές μας και των οικογενειών μας και να οργανώσει,  μαζικές κινητοποιήσεις ζητώντας την κατάργηση του νέου μισθολογίου, επιλέγει να γίνει « τροχονόμος » της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.  προτείνοντας τρόπους για την ομαλή μετάβαση στην νέα μισθολογική μας εξαθλίωση και την νέα εργασιακή κόλαση που μας επιφυλάσσουν για το άμεσο μέλλον.

Επιδίωξη του είναι στα πλαίσια του ρόλου που έχει επωμιστεί ως εκπροσώπου του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο κατευνασμός των αντιδράσεων μας για το νέο πλήγμα που θα υποστούμε στους μισθούς μας από την εφαρμογή του νόμου 4488/2017, κάνοντας προτάσεις στην πολιτική ηγεσία για το πώς θα « καταπιούμε » πιο εύκολα την νέα οικονομική μας « σφαγή ».

Αυτήν την περίοδο πέταξε από πάνω του τον « αγωνιστικό μανδύα » του προηγούμενου διαστήματος, τις λεκτικές κορώνες και τους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς προς την κυβέρνηση και σαν να είναι το δεξί της χέρι, προσπαθεί, καλλιεργώντας κλίμα μοιρολατρίας, να δεχθούμε την νέα μείωση στο εισόδημά μας.

Μας διαφημίζει μάλιστα, σε ποιο πρόσφατη ανακοίνωση του (29/9/2017), το νέο « φιλεργατικό » πρόγραμμα της κυβέρνησης που φρόντισε για την παροχή ψυχολογικής στήριξης, σε όσους από εμάς:

  • Δεν « κατανόησαν » τις θυσίες που κλήθηκαν να κάνουν για την « σωτηρία » της χώρας μέσα από: Τις δεκάδες περικοπές των μισθών και των συντάξεων των 3 μνημονίων. Την απλήρωτη υπερεργασία που συσσωρεύουν μέσα από τις άπειρες επιφυλακές και τα 48ωρα στα συμβάντα. Τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας λόγω έλλειψης στοιχειωδών μέτρων προστασίας και προσωπικού. Τις εξοντωτικές μεταθέσεις στα νησιά που ξεσαλώνουν οι εκπρόσωποι της « υγιούς » επιχειρηματικότητας με τα λεφτά του λαού. Την αύξηση των εισφορών και της φορολογίας.
  • Δεν αντέχουν να ζουν, υπό την απειλή του πλειστηριασμού του σπιτιού τους, από τους στυλοβάτες του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος τις τράπεζες και τα επενδυτικά κοράκια. Όσων από εμάς δεν αντέχουν να ζουν επί μία 20ετία με το άγχος της εργασιακής ανασφάλειας και υπό την απειλή της « εξόδου » από το Π.Σ. με συνέπεια όλων αυτών να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Μιας κυβέρνησης που εκτός από την ψυχολογική μας στήριξη, φροντίζει και για την γενικότερη « χαλάρωση » μας απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα, στηρίζοντας εκδηλώσεις και φέρνοντας προτάσεις για την νομιμοποίηση της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, στα πλαίσια πάντα της προστασίας των « ατομικών ελευθεριών » και της « αξιοποίησής » της για ιατρικούς λόγους.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,  η συγκεκριμένη παρέμβαση του προεδρείου, αποτελεί την γραπτή του ομολογία για τον ρόλο που παίζει χρόνια τώρα, σαν στυλοβάτης όλων των κυβερνήσεων και των πολιτικών που εφάρμοσαν σε βάρος των χιλιάδων πυροσβεστών και των οικογενειών τους.

Όσοι στήριξαν την παράταξη της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. που ηγεμονεύει χρόνια τώρα την Ομοσπονδία, αλλά και όλους τους υπόλοιπους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχουν την ευθύνη στις πρωτοβάθμιες ενώσεις, ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους για αυτές τους τις επιλογές, παίρνοντας υπόψη το μεσαιωνικό εργασιακό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, καθώς και τι ενέργειες έκαναν αυτοί, τους οποίους επέλεξαν, ώστε να βάλουν εμπόδια.

Ας αναλογιστούν αν άξιζε τελικά, να εξαργυρώσουν μία ρουσφετολογική απόσπαση ή μετακίνηση (είναι η μόνη δραστηριότητα των  εκπρόσωπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού που δικαιολογεί την ύπαρξη τους), με τον εργασιακό εφιάλτη που ζουν σήμερα.       

Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού όλα αυτά τα χρόνια που είχαν και έχουν στα χέρια τους το προεδρείο της Ομοσπονδίας, ανεξάρτητα από παρατάξεις και ιδεολογικούς προσανατολισμούς, υπηρετούν με ευλάβεια τις πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα θα οδηγηθούμε αβίαστα αν χρησιμοποιήσουμε την πείρα μας, από το ξεκίνημα του συνδικαλισμού στο Π.Σ. μέχρι και σήμερα.

Ακόμα και σήμερα είναι αδύνατο να πάνε κόντρα στις πολιτικές που μας εξαφανίζουν, καθώς παίρνουν ξεκάθαρα θέση απέναντι στα συμφέροντα μας, λειαίνοντας παράλληλα το έδαφος για το πέρασμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., όπως αποδεικνύεται και με την παραπάνω παρέμβαση του προεδρείου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ( παρότι το προεδρείο δεν ταυτίζεται πολιτικά με την κυβέρνηση!!! )

Θα θυμίσουμε στους παλαιότερους συναδέλφους και θα κάνουμε γνωστό στους νεότερους ότι οι όποιες κατακτήσεις του χώρου, μικρές ή μεγάλες, καθώς και όσα εμπόδια μπήκαν στην εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών, είναι αποκλειστικά συνδεδεμένες με τους αγώνες των συναδέλφων που συσπειρώθηκαν αρχικά μέσα από την Κίνηση Ενότητας Πυροσβεστών ( Κ.Ε.Π. ), όταν ιδρύθηκε το 1988  η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος ( Π.Ε.Υ.Π.Σ. ) και στην συνέχεια μέσα από της γραμμές της Ε.Α.Κ.Π. όταν συστάθηκε το 1999 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ).

Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι πρωτεργάτες της δημιουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος στο Π.Σ., αποτέλεσαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα στελέχη των δύο αγωνιστικών παρατάξεων ( Κ.Ε.Π., Ε.Α.Κ.Π. ) που συσπείρωσαν συναδέλφους ασυμβίβαστους και αγωνιστές, με διαφορετικές μεν ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά με κοινό τους χαρακτηριστικό την εναντίωση στις αντιλαϊκές – αντεργατικές πολιτικές και την ταύτιση τους σε ένα αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο.

Μέσα από αυτούς τους αγώνες και τις διαχρονικές παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση:

  • Καταχτήθηκαν – Επετεύχθησαν: Ο κανονισμός μεταθέσεων και η κατάταξη στο Π.Σ. με αξιοκρατικά κριτήρια ( 1996 ). Η υπαγωγή των Σ.Α. στον Νόμο 1568/85 για την υγιεινή και ασφάλεια και η εφαρμογή των διατάξεων για τους χώρους εργασίας ( 2003). Η αποκατάσταση των παιδιών θανόντων συναδέλφων εν ώρα καθήκοντος ( 2001 & 2014). Η κατάργηση της χορήγησης Φ.Π. για την επάνδρωση των Π.Κ. την περίοδο 1998 – 1999. Οι τροποποιητικές νομοθετικές παρεμβάσεις στο μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς που άμβλυναν ως ένα βαθμό ανισότητες και αδικίες. Οι τροποιητικές παρεμβάσεις για το δικαίωμα αλλαγής τόπου συμφερόντων σε υπαλλήλους με αμετάθετο.  Η κατάργηση του άρθρου 7 του Π.Δ. 145/2002 που προέβλεπε μετακινήσεις χωρίς κριτήρια εντός του Νομού ( 2005 ). Η κατάργηση των διατάξεων  των Π.Δ. 19/2006 και 236/2007 μέσω των οποίων δημιούργησαν το έδαφος για ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Π.Σ. μέσω της συνέντευξης και των εμποδίων που έβαζαν σε όσους αγωνίζονταν. Η καθιέρωση της αποζημίωσης των 300 ευρώ για τους τραυματισθέντες εν ώρα υπηρεσίας ( 2014 ). Η εφαρμογή των γονικών αδειών και για τους υπαλλήλους του Π.Σ. ( 2014 ) Η καταβολή του δασικού επιδόματος. Η καταβολή χρωστούμενων οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης για εν ενεργεία και αποστράτους ( 2014, 2015 ). Η έκδοση πιστώσεων ανά υπηρεσία για την εξασφάλιση καθαριότητας των χώρων τους (2011). Η καταβολή χρωστούμενων οδοιπορικών, εκτός έδρας, πενθημέρων, νυχτερινών ( 2001, 2002 ). Το δικαίωμα ανάρτησης πανό με αιτήματα του κλάδου στις Π.Υ. όλης της χώρας ( 2002). Η καθιέρωση αξιοπρεπούς διοικητικής μέριμνας και κατάλληλης διαμονής και μεταφοράς κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Η  ανάκληση της άδικης απόλυσης εποχικού συναδέλφου της Π.Υ. Λαμίας (2004 ).  Η επέκταση της 5μηνης σύμβασης σε 8μηνης μέσα από τον κοινό αγώνα που έδωσε η Ε.Α.Κ.Π. τον Νοέμβριο του 2006 με τους εποχικούς συναδέλφους ( 2007 ). Η δυνατότητα εγγραφής των συμβασιούχων πυροσβεστών στις συνδικαλιστικές ενώσεις των μονίμων ( 2012 ). Η ακύρωση καταχρηστικών υπηρεσιακών ενεργειών για θέματα κανονισμού μεταθέσεων και πειθαρχικών διώξεων, μέσω της στήριξης από την Ε.Α.Κ.Π. σε υποθέσεις που πήραν την δικαστική οδό.
  • Μπήκαν εμπόδια: Στην διαχρονική προσπάθεια για την εμπλοκή των πυροσβεστών σε κατασταλτικές ενέργειες με ρίψη νερού, κόψιμο λουκέτων κ.λ.π. ( 1988, 1991, 1996, 1998, 2004, 2008, 2010, 2013). Στην διαχρονική προσπάθεια επιβολής του 12ωρου ( 1999, 2000, 2001, 2009) . Στην καθολική περικοπή των ρεπό την αντιπυρική περίοδο στις υπηρεσίες με 24ωρο (2006).Στις ανεξέλεγκτες επιφυλακές. Στην προσπάθεια επιβολής 63 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας για την αντιπυρική περίοδο μέσω σχεδίου Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια ( 2008 ). Στην περικοπή των νυχτερινών μέσω μείωσης του πλαφόν κατά το ήμισυ ( 2003 ). Στην υπέρβαση του χρόνου εργασίας στα συμβάντα. Στην επισφαλή επένδυση αποθεματικών των επικουρικών μας ταμείων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία μέσα από την αποκάλυψη για πρώτη φορά στοιχείων για τα ταμεία από την Ε.Α.Κ.Π. ( 2006, 2007 & 2008 ).  Στην αναξιοκρατία των αποφάσεων του υπηρεσιακού συμβουλίου μεταθέσεων την περίοδο που υπήρχε εκλεγμένος εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π.   ( 2010-2014 ).  Στην κατάργηση δεκάδων Π.Υ. και Π.Κ. που επιχειρήθηκε τρείς φορές από το 2009 μέχρι και σήμερα που κατ’ επέκταση θα έφερναν απολύσεις εποχικών συνέπεια κατάργησης θέσεων. Στην προσπάθεια επιβολής του 16ωρου στο μόνιμο προσωπικό ( 2012 ). Στην προσπάθεια καθολικής περιστολής ημερών κανονικών αδειών και ρεπό ( 2017 ). Σε άδικες πειθαρχικές διώξεις σε βάρος συναδέλφων μόνιμων, εποχικών και πενταετών. Σε εκδικητικές και καταχρηστικές συνδικαλιστικές διώξεις με σκοπό την περιστολή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ( 1998, 2001, 2012 ).  Στην προσπάθεια παραβίασης των αρμοδιοτήτων του Π.Σ. με καταχρηστικές διαταγές για πλύση χώρων, μεταφορά νερού, αποφράξεις αποχετεύσεων κ.λ.π. ( από το 1988 μέχρι και τις μέρες μας ).

Μέσα από την ανιδιοτελή αγωνιστική δράση των στελεχών της Ε.Α.Κ.Π. :

  • Καθιερώθηκε και παρέχονταν για πρώτη φορά στους υπαλλήλους του Π.Σ. με ιδία μέσα και πόρους των στελεχών της Ε.Α.Κ.Π. πλήρη υπεύθυνη και συνεχή ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας, του φαξ, της εφημερίδας « Φωνή του Πυροσβέστη», δεκάδων ενημερωτικών εντύπων και των εκατοντάδων περιοδειών σε Π.Υ. και Π.Κ. όλης της χώρας: Για όλο το φάσμα των εργασιακών ζητημάτων. Για προσωπικά και εξειδικευμένα εργασιακά ζητήματα. Κωδικοποιήθηκε όλο το νομοθετικό πλαίσιο του κανονισμού μεταθέσεων. Κωδικοποιήθηκε με ειδική έκδοση όλο το νομοθετικό φάσμα των εργασιακών και υπηρεσιακών ζητημάτων του Π.Σ. Εκδόθηκαν ενημερωτικά εγχειρίδια για την εφαρμογή Ασφαλιστικών διατάξεων, ωραρίου και επιφυλακών.
  • Κατατέθηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις και με την μορφή σχεδίων Π.Δ. για: Τον κανονισμό μεταθέσεων ( 2010 & 2017 ) Το μισθολόγιο ( 1996 & 2011 ). Το βαθμολόγιο ( 2012 ). Την υγιεινή και ασφάλεια στα επιχειρησιακά συμβάντα ( 2008 ). Το ωράριο και το καθεστώς των επιφυλακών ( από την ίδρυση της Κ.Ε.Π. 1988 και μετέπειτα της Ε.Α.Κ.Π. 2000 , 2002, 2005, 2009 ). Την αναδιοργάνωση του Π.Σ. και την συνολικότερη οργάνωση της δασοπροστασίας της χώρας ( 1996, 1997, 1998, 2006 ). Τις γονικές άδειες  ( 2008 ). Το εργασιακό καθεστώς των εποχικών και πενταετών πυροσβεστών ( 1998 , 2006, 2010, 2012, 2017 ).
  • Πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις με πρωτοβουλίες της Ε.Α.Κ.Π. ( 2001,2005,2006,2007,2008,2009,2010,2011,2015,2016,2017 )

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών έχοντας παρακαταθήκη μία πολύχρονη αγωνιστική πορεία, καλούμε σε ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ & ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ όλους τους συναδέλφους μονίμους, πενταετής, τριετής και συμβασιούχους, αξιωματικούς και χαμηλόβαθμούς, για να απομονώσουμε συνδικαλιστικά τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού, με όποιον μανδύα και αν παρουσιάζονται. 

 Άμεσος στόχος η ενότητα όλων των εργαζομένων στο Π.Σ. μέσα από έναν συνδικαλιστικό φορέα και όχι ο σκόπιμος πολυκερματισμός που επιβλήθηκε ( αρχής γενομένης από την δημιουργία της Ε.Α.Π.Σ. το 1996 ), με αποτέλεσμα την συνολική αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την υποβάθμιση της πυροπροστασίας της χώρας.

Καλούμε λοιπόν σε κοινή συμπόρευση όλους τους εργαζόμενους του Π.Σ. και σε στήριξη του αγωνιστικού διεκδικητικού πλαισίου που κατατέθηκε από την Ε.Α.Κ.Π. στο Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. για τα οικονομικά και θεσμικά μας προβλήματα, με προτεραιότητα στο άμεσο εργασιακό ζήτημα των εποχικών συναδέλφων μας που πιθανότατα να μην ξαναπροσληφθούν για την νέα αντιπυρική περίοδο στο Π.Σ. και για την ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών από το 2009 μέχρι και σήμερα.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ – ΠΕΝΤΑΤΕΙΣ – ΤΡΙΕΤΕΙΣ – ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

ΛΕΜΕ  ΟΧΙ

ΣΤΗΝ  ΟΜΑΛΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ & ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

  • ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΤΩΝ 5.500 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
  • ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

   Για την Ε.Α.Κ.Π.

           Η Εκτελεστική Γραμματεία     

Share

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://google.com/